Asovan pataljoonan tunnuksissa käytetty sudenkoukkukuvio yhdistetään natsisymboliikkaan.

Yhteiskunta

Äärioikeistoa radikalisoinut ­ukrainalainen Suomeen

Ukrainalainen Olena Semenjaka yhdistetään äärioikeiston radikalisointiin monissa maissa. Huhtikuussa hän on tulossa Suomeen.

Lukuaika: 2 minuuttia

Äärioikeistoa radikalisoinut ­ukrainalainen Suomeen

Asovan pataljoonan tunnuksissa käytetty sudenkoukkukuvio yhdistetään natsisymboliikkaan.

Teksti Oksana Chelysheva

Ukrainalainen Olena Semenjaka yhdistetään äärioikeiston radikalisointiin monissa maissa. Huhtikuussa hän on tulossa Suomeen.

Suomessa järjestetään jälleen huhti­kuussa valkoista ylivaltaa julistava Awakening -tapahtuma. Järjestäjänä toimivat verkko­lehti Sarastus ja Radio Monokulttuuri. Tapaaminen järjestetään toistaiseksi julkistamattomassa paikassa.

Yksi paikalle kutsutuista puhujista on ukrainalainen Olena Semenjaka. Hän on ukrainalaisen Asovan pataljoonan julkinen kasvo sekä sen poliittisen siiven Kansallinen korpus -puo­lueen kansainvälisten asioiden sihteeri.

Yhdysvaltalaisen oikeus­istuimen asiakirjojen mukaan Semenjaka yhdistetään äärioikeiston lietsomiseen USA:ssa. Asovan pataljoonan uskotaan kouluttaneen ja radikalisoineen yhdysvaltalaisia valkoista ylivaltaa ajavia järjestöjä. Asiasta raportoi viime syksynä FBI:n agentti Scott Bierwirth. Lausunto on luettavissa muun muassa New York Timesin arkistoista, ja siinä Semenjaka mainitaan nimeltä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Asovan pataljoona on noin 1 400 hengen vapaaehtoisjoukko, joka toimii Ukrainan sisäministeriön alaisuudessa. Venäjän tiedotusvälineissä pataljoonaa pidetään äärioikeistolaisena ja fasistisena ryhmänä, kun taas länsimaissa ei ole korostettu äärioikeiston roolia ryhmittymässä. Linjasta on poikennut USA:n hallituksen tukema Freedom House -instituutti. Sen viime keväänä julkaisemassa Ukrainan ääri­oikeistolaiset liikkeet uhkana demokratialle -raportissa Kansallinen korpus -puoluetta ja sen johtajaa ­Andrii Biletskiä luonnehditaan ääri­oikeistolaisiksi. Saman luonnehdinnan raportissa saavat Vapauspuolue Svoboda ja Oikeistosektori. Raportissa todetaan, että ryhmät neuvottelevat vaali­liitosta tulevissa vaaleissa. Niillä on myös nuoriso-, kulttuuri- ja urheilujärjestöjä sekä puolisotilaallisia joukkoja.

Suomeen saapuva Semenjaka on kansainvälisesti verkostoitunut. Hän puhuu usein ääri­nationalistisissa tapahtumissa. Hän on vakiovieras muun muassa Virossa järjestettävissä Etnofutur-konferensseissa ja esiintynyt muun muassa Italian ja Ranskan ääri­oikeistolaisissa tapaamisissa.

Sarastus on julkaissut tähän mennessä seitsemän nationalismia, valkoista ylivaltaa ja fasismia julistavaa kansainvälistä vierasta. Awakening II -tapahtumaan kutsutuista Kevin MacDonald on Californian State Universityn professorin virasta eläköitynyt evoluutiopsykologi, joka on analysoinut juutalaisuutta ”ryhmäevoluutionaarisena strategiana”. Hän on äärioikeistolaisen ­The ­Occidental Observerin päätoimittaja.

Mukana on jälleen myös valkoista ylivaltaa propagoivan American Reneissance -lehden päätoimittaja Jared Taylor. Helsingin akateemisten perussuomalaisten (Hapsu) hallituksen jäsen ja viestintävastaava Jasmina ­Ollikainen on niin ikään yksi puhujista. Muita puhujia ovat muun muassa Norjassa asuva Frodi Midjord ja itävaltalainen Martin Lichtmesz.

Sarastus, kuten myös Semenjaka, ovat jakaneet tapahtumaa mainostavan militantin videon Facebook-sivullaan. Siellä lukee: ”Kuolema isänmaan vihollisille.”

Tällä hetkellä tapahtuman osallistujamäärä vaikuttaa vaisulta. Osallistujia on alle kaksikymmentä.

  • 11.2.2019