baskipuolue eu:n terroristilistalle

Lukuaika: 2 minuuttia

baskipuolue eu:n terroristilistalle

Elejabarrietan ja baskimaan lakimiesyhdistyksen Eskubideakin Urko Aiartzan tapaamiset Suomessa peruuntuivat, kun EU siirsi heidän puolueensa Batasunan terroristijärjestöjen listalle kesäkuun 5. päivänä.

”Meille oli etukäteen sovittu useita tapaamisia. Nyt emme tiedä, keitä voimme tavata”, toteaa Gorka Elejabarrieta.

Elejabarrietan ja baskimaan lakimiesyhdistyksen Eskubideakin Urko Aiartzan tapaamiset Suomessa peruuntuivat, kun EU siirsi heidän puolueensa Batasunan terroristijärjestöjen listalle kesäkuun 5. päivänä.

Elejabarrieta on europarlamentaarikko Koldo Gorostiagan avustaja. Myös Gorostiaga on samasta puolueesta.

Espanjan viranomaiset lakkauttivat Batasunan toiminnan viime elokuussa, kaksi kuukautta sitten korkein oikeus kielsi puolueen kokonaan. Päätös perustuu puolueen väitettyihin yhteyksiin ETA-terroristijärjestöön.

Monet jättivät tapaamatta Elejabarrietan ja Aiartzan – varmuuden vuoksi. Osa tapasi epävirallisesti ja vaivihkaa. Vieraat kutsunut puolue ei enää ollutkaan virallinen kutsuja.

Vallitsi häpeänsekainen hämmennys. Miten ja kuka saa määrittää jotkut terroristeiksi? Onko terroristijärjestöksi luokitellun pitkään toimineen puolueen entinen jäsen terroristi? Entä jos hän on Europarlamentin palkkalistoilla?

Espanjan Suomen suurlähettiläs Fernando Cardereran mielestä asia on selvä. ”Batasuna ja ETA ovat yhtä. 145 Batasunan jäsentä on tuomittu terrori-iskuista, Batasuna on tukenut ETA:a taloudellisesti ja ETA on käyttänyt Batasunan tiloja.”

Lähettiläs puolusti raivokkaasti Espanjan virallista kantaa. Hän kävi läpi Batasunan edustajien kanssa tapaamisen sopineet tahot ennen vieraiden tuloa ja yritti saada tapaamiset perutuksi.”Muistakaa, että te ette ota vastaan uhreja, vaan pyövelit. Batasunan poliittinen malli on yhdistelmä Pol Potin marxisti-leninisti-hallintoa ja Milocevicin etnistä puhdistusta”, Carderera sanoi ja vertasi Batasunaa natseihin.

Espanjan hallintoa hiertää ennen kaikkea se, ettei Batasuna suostu tuomitsemaan ETA:n terroritekoja. ”Se on totta. Mutta puolue ei myöskään ole koskaan tukenut niitä”, Urko Aiartza sanoo.

”Olemme sitä mieltä, että baskimaan väkivalta on seurausta poliittisesta konfliktista. Se on ratkaistava neuvottelemalla. ETA on osa baskimaan monimutkaista poliittista todellisuutta. Myös sen on saatava osallistua neuvotteluihin.”

Aiartzan mukaan Batasunan ja eta:n poliittiset tavoitteet ovat samankaltaiset. Kumpikin haluaa itsenäisen baskimaan. ”Olennaista kuitenkin on se, että saamme itse päättää tulevaisuudestamme. Toiveita on monenlaisia. Osa haluaa itsenäisyyden, osa itsehallinnon, osa on espanjalaismielisiä, mutta päätös on meidän baskien.”

”Batasuna-puolueen kieltämistä ja baskilehtien lakkauttamista on vastustettu Euroopan parlamentissa. Sitä on pidetty demokratian rajoittamisena”, sanoo ihmisoikeusjuristi, vihreiden europarlamentaarikko Matti Wuori.

”Jos poliittinen kanava tukitaan, on vaikea neuvotella kenenkään kanssa väkivallan taustalla olevista ongelmista ja suitsia väkivaltaa.”

Wuori ymmärtää myös Espanjan hallituksen huolen, mutta hänen mukaansa kaikkia osapuolia olisi kuitenkin kuultava.

Suomessa vierailevien baskien tapaamiseen ei ole oikeudellista estettä.

”Ainakin toinen henkilöistä on Europarlamentin palkkalistoilla, eivätkä he ole mistään itse syytteessä tai etsintäkuulutettuja”, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja. ”Ulkoministeriö on kuitenkin Espanjan puolelta tehtyjen yhteydenottojen perusteella todennut, etteivät suomalaiset viranomaiset heitä tapaa.”

Tuomiojan mukaan Espanjan huomautukset on välitetty myös eduskunnalle. ”Suomessa eduskunta ja kansanedustajat harkitsevat tietenkin itse, keitä tapaavat ja millaisissa olosuhteissa.”

”Ihmisoikeustilanne baskimaassa on karmea. Mutta emme voi lopettaa puhumista, silloin kaikki on menetetty”, Elejabarrieta toteaa.

”Kielletyt lehdet ilmestyvät edelleen, joka päivä. Batasuna kokoontuu, vaikka toimistomme on suljettu ja osa puolueaktiiveista nukkuu joka yö eri paikassa”, Aiartza jatkaa.

mainos

Kidutuksesta, ETA:n terrori-iskuista & Espanjan poliisin väkivallasta www.amnesty.org.

Jaana Airaksinen

  • 9.9.2009