Asianajajia ja agentteja

Lukuaika: 2 minuuttia

Asianajajia ja agentteja

Turkissa on menossa armeijan ja siviilihallinnon valtataistelu demokratisoitumisesta ja EU-jäsenyydestä.

Van, Turkki. Turkissa alkaa toukokuun neljäntenä päivänä poliittinen oikeudenkäynti, joka on maan tärkein sitten kurdijohtaja Abdullah Öcalanin oikeudenkäynnin.

Syytettyjen penkillä oikeudenkäynnissä istuvat armeijan tiedustelupalvelun Jitemin agentit Ali Kaya ja Özcan Ildeniz. Heitä syytetään Turkin pikkukaupunki Semdinlissä viime marraskuussa tehdystä pommi-iskusta, jonka agenttikaksikko yritti lavastaa Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n tekemäksi.

Kaya ja Ildeniz ovat olleet vangittuina marraskuusta asti.

maan itäisimmässä läänissä Hakkarissa sijaitsevassa Semdinlissä asuva Seferi Yilmaz on entinen PKK:n sissi. PKK-jäsenyytensä takia Yilmaz oli vankilassa 15 vuotta, mikä on Turkissa elinkautisen tuomion pituus. Vapauduttuaan hän alkoi kirjakauppiaaksi.

Kun Jitemin agentit heittivät pommin marraskuussa Yilmazin kirjakauppaan, hän huusi ohikulkijoita ottamaan pommimiehet kiinni. Raivostunut väkijoukko sai molemmat miehet kiinni ja tutki heidän autonsa. Siitä löytyi aseita, karttoja ja kurdiaktivistien nimilistoja.

Toukokuisessa oikeudenkäynnissä syyttäjä vaatii Ali Kayalle ja Özcan Ildenizille rangaistusta yhden ihmisen kuolemaan johtaneesta pommi-iskusta. Seferi Yilmaz vaatii valtiolta korvauksia. Yilmazin avustajaksi on ilmoittautunut lähes kolmesataa turkkilaista asianajajaa. He haluavat olla mukana oikeudenkäynnissä saadakseen tietoja Jitemin toiminnasta Kaakkois-Turkissa.

Neljä vanilaista asianajajaa koordinoi asianajaja-armeijan työtä. Johtoryhmään kuuluu Cüneyt Canis ihmisoikeusjärjestö IHD:stä, Abdulbasit Bildirici Mazlum Der -ihmisoikeusjärjestöstä sekä Vanin kahden asianajajayhdistyksen puheenjohtajat Ayhan Cabuk ja Murat Timur.

Semdinlin pommi-iskun selvittäminen on tärkeää, koska isku on selkeä näyttö siitä, että Turkin armeija käyttää rikollisia keinoja. Vuonna 1996 Susurlukissa Länsi-Turkissa tapahtui auto-onnettomuus, jonka matkustajia olivat urfalainen kansanedustaja Sedat Bucak, kurdialueella toiminut poliisipäällikkö Hüseyin Kocadag ja Interpolin etsintäkuuluttama palkkamurhaaja Abdullah Catli.

Turkissa on paljon selvittämättömiä murhia ja muita asioita, joista halutaan nyt tietoja. Kadonneiden omaisten järjestön Yakay-Derin mukaan Turkissa katosi viime vuosikymmenellä 4653 ihmistä. Viime aikoina Turkista on alettu löytää joukkohautoja, joissa on tuntemattomia vainajia. Nimenomaan Jitemiä pidetään näiden tekojen tekijänä ja linkkinä armeijan ja ammattirikollisten välillä.

“Täällä Vanissa ja Hakkarissa ei hallitse pääministeri Erdoganin hallitus, vaan Jitemiä”, sanoo asianajaja Timur. Hänen mukaansa vanilaiset poliisit valittavat, että Jitem estää heitä tekemästä työtään ja sanelee määräyksiään myös Vanin kuvernöörille Niyzi Tanilirille.

Jitemin agenttien oikeudenkäynti tulee olemaan koe, jossa nähdään, onko Turkki edennyt kohti EU:n vaatimaa demokratisoitumista.

Murat Timurin mukaan tilanne ei näytä hyvältä, sillä maavoimien komentaja Yashar Büyünkanit on puolustanut näyttävästi “meidän poikiamme”. Sotilaille sattuu joskus kömmähdyksiä, mutta he toimivat maan parasta ajatellen, tuumaa Büyünkanit.

“Turkin hallitus tai Vanin tuomioistuin eivät voi tehdä paljoa, jos kenraalit ilmoittavat jo etukäteen, että he eivät hyväksy asian selvittämistä”, Timur arvioi.

Turkin uudistuksia vastustava Büyünkanit nousee koko armeijan johtoon ensi syksynä, kun nykyinen komentaja, maltillisena pidetty Hilmi Özkök jää eläkkeelle.

Timur uskoo, että syylliset löytyvät korkeilta paikoilta, mikäli Semdinlin pommi-isku selvitetään kunnolla.

“Kenraalit sanovat, että Kaya ja Ildeniz toimivat itsenäisesti. En usko sitä. Turkin armeija on tehokas ja hierarkkinen, sotilaat toteuttavat saamiaan käskyjä eivätkä tee omia pommeja”, Timur selittää.

Jitemin agentit eivät voi edes liikkua alueella niin, etteivät armeijan muut yksiköt tiedä siitä.

“Tämä on todella monimutkainen asia, jonka selvittämisessä tarvitsemme eu:n apua. Auttaahan EU Kosovoakin”, vaatii Timur. Hänen mukaansa Martti Ahtisaari olisi sopiva tehtävään. Timur toivoo myös, että eu lähettäisi oikeudenkäyntiin tarkkailijoita.

29-vuotias Murat Timur on kotoisin Hakkarista.

mainos

“Olen elänyt koko ikäni näiden kauheuksien keskellä. Turkin demokratisoitumisen kannalta on välttämätöntä, että saamme tietoja kaikesta siitä mitä täällä on tapahtunut”, hän sanoo.

www.kurdishinfo.com/userimages/belgeler/semdinli/semdinlidosyaingilizce.htm. Kurdiaiheisia dokumenttielokuvia näytetään ilmaiseksi Helsingin Andorra-teatterissa 22.4. kello 15.30. Festivaali kiertää myös muualla Suomessa, lisätietoa www.rauhanpuolustajat.fi.

Kristiina Koivunen