voiman elinkaari | voiman vakiovarusteet

Lukuaika: 2 minuuttia

voiman elinkaari | voiman vakiovarusteet

voiman elinkaari | voiman vakiovarusteet

Voimassa ei lue joka sivun ylälaidassa, että kotimaa, ulkomaat, talous tai kulttuuri, eikä kolumnin kohdalla että kolumni. Tarkkaavainen lukija on silti saattanut huomata kolmen vuoden aikana jonkinlaista säännönmukaisuutta lehden juttujen aihepiireissä ja sijoittelussa eri sivuille. Voiman jutuista määrällisesti noin puolet on niin sanottuja vakiopalstoja.

Voiman kolumnisteina sivulla 5 vuorottelevat kirjailija Tuomas Alatalo ja elokuvaohjaaja-käsikirjoittaja Saara Cantell. Kolumnin vierestä löytyy kuva, kotimainen dokumenttivalokuva, josta valokuvaaja itse sanoo muutaman sanan.

Voiman vastamainoksessa sivulla 6 parodioidaan ajankohtaista mainosta tai otetaan muuten vaan graafisesti kunnianhimoisesti kantaa ajankohtaiseen keskusteluun tai tapahtumaan. Tänä vuonna olemme ”mainostaneet” esimerkiksi Ompas-pankkia, radiokanava PSK:ta (Shit music only!), Chicanero-banaaneja ja Fars-suklaapatukkaa. Tällä kertaa sivulla 6 puhuu itse Joulupukki.

Maailma ja me -palstalla sivulla 8 kerrotaan uutisia, joista usein monet muut vaikenevat. Sivun 9 novellisteja ovat oululainen esikoiskirjailija Hanna Hauru ja Ari Liimatainen Äänekoskelta. Sivulla 11 on bändi- tai muusikkohaastattelu. Sivun alalaidassa on vuorokuukausina joko raumalaisen Marko Honkasen sarjakuva tai Tuomas Kyrön Toinen luokka.

Sivulla 12 on Milla Rinteen ”seurapiiripalsta”, Allen Osmanin pilapiirros sekä Kukka Hyryn ja Niko Nurmen Senegambian diaries, päällekkäisistä dioista tehty kuvakertomus elämästä ja tunnelmista Afrikan länsirannikon Gambiassa, nyt viimeistä kertaa. Kiitokset kuluneesta vuodesta Kukalle ja Nikolle!

Sivulta 22 löytyy Johanna Koskisen vegaaninen ruokapalsta. Samalla sivulla Rahan voima -kolumnin kirjoittajina vuorottelevat taloustoimittaja Heikki Hiilamo ja it-toimittaja Mattias Erkkilä. Sivuilla 23–26 on Voiman kuvareportaasi, tällä kertaa vietnamilaisesta kenkätehtaasta. Sivulta 29 löytyy filosofi Petri Sipilän ja Plastic Pony -ryhmän toteuttama liikennepalsta. Sivu 34 on omistettu runoudelle sekä levymusiikille.

Sivulla 39 on usein kärkeväänkin muotoon tehty puheenvuoro sekä valokuvasarjakuva Iiris Vispilä. Tältä sivulta 40 löytyvät lukijakirjeiden lisäksi kustannuspäällikkö Tuomas Rantasen kommentit kulloisenkin lehden mainosmyynnistä sekä Voiman elinkaari, jota parhaillaan luette. Viereiseltä sivulta löytyy irtileikattava Voiman vetoomuskortti, ja sivua kääntämällä päädytte tutkimaan Voiman tapahtumakalenteria. Sokerina pohjalla, sivulla 46 on Tuukka Rantalan sarjakuva, valitettavasti viimeistä kertaa Voimassa. Kiitokset Tuukalle näistä kolmesta vuodesta!

Peik Johansson

  • 9.9.2009