Voimakalenterin jutut

Lukuaika: 3 minuuttia

Voimakalenterin jutut

Voimakalenterin jutut

Työnä sanomaton

KIRJALLISUUS. Kesäkuussa 2003 kirjailija Pirkko Saisio on puhumassa Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa Mukkulassa. Kokouksen aiheena on pyhä. On vain puoli vuotta aikaa siitä, kun televisio on tuonut koteihin suttuiset kuvat kaasuun kuolleista ihmisistä moskovalaisessa teatterissa. Yhteensä 57 tuntia kestäneessä kaappauksessa kuoli yli 120 ihmistä, lähes kaikki kaasumyrkytykseen.

Saisio muistelee kirjailijakokouksen puheenvuorossaan televisiokuvaa, jossa kaasuun kuolleet nuoret tšetšeeninaiset istuivat teatterin katsomossa. Heidän vyötäisillään lepäävät räjähtämättömät panosvyöt kuin suuret korut. Heidän kasvonsa ovat viattoman levolliset kuin prinsessa Ruususella unessaan. Saisio kertoo vaikuttuneensa tästä näystä, sen katsomiseen liittyy hänelle pyhän kokemus.

Saision kokemus pyhästä herättää kiivasta keskustelua. Joillekin, erityisesti feministikirjailijoille, on sietämätön ajatus, että joku voi nähdä hyväksikäytetyissä kuolleissa tšetšeeninaisissa jotain pyhää.

Saisio hämmästelee kollegojen voimakkaita reaktioita, mutta toteaa sitten: ”Loppujen lopuksi pyhä ei ole analysoitavissa oleva asia, siitä voidaan puhua vain kuvilla.”

Ja taas kirjailijat kokoontuvat. Etsimään sanoja sille, mille sanoja ei ole. Se on heidän tehtävänsä.

Heini Junkkaala

Lahden 22. Kansainvälinen kirjailijakokous Mukkulassa 19.–21.6. Teemana kirjoittaminen rakkauden tekona. Vapaa pääsy. www.mukkula.org

_______________

La Dolce Viita

TEATTERI. Kun Pispalan kirjastoyhdistys täyttää 10 vuotta ja Pispalan asukasyhdistys 30 vuotta, on syytä juhlaan. Tuo tamperelainen mäennyppylä, joka tunnetaan myös maailman keskipisteenä, on aina vetänyt puoleensa taiteilijoita. Ja kun taiteilijat yhdistävät voimansa, syntyy hulinaviikonloppu.

Merkkipäivää juhlitaan teatterin keinoin. Pispalan kaupunginosateatteriksi itseään tituleeraava Ramppi & Kuume käy Pispalan oman pojan Lauri Viidan kimppuun. Suurromaani Moreeni on dramatisoitu parituntiseksi kokonaisuudeksi, joka on tekijöiden mukaan” koruton kiteytys joistakin Viidan teemoista”.

Esitykset pidetään kesäsunnuntaisin maanmainion Rajaportin saunan pihalla, ja lysti on ilmaista. Sympatiapisteitä lisää esityksen kierrätysmateriaalista tehty lavastus. Jos satutte Tampereelle lomamatkalla, poiketkaa Pispalassa, siellä väkevät näkevät.

Timo Forss

Moreenia! Koko perheen kesäteatteriesitys. Ensi-ilta 29.5. Rajaportin saunan pihalla.

_______________

Mustikkamaan yksinvaltiaat

ESITYSTAIDE. Lajien kuudes sukupuuttoaalto alkoi noin 100 000 vuotta sitten. Tuolloin homo sapiens jalkautui eri mantereille. Sukupuuttoaallon toinen, koko ajan vauhtiaan kiihdyttävä vaihe alkoi 10 000 vuotta sitten maanviljelyn myötä. Tänä vuonna maapallolta kuoleesukupuuttoon lievimpienkin arvioiden mukaan 30 000 eläin- ja kasvilajia. Eli 3–4 lajia tunnissa. Viidestä edellisestä sukupuuttoaallosta käynnissä olevan erottaa se, että se on ihmisen aiheuttama.

”Ihmiset eläisivät pidempään jos he pääsisivät eroon toisistaan”, toteavat Helsingin Ylioppilasteatterin kesäesityksen Kuudes sukupuutto ohjaajat Masi Eskolin ja Reetta-Kaisa Pirhonen.

mainos

Mustikkamaan kantokykyä koettelee tänä kesänä 12 esiintyjän ryhmä, jossa kaikki kuuluvat yksinvaltiaiden jaloon eläinlajiin. Esityksen tekeminen alkoi helmikuussa, ja sen lähtökohtana on ollut hahmottaa, miltä esimerkiksi tuntuu meille ihmisille tyypillinen oikeassa olemisen tunne. Esitys tunnustelee ja ruotii ihmiskeskeistä kulttuuriamme. Luvassa sadunomaisuutta ilman tarinaa.

Anna-Mari Karvonen

Helsingin Ylioppilasteatteri: Kuudes sukupuutto – epäkorrekti esitys yksinvallasta. Ensi-ilta Mustikkamaan kesäteatterissa 15.6. Lippuvaraukset (09) 656969. www.ylioppilasteatteri.fi

_______________

Aivot narikkaan

HENGAILEMINEN. Päätoimittaja pyysi juttua kesän aktivismitapahtumista. Mutta kuinkas kävikään. Kesäkuussa ei tapahdu mitään. Pari kadunvaltausta, siinä se. Aktivistilla on loma, vaikkei poliisilla olekaan. Kädet on kesäkuusta alkaen varattu kaljan kantamiselle, ei katukiville.

Ituhipit pakenevat maalle, yliopistointellektuellit kääntävät aivot off-asentoon ja asettuvat terassille lähteäkseen sieltä vasta kun heidät kannetaan kesäkalusteiden mukana syyskuussa sisään. Eläinaktivisteille ei ole tarvetta, eihän kukaan kesällä turkkia käytä, ja talonvaltaajista ei kuulla mitään. Kuka nyt helteellä kylmään putkaan haluaisi.

Arafat-huiveja saattaa sentään näkyä, ne ovat varsin päteviä piknikliinoja laiskoja iltapäiviä vietettäessä.

Oona Juutinen

Kesäpäivät. Sään salliessa kolme kuukautta kaikkialla.

_______________

Mänttä maailmankartalle

KUVATAIDE. Jos sinulla ei ole aavistustakaan missä päin on Mänttä, mutta olet kiinnostunut suomalaisesta nykytaiteesta, nyt kannattaisi lähteä seikkailemaan. Kartta käteen: Mänttä on Helvetinjärven ja Länkipohjan lähellä!

Alle 7 000 asukkaan Mänttä on kuuluisa kokeilevasta ja rohkeasta tapahtumastaan Mäntän kuvataideviikoista, jotka järjestetään tänä vuonna kymmenennen kerran.

Kävellessäsi Mäntän pääkatua voit ajatella käveleväsi kenties tulevan Euroopan kulttuuripääkaupungin kadulla. Mänttä on nimittäin päättänyt profiloitua kansainvälisestikin merkittäväksi kulttuurin keitaaksi hakemalla Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä vuodeksi 2011. Koolla ei ole väliä, kunhan on itsevarmuutta ja tahtoa! Sijainnilla ei ole väliä, kunhan on vimmaa ja näkemystä! Eläköön Mänttä!

Pilvi Porkola

Mäntän kuvataideviikot 2005. Avoinna 12.6.– 14.8. joka päivä kello 11–18. www.mantankuvataideviikot.fi

_______________

Ystävän kanssa

SUHTEET. Se ei mahdu hissiin eikä sitä uskalla jättää ulos. Kannan sen joka päivä kahdeksanteen kerrokseen. Kyllä kaverit vähän ihmettelee.

mainos

Siin on Shimaron vaihteet ja Moabin renkaat ja kaikkia muitaki koodeja. Hieno. Mutta viimeset kaks viikkoo sen kanssa on ollu tosi vaikeeta. Niinku aina keväällä. Koko ajan joku paikka repsottaa ja pitäis paijata, vaikka on kiire.

Välillä ottaa tosissaan päähän, mutta ei se mitään kun tietää, että sitten kun päästään ulos se on pelkkää lentoo taas. En oo koskaan kokenut mitään vastaavaa kuin sen kanssa. Täydellinen vapaus. Kun me ollaan yhdessä kaikki muu unohtuu.

Vaikka ostin sen käytettynä, se on elämäni kallein tavara. Jos menettäisin sen, osa musta menis sen mukana.

Pitäiskö käydä useammin treffeillä? En usko. On vaan mä ja mun Schwinn Mesa GSX.

Susanna Okker

Oulun pyöräilijöiden yhteislenkin lähtö joka sunnuntai ympäri vuoden kello 8 Haapalehdon Shellin pihalta Oulusta. Keskikesän yöpyöräily, 120 kilometriä, lähtö 23.6. kello 20 Haapalehdon Shelliltä, tauko Muhoksella. Lisätiedot esa.kiviharju@ope.ouka.fi.

_______________

Voima

  • 9.9.2009