Kirjoittanut sami lindfors

Äänestä robottia

Lukuaika: 2 minuuttia

Äänestä robottia

Miten vaalien kuumat kysymykset hoidettaisiin Zeitgeist-liikkeen maailmassa? Munamies Riku Nieminen kertoo.

Zeitgeist-liike on taloudellinen herätysliike, joka haluaa lopettaa valuuttapohjaisen talousjärjestelmän ja korvata sen resurssipohjaisella järjestelmällä. Resurssipohjaisessa järjestelmässä ei vaihdettaisi valuuttaa tai tehtäisi töitä, sillä koneet ja robotit hoitaisivat lähes kaiken. Tuotanto perustuisi realistisiin laskelmiin maapallon resursseista.

Ihmiset voisivat keskittyä luomaan kulttuuria, kehittämään tiedettä ja elämään taloudellisesti tasa-arvoista elämää. Television Munamiehenä tunnettu näyttelijä Riku Nieminen, Zeitgeist-liikkeen ikoni, aikoo äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa, vaikka kokeekin äänensä menevän harakoille.
”Vallanhimo ja raha ovat ne voimat, jotka politiikkaa nykyisessä systeemissä pyörittävät”, hän sanoo. Hän kutsuu nykyistä poliittista järjestelmää naurettavaksi, sillä se keskittyy vääriin asioihin.

”Mua itse asiassa pyydettiin kristillisdemokraattien ehdokkaaksi näihin vaaleihin, vaikka en edes kuulu kirkkoon. Siellä oli kuulemma ’munanmentävä aukko’, aivan järjetöntä!”

Pohdimme Niemisen kanssa, miten Zeitgeist-liikkeen tavoittelema resurssipohjainen talousjärjestelmä ratkaisisi asioita. Ensimmäisenä tartuimme pakkoruotsiin ja kielipolitiikkaan.

”Maailmahan tulisi rakentumaan kaupungeista, jotka ovat kytköksissä toisiinsa. Vähän kuin soluja, mutta valtioita ja keinotekoisia rajoja ei olisi. Tällaisessa maailmassa syntyisi todennäköisesti yksi vallitseva globaali kieli.”

Syksyllä kohistiin paljon homoseksuaalien oikeuksista ja avioliittoinstituution uudistamisesta. Yksi Zeitgeist-liikkeen kritiikin kohteista on järjestäytynyt uskonto, joka painottaa heteronormatiivisia perherakenteita.

”En keksi mitään syytä miksi perheen tai parisuhteen muodostamista tarvitsisi määritellä, jos kaikki osapuolet ovat vapaaehtoisesti mukana.”

Kysymys siitä, kellä on oikeus tulla Suomeen ja kellä ei, jakaa kansaa. Miten maahanmuutto toimisi kaupunkiverkostoista rakentuvassa maailmassa?

”Teknologian avulla ympäri maailmaa liikkuminen olisi vapaampaa, ekologisempaa, tehokkaampaa ja nopeampaakin. Jo nyt on puhuttu alipainetunnellissa kulkevasta junasta, jolla pystyisi kulkemaan Pariisista New Yorkiin tunnissa. Ja kun ei olisi rahaa, ei olisi sille perustuvaa syytä ihmisille kasautua tiettyyn paikkaan”, hän pohtii.

Euroopan unionin talouskriisi on suututtanut kansalaisia, kun Suomi on osallistunut konkurssivaltioita rahoittaneiden pankkien taloudelliseen tukemiseen. Miten Zeitgeist-liike suhtautuu Euroopan unioniin?

”Se on byrokraattinen koneisto, joka tuhlaa resursseja. Zeitgeist-liikehän haluaisi nimenomaan verkostoja, mutta tässä tapauksessa valta on liian keskittynyttä”, Nieminen pähkäilee.

Sosiaalitukijärjestelmää on kritisoitu siitä, ettei se riitä hyvinvontiin sen varassa eläville.

”Resurssipohjaisessa ja rahattomassa järjestelmässä sosiaaliturvalle ei ole tarvetta. Mutta nyt kannatan kansalaispalkkaa, koska on tärkeää taata jokaisen selviäminen ja toimeentulo. Resurssipohjaisessa järjestelmässä ei tarvitsisi laulaa ’Pidä huolta…’”, hän hyräilee.

Perussuomalaiset haluaisivat poliitikkojen päättävän taiteilijoiden tuista. Kritiikin kohteena on postmoderni ”tekotaide”. Millainen suhde Zeitgeist-liikkeellä on taiteeseen?

”Kulttuurin merkitys resurssipohjaisessa järjestelmässä kasvaisi, koska ihmisillä olisi aikaa kehittää itseään. Kehittyneemmän teknologian myötä voisi kehittää uusia taiteen muotoja, kuten vaikka hologrammi-näytelmiä toiselle puolen maapalloa.”

Sami Lindfors