Voimakalenteri

Lukuaika: 17 minuuttia

Voimakalenteri

Menoja kaikille.

Naisten asioita

”Jos kerran intohimo on aina samanlaista, niin eikö ole joustamattomuutta ja tyranniaa, jos miehen ei tarvitse hillitä itseään vaikka hän vaatii minun tekevän niin?” kysyi meksikolainen runoilija ja nunna Sor Juana Inés de la Cruz 1600-luvulla. Koska patriarkaalinen yhteiskunta on yhä epäkohtia pullollaan, kannattaa naisten vähintäänkin kokoontua yhteen pitämään hauskaa.

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä Ladyfest on joustava konsepti, josta järjestäjät voivat muokata omannäköisensä festivaalin. Myös naiseuden käsite joustaa. Eri puolilla maailmaa festiä järjestävät ihmiset, joita yhteiskunta kohtelee naisina.

”Meillä ei ole suurellisia tavoitteita. Koko juttu lähti siitä, että halusimme luoda tapahtuman, joka ei ole heteroseksistinen, rasistinen tai homofobinen. Tarjoamme sitä, mistä olemme kiinnostuneita ja minkä koemme tärkeäksi – itsellemme ja yleisölle”, kertoo Salla Peltonen, yksi järjestäjistä.

Ladyfest ei ole äkäinen feministikokous, mutta koska taiteilijan sukupuolella on edelleen väliä, Turun esiintyjät ovat feministejä ja pääosin naisia. Tarjonta ulottuu naiseuden laidasta laitaan.

”Ladyfestissä ei ole pääesiintyjää, sillä emme halua myydä festivaalia tietyn artistin tai musiikkityylin avulla”, Peltonen korostaa.

”Osa bändeistä on itse ottanut yhteyttä meihin.” Osa taas on järjestäjien omia suosikkeja, joita on varta vasten maaniteltu mukaan.

Ainoastaan ei-kaupallisuus säätelee artistivalintoja. ”Meille menestys ei merkitse kapitalistista tuotemyyntiä. Tuomme esille ihmisiä ja asioita, jotka eivät näy valtavirtamediassa tai joista ei vaan puhuta”, Peltonen lupaa.

Työpajoissa opetellaan feminististä itsepuolustusta, dj-oppia ja elämistä naisen ruumiissa. ”Työpajojen aiheet heijastavat omia tarpeitamme”, kertoo Peltonen. ”Musiikki-, taide- ja kulttuuripiirit ovat edelleen hyvin mieskeskeisiä. Valtavirran musiikkitapahtumien esiintyjistä suurin osa on miehiä. Samoin nais-dj:itä on aivan liian vähän! Haluamme rohkaista naisia oppimaan ja nauttimaan musiikin soittamisesta sekä omaehtoisesta taiteen tekemisestä”, Peltonen kuvailee.

Naisen ei tarvitse käyttäytyä järkevästi ollakseen kunnollinen ja kunniallinen, vaikka kasvatuksen taakka painaa ja kaventaa näkemystä mahdollisuuksista toimia. ”Kun pojat käyttäytyvät huonosti, vedotaan lapsellisuuteen. Vastuu kontrollista ja käytöksestä siirtyy tytöille, joiden tulee ymmärtää, miellyttää ja asettaa rajat seksuaaliselle käyttäytymiselle”, pohtii Peltonen. Feministinen itsepuolustus tuo esiin sukupuolen ja vallan kytköksiä, opettaa naista ottamaan tilaa haltuunsa ja reagoimaan tarvittaessa.

Ladyfest periaatteineen muodostaa osan feminististä perinnettä ja toimintaa. Millainen sitten on feminismin tila maassamme?

”On vaikeaa puhua feminismin tilasta Suomessa, koska täällä ei juuri keskustella feminismin herättämistä kysymyksistä”, Peltonen vastaa. ”Hesarissakin kirjoitettiin hiljattain, että vastakkainasettelun aika on ohi, että missit ovat fiksuja ja feministit kauniita. Keskustelu jämähtää stereotypioiden pyörittelyksi.”

Ei-kaupallinen feministifestari paitsi ravistelee stereotyyppejä myös herättää ennakkoluuloja. ”Koska uusliberalistinen ja kapitalistinen ajattelu on niin normalisoitua, ihmisten on hankala ymmärtää, että tekemisen ’syynä’ voi olla jokin muu kuin julkisuuden tavoittelu, tuotto ja voitto. Ladyfest poikkeaa täysin normeista.”

Festivaali ei kuitenkaan synny tyhjästä tai pelkästä hyvästä hengestä. Ladyfestin järjestäminen vapaaehtoisvoimin on ollut lähes mahdoton tehtävä. ”Esimerkiksi tiloja ei tahdo millään saada ilman suhteita tai korkeita vuokria. Voisimme toki hankkia sponsoreita, mutta silloin olisimme jo automaattisesti myymässä jotakin. Tätä nimenomaan haluamme välttää”, Peltonen pohtii. Onneksi muutama säätiö, Turun kaupunki ja Åbo Akademin naistutkimusyksikkö ovat tulleet avuksi.

No, missä juhlitaan ensi vuonna? Suomi on avoinna. ”Ladyfestin idea on, että kuka tahansa pystyy järjestämään tapahtuman, kunhan noudattaa tiettyjä periaatteita”, Peltonen kannustaa.

Anna-Sofia Joro

Ladyfest Turussa 17.–19.5. www.ladyfestfinland.net.

Ladyfest Ranskan Grenoblessa 12.–20.5. & Itävallan Wienissä 16.–20.5.

_______________

mainos

VAPPUAATTO 30.4.

Helsinki TYÖVÄENLAULUKARAOKEA Työväenliikkeen kirjastossa kello 16. EUROMAYDAY – kaupunkitila haltuun, euroopanlaajuinen prekariaatin vastarinnan päivä, bileet alkaa kello 19 Narinkkatorilta.

Joensuu VAPUNAATON TANSSIT kello 17 Kerhotalossa, Sepänkatu 42.

Kemi SKP:N VAPUNAATON VASTAANOTTAJAISET Jahti- & kalamiesten toimitiloissa, Ouluntie 81, kello 18.

VAPPUPÄIVÄ 1.5.

Helsinki SAK:N & VASEMMISTON YHTEINEN VAPPUMARSSI kokoontuu Hakaniemen torille kello 10, kulkue lähtee kello 11 kohti Rautatientoria, sieltä jatketaan Työväen & nuorison vappujuhlaan Kaisaniemen puistoon.

TYÖVÄEN & NUORISON VAPPUJUHLA & ANARKISTINEN VAPPUTORI, musiikkia, ruokaa, kilpailuja, järjestöpöytiä & värikästä menoa Kaisaniemen puistossa kello 12.

VAPPUSHOKKELO, shokkelorata ulkopuutarhassa, näytelmä, arpajaiset, ongintaa, kasvien istutusta, kasvomaalausta, kuoron esitys & muuta ohjelmaa, Helsingin yliopiston biologian opiskelijoiden ainejärjestö Symbioosin lastentapahtuma Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kello 10–17.

Tampere VAPPUMATINEA, Torvikopla & brullis Tampereen Yo-talolla kello 12–18. SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖN MARSSI lähtee kello 11.30 Sorin aukiolta Keskustorille. SKP:N JUHLA kello 13 Vanhan kirjastotalon edustalla, Petra Packalén, Yrjö Hakanen, Rautatieläisten soittokunta & Heidi Vaarna.

Nokia SKP:N VAPPUJUHLA Poutunpuistossa kello 11.30, Yrjö Hakanen, Herkku Hernesniemi, Nokian Työväen Mieskuoro & buffetti.

Ruovesi KUNNIAKÄYNTI PUNAISTEN MUISTOMERKILLÄ kello 11, puhe Juhani Brander.

Turku VAPPUKULKUE järjestäytyy Puutorilla kello 11, kulkue lähtee kello 11.30, Jarkko Silen, vappujuhla Liljan patsaalla kello 12, Pekka Lundgren, Kari Peitsamo & Turun työväen eläkeläiset. KUNNIAKÄYNTI VAKAUMUKSENSA PUOLESTA kaatuneiden muistomerkeillä Turun hautausmaalla, kokoontuminen klo 8.30. VAPPULOUNAS T-talolla kello 13–14.30.

Lahti LAHDEN VAPPU 2007 & SAK 100 vuotta, vappumarssi järjestäytyy kello 13 Kansantalolla Aleksanterinkadulla, kello 14 Fellmannin puistossa seppeleen lasku punavankien muistomerkillä, kello 14.30 juhla Satamatorilla, puheita & musiikkia & kello 17 tanssit satamamakasiinissa.

Jyväskylä SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖN VAPPUMARSSI lähtee kello 11.30 Järjestöjen talolta & SKP:N VAPPUJUHLA kello 13–15 baari Vakiopaineessa, Jyskän Pamaus, Satu Kortelainen & Riitta Tynjä.

Lappeenranta KUNNIAKÄYNTI kello 10 punavankien muistomerkillä Lappeenrannan linnoituksella. SKP:N VAPPUJUHLA Satamatorilla kello 13.30, Miska Viitaniemi, Matti Räsänen lausuu runoja.

Kotka KUNNIAKÄYNTI punaisten muistomerkillä kello 9 Parikalla.

Kuopio SKP:N VAPPUTAPAHTUMA Kuopion torilla kello 13.45–14.30, puhumassa Anne Ruuskanen. KUNNIAKÄYNTI punaisten haudalla kello 15. SKP:N & KOMNL:N VAPPUJUHLA kello 16 Kuopion K-klubilla, Vuorikatu 14.

Joensuu KUNNIAKÄYNTI punaisten haudalla kello 9. SKP:N TAPAHTUMA Joensuun torilla kello 9.30, Raimo Ruttonen & Martti Vaskonen. SAK:N VAPPUKULKUE lähtee Urheilutalolta kello 10.30

TOIMINTA

5.5. KIRPPUTORI, Helsingin Ruoholahden kauppakeskuksella kello 11–15, järjestäjänä Asukasyhdistys Ruoholahti-Jätkäsaari-seura ry, varaa ilmainen myyntipaikka osoitteesta mirjamilona(a)hotmail.com.

mainos

8.5. KRIITTINEN PYÖRÄRETKI, Maan ystävien mielenosoitus polkupyörillä, 10 kilometrin pyöräretki Helsingin tieosuuksilla, joissa liikennejärjestelyt ovat pyöräilijöiden kannalta kaikkein huonoimmat, kokoontuminen Havis Amandan patsaalla kello 16.30, www.kulma.net/liikennekampanja.

17.5. PIRKANMAAN SOSIAALIFOORUMI Tampereen Työväenmuseo Werstaalla & MAHDOLLISUUKSIEN TORI Väinö Linnan aukiolla, keskusteluja & järjestöesittelyjä.

25.5. MAAILMANPARANNUS EI VAADI IHMETEKOJA, kansanedustajien massaglobbaustapahtuma Helsingissä Eduskuntatalon edessä kello 9–13, massaglobbaus on osa Kepan koordinoiman valtakunnallisen vaikuttamisverkoston, globbarien toimintaa, tavallisten kansalaisten & järjestöjen maanlaajuinen globbariverkosto luo poliittista painetta päättäjille, jotta Suomi toimisi aktiivisemmin globaalin köyhyyden poistamiseksi, rekisteröidy globbariksi: www.globbarit.fi.

Suomi MAHDOLLISUUKSIEN TORIT, keskusteluja, tapahtumia & järjestöesittelyjä, 12.5. Kuopiossa & Maarianhaminassa, 17.5. Hyvinkään kirjastoaukiolla & Tampereen Väinö Linnan aukiolla, 18.–19.5. Porvoon Taidetehtaalla, 19.5. Lappeenrannan Kauppatorilla, Oulun Nukulla & Vaasassa, 20.5. Hämeenlinnan Linnanpuistossa, 25.5. Kajaanin Raatihuoneen torilla, 26.5. Mikkelin torilla, Savonlinnassa & Turun kävelykadulla, 26.–27.5. Helsingissä osana Maailma kylässä -tapahtumaa.

_______________

A – Ankkurilapsi

SANASTO Usein viljelemä termi yksin tulleista alaikäisistä turvapaikanhakijoista. Sisäministeriön mukaan lapset on lähetetty edeltä hakemaan turvapaikkaa, jotta perheen yhdistämisen kautta lähiomaiset voidaan tuoda maahan. Näkemyksen taustalla on kaksi suomalaisen maahanmuuttopolitiikan perusperiaatetta. Ensinnäkin Suomeen tuleminen tai pyrkiminen nähdään sinällään vääränä ja epäilyttävänä toimintana.

Toiseksi ulkomaalaisen lapsen paras paikka on aina ulkomailla – oli siellä sitten käynnissä sisällissota tai ei.

Viime vuonna vanhempien jäljittämistä helpotettiinkin säätämällä tiedonantovelvollisuus vastaanottokeskusten työntekijöille. Tämän urkkimispakon avulla Ulkomaalaisvirasto voi vaatia työntekijöiltä tietoja muun muassa lapsen sukulaisten olinpaikasta. Heidän pitäisi siis lasten auttamisen lisäksi myös vakoilla näitä. Lisäksi Ulkomaalaisvirasto maksaa kansainvälisille yrityksille jäljitysoperaatiosta kehitysmaissa. Tavoitteena on etsiä lapsen huoltaja esimerkiksi Somaliasta ja painostaa tämä ottamaan lapsi takaisin siitä riippumatta, haluaako lapsi tai vanhempi tätä.

Suomesta Ruotsiin 1930–40-lukujen taitteessa lähetetyistä ”Ankkurilapsista” käytetään termiä sotalapsi.

Markus Himanen & Jukka Könönen

vapaaliikkuvuus.net

_______________

TAPAHTUMAT

30.4. VALLATTOMAT VAPPUHERKUT, Tiina Rissanen esittelee luomucolajuomia & juuressipsejä Helsingin Ruohonjuuressa kello 11–16.

4.5. PELI-ILTA, tule pelaamaan Kirjiksen pelejä tai tuo omasi & tutustu uusiin ystäviin, tarjolla naposteltavaa, Turun Kirjakahvilassa kello 19–22.

5.5. ROCKIRPPIS VOL IV., Jelmu ry:n kirpputori Jyväskylän tanssisali Lutakossa kello 12–15, pöytävaraukset raine(a)jelmu.net, 040 734 4488, myyntipaikka maksaa 2 euroa, myydä saa mitä vaan, kun kullakin myyjällä on valikoimassaan vähintään yksi levy tai bändipaita. OURVISION-FINAALI, juontajina Jani Toivola & Aria Arai Helsingin Savoy-teatterissa kello 20–23.

20.5. HYVINVOINTI-KIERTUE, Aleksi Neuvonen luennoi suomalaisen hyvinvoinnin muutoksesta, Sarina Kurki & Ossi Viljakainen kertovat ayurvedisesta luonnonlääketieteestä, Tiina Rissanen kertoo kasvisruuasta & Minna Oey kertoo luonnonkosmetiikasta Helsingin Ruohonjuuressa kello 14–18.

23.5. LINNÉN 300-VUOTISSYNTYMÄPÄIVÄ, tapahtumapäivä Vantaan Heurekassa, kello 13–14 professori Anto Leikola kertoo kasvitieteen isänä pidetystä Carl von Linnéstä & kello 14–14.15 puutarhuri & Heurekan pajateknikko Raija Torné kertoo kukkien kasvattamisesta & Linnén juhlavuoden kunniaksi Heurekaan tulevasta kukkakellosta auditorio Virtasessa & kello 14.15–15.30 Linnén kukkakellon esittely Galileissa, oma auringonkukkaistutus 300 ensimmäiselle. KÄSITYÖKAHVILA, muotoilija Margarita Rossello kertoo tekstiilitaiteestaan kello 17.30–18, käsityökahvila Turun Kirjakahvilassa kello 16–19.

27.5. HYVINVOINTI-KIERTUE, Aleksi Neuvonen luennoi suomalaisen hyvinvoinnin muutoksesta, Sarina Kurki & Ossi Viljakainen kertovat ayurvedisesta luonnonlääketieteestä, Tiina Rissanen kertoo kasvisruuasta & Minna Oey kertoo luonnonkosmetiikasta Turun Ruohonjuuressa kello 14–18.

mainos

Helsinki KALLIO KUKKII -KULTTUURIVIIKKO 11.–20.5. Helsingin Kallion kaupunginosassa, keskusteluja, musiikkia, elokuvia & näyttelyitä.

KESKUSTELUT

2.5. TAISTELU USKOSTA, löytyivätkö Jeesuksen luut? Matti Myllykoski & Arto Antturi keskustelevat Tuomiokirkon kryptan keskiviikon Kohtaamisillassa kello 18, tarjolla naposteltavaa Pietarin katulasten hyväksi kello 17.30 alkaen.

3.5. BIOFILMS & ANTIBIOTIC RESISTANCE, professori Jean-Marc Ghigo alustaa englanninkielistä keskustelua, Café Scientifique -keskustelutilaisuus kahvila Morkussa Helsingin Rautatientorilla kello 17.30–19.

8.5. SPEKTAAKKELIN YHTEISKUNTA? Situationistien yhteiskuntakritiikki illan kulttuurikeskustelun aiheena, vieraana Marko Pyhtilä, keskustelun vetäjänä Laura Mannila Turun Kirjakahvilassa kello 18–19.30, järjestäjinä ihOlla ry & Arte ry.

9.5. TOIMIIKO BISNESAJATTELU KIRKOSSA? Videohaastattelussa Jim Collins, keskustelemassa Tapio Aaltonen, Olli Keskinen & Marko Kulmala Tuomiokirkon kryptan keskiviikon Kohtaamisillassa klo 18, tarjolla naposteltavaa Pietarin katulasten hyväksi kello 17.30 alkaen.

14.5. NIETZSCHE TRAGEDIAN NÄYTTÄMÖLLÄ, Filosofian illassa luennoi Jarkko S. Tuusvuori, Tampereen Metson luentosali 1:ssä kello 18.

15.5. NAINEN ÄITINÄ – NAINEN TYTTÄRENÄ, keskusteluilta feministisestä näkökulmasta kiinnostuneille, aiheesta alustaa kouluttaja, terapeutti Eeva Kriek-Tuovinen, naisasialiitto Unionin Avoimen Naisten Korkeakoulun luento Maikki Friberg -kodissa kello 18, luento vain naisille.

17.5. KULTAINEN SÄÄNTÖ – YHTEISKUNTAVASTUU KÄYTÄNNÖSSÄ, Tiina Antturi, Aarre Nurmio, Marko Kulmala & Ilkka Sipiläinen keskustelevat Tuomiokirkon kryptan keskiviikon Kohtaamisillassa kello 18, tarjolla naposteltavaa Pietarin katulasten hyväksi kello 17.30 alkaen.

24.5. TYÖVÄENLIIKKEEN KIRJASTON PUHUJASEURA, keskustelua ohjaa Hannu Taanila Helsingin Työväenliikkeen kirjastossa kello 18–20.

LUENNOT & SEMINAARIT

2.5. LINNAVUOREN KAIVAUSTULOKSIA & SEKÄ LINNAVUOREN MAISEMANHOITOA, Vanhalinnan museon ystävien & Aurajokisäätiön yleisöluentosarjassa alustavat Kristiina Korkeakoski-Väisänen & Teija Tiitinen, Liedon Vanhalinnassa kello 18–19.30.

9.5. LUENTO KASVISRUOKAVALION KOOSTAMISESTA, miten koostetaan terveellinen ja monipuolinen ruokavalio kasvikunnan tuotteista? Aiheesta luennoi Vegaaniliiton Riina Simonen Tampereen Vanhalla kirjastotalolla kello 17.30, jaossa runsaasti ideoita & reseptejä kotiin vietäväksi, luennon järjestää Tampereen OE & Vegaaniliitto.

13.5. PARVEKEPARATIISEJA & KOMPOSTOINTIVINKKEJÄ, Uudenmaan Martat ry:n puutarha- & ympäristöneuvoja Kirsi Tuominen antaa käytännönläheistä tietoa kevätpuutarhureille & ilmastonmuutoksesta huolestuneille kansalaisille Vantaan Heurekan auditorio Virtasessa kello 14–16.

Helsinki PITKÄ KESKIAIKA – MIKAEL AGRICOLAN AIKA, Keskiajantutkimuksen seura Glossa ry järjestää 11.–12.5. seminaarin, jossa eri tieteenalojen asiantuntijat tarkastelevat Mikael Agricolan vuosisataa, 1500-lukua, toisaalta jatkuvuuden, toisaalta muutoksen aikakautena, Tieteiden talo, www.glossa.fi/agricola.

KURSSIT

Helsinki OSHANA ENERGY-WORK -harjoitukset, liikkuvan meditaation menetelmä, keskiviikkoisin 2.–31.5. kello 19.45–21.15 Helsingin Astanga joogakoululla, Kolmas linja 21 C, www.enlightenment-now.com.

RUUTUJA & KUPLIA, sarjakuvan viikonloppukurssi yli 10-vuotiaille 19.–20.5. kello 11–16, ei kurssimaksua, ilmoittautumiset www.kultus.fi.

KIRJALLISUUS

8.5. KIRJAN & RUUSUN PÄIVÄ, kirjailijatapaamisia & muita tapahtumia Helsingin Kampissa, Lasipalatsin aukiolla. SOFI OKSANEN Luovuuden lähteillä – prosessi & yhteiskunnallisuus minun kirjassani -luentosarjan ilta Helsingin Itäkeskuksen kirjaston alakerran kokoushuoneessa kello 18–20. 110 VUOTTA RUNOA, Linnunlaulun runoklubilla Kari Levola, Tittamari Marttinen, Hannu Niklander, Joni Pyysalo & Helena Sinervo Helsingin Villa Kivessä kello 18.

mainos

16.5. ELÄVIEN RUNOILIJOIDEN KLUBI, runoilijat Väinö Kirstinä & Pauliina Haasjoki, juontajana Timo Hännikäinen & musiikkivieraana Lau Nau, Helsingin Korjaamolla kello 19.

22.5. ARHIPPA PERTTUNEN RUNO OSA 3, Taito Hoffrén esittää runolaulusarjan Arhippa Perttusen laulamista runoista & loitsuista, Tuonela Helsingin galleria U:ssa, Unkarin kulttuuri- & tiedekeskuksella kello 17, toinen esitys 23.5.

23.5. MARJO ISOPAHKALA esittää omaa & harrastajarunoilijoiden tuotantoa, Nynny-klubin kevätkauden päättäjäiset Helsingin Vanhan Kuppilassa kello 19–21.

ELOKUVAT

12.5. KIRIKOU & VIIDAKON ELÄIMET, Lasten elokuvakerho Elinan näytös Oulun Nukun elokuvateatteri Studiossa kello 14.30.

19.5. PIDÄ HUIVISTA KIINNI, TATJANA, Kallio Kukkii -yöelokuva Helsingin Harjun nuorisotalon pihapuistossa kello 22.15.

20.5. ELÄVÄ KUVA -leffaklubilla kello 16.30 Monsterit Oy, kello 18 Wag The Dog & kello 20 Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu, Helsingin Gloriassa.

25.5. CROSSING THE BRIDGE – ISTANBULIN ÄÄNET kello 18–19.30, ennen elokuvaa Amnestyn Turkki-koordinaattori kertoo Turkin ihmisoikeustilanteesta kello 17.30–18 Helsingin Caisassa.

Helsinki SÄHKÖMETSÄ II, Mika Taanilan kokoama elokuvasarja Helsingin Elokuvapajalla tehdyistä kokeellisista elokuvista & videotaiteesta 2.–29.5. Orionissa, www.sea.fi.

_______________

Laulava vallankumous

VAPPU Kaikki tietävät miltä tuntuu istua lähiökuppilassa epävireisen pubiruusun mylviessä Aikuista naista suttuisen kuvakavalkadin vyöryessä videolta ja hellyttävän kömpelön konesäestyksen pumpatessa taustalla.

Karaoke ei jätä ketään kylmäksi. On joko poistuttava paikalta rauhallisempaan juottolaan tai langettava laulun loveen. Tämän on oivaltanut Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtuma julkaisemallaan Jäähyväiset aseille -karaoke-dvd:llä. Kuva autereisesta hiekkarannasta on vaihdettu otoksiin Irakin sodan vastaisista mielenosoituksista tai puhutteleviin mustavalkokuviin asunnottomista. Näillä eväillä karaokekokemus poikkeaa totutusta!

Dvd on osa suomalaisen rauhanliikkeen 100-vuotisjuhlaa. Aseistariisuvan biisivalikoiman tekstejä yhdistää sodanvastaisuus ja kantaaottavuus.

Jos vappubileistä löytyy soittotaitoinen toveri ja ruutuun tuijottaminen tuntuu liian vieraannuttavalta, kannattaa kaivaa esiin samassa yhteydessä julkaistu Työväen laulukirja, joka sisältää 44 nuotinnettua työn, taiston ja rauhan laulua mielenkiintoisine taustatietoineen.

Musiikin tehtävä ei ole kilpailuttaa, yksityistää tai idolistaa esittäjää eroon yleisöstä. Päinvastoin: parhaimmillaan musiikki yhdistää. Eikä pieni epävireyskään haittaa, ainakaan vappuna.

Timo Forss

Jäähyväiset aseille -karaoke-dvd, Työväen Musiikkitapahtuma 2007. Työväen laulukirja, F-Kustannus 2007. Vappu 1.5.

_______________

TEATTERI & SIRKUS

mainos

10.5. HETKI JANSSONIN YKSINÄISYYTTÄ, Soila Valkaman ohjaama, Emilia Pokkisen yhden naisen teatteriesitys vierailee Tampereen Telakalla kello 19, esitys myös 13.5.

11.5. JUHA HÄKKÄNEN SINGS HUNGARIAN KARAOKE, Kristian Smedsin & Juha Häkkäsen yhteislaulua, stripteasea & onnenongintaa sisältävä esitys vierailee Tampereen Telakalla kello 19.

12.5. MEHILÄISBALLADI, Elina Pirisen nykyteatteria & nykytanssia yhdistelevä esitys vierailee Tampereen Telakalla kello 17.

13.5. KULLERVO, Juha Hurmeen & työryhmän näytelmä Aleksis Kiven tragediasta vierailee Tampereen Telakalla kello 15.

Helsinki SANAT TAI HENKI, Laura Collianderin käsikirjoittama & ohjaama näytelmä Teatterikorkeakoulun Studio 2:ssa 30.4. kello 12, 2.5. kello 19, 3. & 4.5. kello 14 & 19.

MITÄ TE ODOTATTE – sanoja iskujen välissä, puhekonsertti, jossa vuorottelevat musiikkinumerot & puhuttu teksti, Akseli Ensemblen esitys 2.–12.5. kello 20 Ryhmäteatterin kakkosnäyttämöllä, Kino Helsingin tiloissa, Helsinginkatu 25.

JUOPPOHULLUN PÄIVÄKIRJA, Jerker Polson dramatisoima & ohjaama teos Juha Vuorisen romaanin perusteella, Eriteatterin näytökset ti–la 3.–12.5. kello 19 kulttuurikeskuksen Alppisalissa.

NOITAYMPYRÄ, Petteri Pennilän dramatisointi Pentti Haanpään romaanista, toiveuusintaesitykset Valtimonteatterissa 4., 8., 11., 15., 18., 22., 25. & 29.5. kello 19.

VAUHTISOKEUS, Mikko Kaukolammen, Jonne Putkosen, Sirja Sauroksen & Miikka Tuomisen työryhmän esitys 6., 7., 9., 13. & 14.5. KokoTeatterissa kello 19.

ANNA MINUN RAKASTAA VÄHEMMÄN, teatteriryhmä Hiljaisten miesten esikoisproduktion esitykset 6.5.–29.5. teatteri Jurkassa.

KAIKEN TYHJYYTTÄ UHMATEN HÄN SUORITTAA USKOMATTOMIA TEKOJA, näytelmä yksinäisyydestä, kosketuksesta & lajitoverin tarpeesta Ylioppilasteatterissa, esityksen yhteydessä Maija Muinosen installaatio, esitykset 9., 13., 17., 19., 20., 23., 26. & 27.5. & 1.–3.6. kello 19.

ENTÄ HANSON TASKINEN? Surrealistinen tutkielma elämän vaikutuksista ihmiseen, teatteri Kultsan ensi-ilta 27.4. kello 19, muut esitykset 2.–19.5.

FUR! Circo Aereon akrobatiaesitys osana Eläinten aika -näyttelyä, ensi-ilta 3.5. kello 18 Ateneum-salissa, muut esitykset 4.–16.5.

MYRSKYLUODON MAIJA, Teija Tapion ohjaus ensi-illassa 3.5. kello 18 Hakunilan Teatterissa, näytelmä on harrastajateatterin aikuisten & nuorten yhteisproduktio, muut esitykset 6.–26.5.

XIII LYHYTTEATTERIFESTIVAALIT 4.–6.5. kaikille avoin teatterifestivaali Ylioppilasteatterilla, www.ylioppilasteatteri.fi.

TILLI & METSÄNKUNINGAS, aikuisten satunäytelmä ensi-illassa 5.5. kello 19 Ilves-Teatterissa, muut näytökset 8.–26.5.

KUUSI SOPRAANOA, Improah!-ryhmän oopperaseikkailu ensi-illassa 8.5. kello 19 teatteri Avoimissa Ovissa, muut esitykset 10.–11.5. kello 19 & 12.5. kello 16.

TAPAUS A., Martin Crimpin teos Piia Purasen ohjaama ensi-illassa 8.5. kello 19 Stadian pommisuojassa, muut esitykset 10.–19.5.

ELOONJÄÄNEET, Kuriton Companyn uusi ääniteatteriesitys pohtii eloonjäämistä, ensi-ilta 9.5. kello 19 Kiasma-teatterissa, muut esitykset 12., 16., 19., 23. & 24.5. kello 19 & 13. & 20.5. kello 15.

Vantaa RÄSYNUKKE, Jonna Nummelan Työväen Näyttämöiden liiton valtakunnallisen lastennäytelmäkilpailun alle 18-vuotiaiden sarjan voittanut näytelmä 7., 8. 14. & 15.5. Tikkurilan Vernissan salissa, aamupäiväesitykset kello 9.30 & iltaesitykset kello 18.

mainos

Kirkkonummi ANNA-LIISA, Minna Canthin kirjoittama näytelmä Masalan nuorisoteatterin ensi-illassa 5.5. kello 18 Ljusdalan teatteritalossa, muut esitykset 9.5.–1.6. kello 19.

Kaarina KALLE-YRJÄNÄN 12 YRITYSTÄ, Jukka Parkkisen alkuperäisteos, Jaakko Kuusen ohjaamana 19.5. asti Kaarinan Nuorisoteatterissa, tiistaisin & torstaisin kello 19 & sunnuntaisin kello 17.

TANSSI, STAND UP & IMPROVISAATIO

4.5. EURYTMIATANSSIESITYS, 14 soolo-ohjelmaa & runoja, Helsingin Jollaksessa taidetalossa, Puuskakuja 14, kello 18.

9.5. AARNIVALKEAT, steppiryhmä Kipunan esitys Helsingin Kanneltalossa kello 19.

11.5. IMPROVIISUT 2007, improvisoidut euroviisut, mukana improvisaatioryhmät Ars Peukinen, Snorkkeli, Impronautit & Häpeämättömät Helsingin Kanneltalolla kello 19.

12.5. SEISOMAPAIKKA, Stand up -klubilla Mika Eirtovaara MC, Pekka Jalava & Jaakko Saariluoma Tampereen Yo-talolla kello 19.

25.5. EURYTMIATANSSIESITYS & runoja Helsingin Suomalaisella yhteiskoululla kello 19.

27.5. PARATIISI, tanssikoulu Blue Flamencon kevätnäytös Helsingin Aleksanterin teatterissa kello 18.

Helsinki KOSKETUKSISSA, Mervi Keskisen koreografia & KAKSIN 1, Sampo Kerolan, Nina Mamian & Jarkko Mandelinin koreografiat, yhteisilta Teatterikorkeakoululla, esitykset 3. & 4.5. kello 19, 5.5. kello 15.

TUNNETKO TUHKIMON? Tuija Moilasen koreografia & ohjaus, eri työryhmien yhteistyöprojekti, esitykset 3., 4., 9. & 11.5. kello 18 Annantalossa, esitys myös 12.5. kello 15 Vuotalossa.

RIEMUKUPLA, Helsinki Dance Companyn esityksessä Harri Kuorelahden Act of unknown – tekoja tuntemattomasta, Teemu Kyytisen Urges, Eeva Muilun Teos & Mammu Rankasen Kajo & tanssiryhmän omien tanssijoiden minigrafioita 24.5. asti Helsingin Kaupunginteatterin studio Elsassa.

Oulu HISTORIA ARTIFICIALIS, Antti Kairakarin koreografia, interaktiivinen tanssi yhdelle tanssijalla, koneelle & katsojalle, ensi-ilta 16.5. Oulun taidemuseon monitoimitilassa, esitykset 17.5.–3.6. ke–la kello 10.30–12 & 13–14.30 & su 14–15.30 & 16–17.30.

YMPÄRISTÖ

6.5. ALEKSIS KIVEN LUONTOPOLKU Omenamäen torpalla Helsingin Vuosaaressa, Omenamäenkatu 8, kello 12.15–13.45 filosofi Pekka Hongisto kertoo torpalla Aleksis Kiven luontokäsityksistä, kello 14–15.30 luontopolku Uutelan ulkoilualueella & kello 15.30 alkaen eväitä & vapaata keskustelua päivästä.

8.5. KUUKAUDEN TÄHTITAIVAS -planetaarionäytös Helsingin Tieteiden talolla kello 18.15 & kello 19.

9.5. KIVIKAUPUNGIN SYNTY – Kasarmitorilta Esplanadille, Arkkitehtuuri tutuksi kävellen -kierroksen lähtö Suomen rakennustaiteen museolta, Kasarmikatu 24, Helsinki, kello 18.

12.5. RETKI SOMERON HÄNTÄLÄN NOTKOILLE, notkot ovat ihanteellinen elinympäristö monille linnuille & hyönteisille, järjestäjinä Luonto-Liiton Uudenmaan piiri yhteistyössä Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa, lähtö Helsingistä Mikonkadun tilausajopysäkiltä kello 9, paluu kello 17, ilmoittautuminen 11.5. mennessä lup(a)luontoliitto.fi.

15.5. URSAN KUUKAUSIESITELMÄ, Helsingin Tieteiden talolla kello 18.

23.5. KESKUSTAN UUDET KASVOT – tämän päivän arkkitehtuuria, Arkkitehtuuri tutuksi kävellen -kierroksen lähtö Helsingin Vilhonkadun & Kaisaniemenkadun kulmasta kello 18.

mainos

Helsinki AMAZONIA SUOMALAISTEN SILMIN, näyttely Turun yliopiston tutkimusryhmän työstä sademetsissä 3.5.–3.6. Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Kaisaniemessä, ti–su 10–17.

YMPÄRISTÖ MIELESSÄ -vaelluskurssi vaeltamisesta & ympäristöasioista kiinnostuneille 15–29-vuotiaille, opetusilloissa 15., 23. & 30.5. Nuorten luontotalolla käydään läpi retkeilyn perusteita & suunnitellaan vaellusta & vaellus 1.–6.8. Seitsemisen kansallispuistossa, vaelluksella liikutaan rauhallisesti & lyhyehköjä päivämatkoja & hyvä peruskunto riittää, ilmoittautuminen 4.5. mennessä lup(a)luontoliitto.fi tai (09) 446 313.

SUDENKORENTOKURSSI, 24.5. kello 18 sudenkorentoluento Nuorten luontotalolla, 16.6. pyöräretki Vuosaareen & 7.–8.7. sudenkorentoretki Hankoon, ilmoittautuminen kurssille 21.5. mennessä & Hangon retkelle 30.6. mennessä lup(a)luontoliitto.fi tai (09) 446 313.

Tampere PYÖRÄILYN VIIKKO, avajaistempaus 12.5. Vapriikilla kello 13–15, tapahtuma liittyy Vapriikin Velomania! Pyörällä halki aikojen -näyttelyyn.

_______________

Heppatragedia

TEATTERI Tallin käytävällä kulkiessani erään karsinan kaltereiden välistä kurkki utelias hevosen turpa, ja päätin tehdä pollen kanssa tuttavuutta. Luonnollisen hevosmiestaidon fanina puhalsin hevosta sieraimiin, niin kuin olen hevosten nähnyt tekevän ensi kertaa tavatessa. Seuraus oli kaikkea muuta kuin haavekuvistani tuttu ystävällinen vastapuhallus: hevonen puraisi alahuultani voimalla, joka sai sen melkein hylkäämään paikkansa huulen tehtävästä. Purskahdin raikuvaan itkuun. Kipu ei tuntunut miltään sen pettymyksen rinnalla, että hevonen oli purrut minua – hevosten nöyrintä ystävää!

Lähellä hyörinyt tallin omistajan tytär kuuli itkuni ja ryntäsi suin päin hevosen karsinaan raippa kädessään. Hän läimäytti luimistelevaa hevosta kipakasti raipalla ja huusi uhkauksia.

”Tollasille paskapäille on pakko hakata järkeä päähän kun muuten ne alkaa pomottelee”, kuului arvostetun kilpailutykin kommentti. Vaikka olin pahasti säikähtänyt, olin raivoissani hänelle.

”Miltä susta tuntuisi jos sut hakattaisiin raipalla ja sulle huudettais koko ajan? Mä en ikinä hakkaa hevosia, se on tosi lapsellista ja tyhmää”, latasin silmät kipinöiden.

Tallin omistajan tytär katsoi minua ilmeellä joka kieli, että lapsellista ja tyhmää oli tunkea päänsä karsinaan.

Muutama viikko tämän jälkeen lähdin pois tallilta. Yhä edelleen olen sitä mieltä, että ainut, jolle sillä tallilla pitäisi hakata järkeä päähän, on hevosta raipalla läiminyt tytär.

Annika Hinkkanen

Heppatytöt Jyväskylän ylioppilasteatterin ensi-illassa 29.4. kello 19 Ilokiven monitoimitilassa, muut esitykset 3.–20.5. Ikäsuositus yli 15 vuotta.

_______________

FESTARIT

Helsinki LAL LAL LAL -FESTIVAALI, 3.5. The Ray Pacino Ensemble, Kemialliset ystävät, Kheta Hotem & Maniacs Dream Semifinalissa, 4.5. Kukkiva Poliisi, Arttu Partinen and his Partiers, Reijo Pami & Nuslux Myymälä2:ssa & 5.5. The Skaters, Snake of Life, Psilocybe Soundsystem & Master Qsh Kantiksessa.

MAAILMA KYLÄSSÄ, musiikkia, toimintaa & järjestöesittelyjä kehitysyhteistyö & monikulttuurisessa hengessä 26.–27.5. Kaisaniemen puistossa, la 12–20, su 12–18 & festariklubit la Nosturissa & su Gloriassa.

POP, ROCK, REGGAE, KLUBIT

30.4. PMMP & JOENSUU1685 Helsingin Nosturissa. OCTOPUS SYNG ALIVE & THE DISTORTIONS, dj Humanoid, Psychotropic Zone Helsingin Turkoosissa. NICOLE WILLIS & THE SOUL INVESTIGATORS Helsingin 6. linjalla. DAYMARES, DEATH WITH A DAGGER, KUOLEMA & NAZI DEATH CAMP, Deaf Forever Klubi 9 Helsingin Factoryssa. VAPPU VINTAGE 2007 -klubi Helsingin Ahjossa & Filmitähdessä. VAPPU AERO, dj Nakadia, Bangkok Impact & dj Juju & yläkerrassa Miau-klubi, dj:t Kimik & Uke Helsingin Helsinki Clubilla. BAD MACHINE, SONIC ROOTS, NITROKISS, MIND OF DOLL & SLEAZY DREAM Helsingin Gloriassa. GUANTANAMO BAY, MAHO NEITSYT, THE STRÖSSELSSONS & IGNI ET FERRO, Sekobileet 3 Tampereen Vastavirrassa. VAPUNAATON OK POP, dj:t Antti & Koivu Tampereen Yo-talolla.

mainos

1.5. KUKKULAN KUNINGAS -klubi Helsingin Den Kungliga Klubbenilla.

2.5. MAX PEEZAY, Svenska Talande Klubben Helsingin Korjaamolla. PET SHOP BOYS Tallinnan Saku Arenalla.

3.5. STANLEY Helsingin Libertéssä.

4.5. TUOMO & DALINDÈO Helsingin Virgin Oil

Co:ssa. TSR, NAKS, RANDOM ENCOUNTER, STAK & GÖK, Korvaboosti Tampereen Yo-talolla. VILLE LEINONEN & CHRISSE FOREVER BAND Tampere-talon pienessä salissa.

5.5. NEGATIVE Helsingin Nosturissa. MESSER CHUPS & dj:t Messer & Sami, Klub St. Petersburg Helsingin Korjaamolla. 45 DEGREE WOMAN, NO BIG SILENCE & THE DASH Helsingin Virgin Oil Co:ssa. SCARLET’S WELL Turun Kertussa.

6.5. THE SKATERS, TOMUTONTTU, NUSLUX & FUN, Mental Alaska Tampereen Vastavirrassa.

7.5. STREET DOGS, DEAD TO ME & TWOPOINTEIGHT Helsingin Nosturissa.

9.5. SAHARA HOTNIGHTS Helsingin Tavastialla. CRYSTALIC, MASTERSTROKE & BRILLIANT CHAINSAW Tampereen Yo-talolla. WEEPING WILLOWS Tampereen Klubilla. STANLEY Turun Klubilla.

10.5. WEEPING WILLOWS Helsingin Tavastialla. EUROVIISU-BILEET Helsingin Virgin Oil Co:ssa. NO-NECK BLUES BAND, AVARUS & KEMIALLISET YSTÄVÄT, Mental Alaska Tampereen Telakalla.

11.5. NO-NECK BLUES BAND, ISLAJA & BORIS MORGANA Helsingin Bellyssä. JEAN S Helsingin Virgin Oil Co:ssa. DESASTER, NOCTURNAL, FLAME & URN, Hellbangers Tampere Festival Tampereen Yo-talolla. BLACK AUDIO & GOSPEL BONES, Polkka Jam -kaupan avajaisbileet Turun Päiväkodissa.

12.5. VIOLA & LAURILA, Pop-O-Matic-klubin yksivuotisjuhlat Helsingin Bellyssä. DORIS-KLUBI, dj Tomi Tampereen legendaarisen Doriksen hengessä Helsingin Wäiskillä. ERIKOISMIES, CASIOMATIK, SID BARRET & dj:t Twisted Krister & Laiha Läski, Musa Setting 0002 Helsingin ravintola Kantiksen kellarissa. PAIN OF SALVATION & WALTARI Helsingin Nosturissa. EUROVIISU-BILEET Helsingin Virgin Oil Co:ssa.

13.5. VILLE LEINONEN & CHRISSE FOREVER BAND Savonlinnasalissa.

15.5. STANLEY Kuopion Henry’s Pubissa.

16.5. ENSIFERUM, OMNIUM GATHERUM & NAILDOWN Helsingin Nosturissa. 51 KOODIA Tampereen Yo-talolla.

17.5. ENSIFERUM, NAILDOWN & BATTLELORE Tampereen Yo-talolla.

18.5. HUSKY RESCUE & ISLAJA Tampereen Yo-talolla.

19.5. I WAS A TEENAGE SATAN WORSHIPPER, levynjulkaisukeikka Tampereen Yo-talolla.

23.5. EDWARD & ISLA Tampereen Yo-talolla.

24.5. ELIAS VILJANEN, ADAMANTRA & STATUS MINOR Tampereen Yo-talolla.

mainos

25.5. KAKKA-HÄTÄ ’77 & NEUROOTTISET PELIMANNIT, Punkrockattack! Helsingin Factoryssa.LEIMARIT BY SETA Tampereen Yo-talolla.

26.5. JONNA TERVOMAA Tampereen Yo-talolla.

27.5. KOMPOSTI SOUND & PARMA, RAAPPANA & BONGO REINO Helsingin Redrumissa. VENOM Helsingin Nosturissa. PLACEBO Helsingin jäähallissa. JACK ROSE & NIKOLAI BLAD, Tampereen Telakalla.

28.5. AYABIE Helsingin Tavastialla. PLACEBO Tallinnan Saku Suurhallissa.

_______________

Helpotus pellejä pelkääville

SIRKUS Isot punaiset kengät, raitasukat, kuviolliset henkselit ja paljon värejä. Liidunvalkoinen naama, jatkuvasti surullinen tai iloinen, ehkä jotain siltä väliltä. Ilmapalloja, huiveja ja muovisia kukkia. Näistä elementeistä muodostuu joillekin todellinen kauhukuva ja ahdistava pelkotila suoraan helvetistä, koulrofobia eli klovnikammo.

Bond-elokuvassa Octopussy mystisen klovnin elämä päättyi surkeasti lyijynpalaseen ja Stephen Kingin It-leffassa terävähampainen pelle odotteli lapsia viemäreissä. Simpsoneissa lasten showta vetävä ketjupolttaja Krusty The Clown (”Hey-Hey!”) näytti ohjelmassaan kammottavia ja väkivaltaisia Itchy & Scratchy piirrettyjä.

Kalmankalpeus ja verenpunaisuus. Ilmeikäs naama, mutta mykkä hahmo. Useita kerroksia värejä peittämässä todellista minuutta. Rooli, joka antaa kantajalleen täydellisen vapauden.

Onneksi normaalielämä ei tuo maskin takaisia mysteerihahmoja jatkuvasti eteen. Onneksi Pelle Hermannia ei enää näe TV:stä. Onneksi katusoittajat harvoin tarttuvat karmaisevaan posetiiviin. Onneksi ilmapallot jaetaan mainosliivit päällä. Onneksi Cirkon nykysirkusfestarilla näkee enemmän akrobatiaa kuin pelottavien pellejen temppuilua.

Riina Stén

CIRKO – Helsingin nykysirkusfestivaali 2007 3.–10.5 Savoy-teatterissa, Stoassa, Ateneum-salissa & Malmitalossa.www.cirko.net

_______________

KLASSINEN, ETNO & VIIHDE

30.4. CHANTANGO – GO! Martina Roos, Markku Luuppala, Tarja Nyberg, Mari Kätkä & Jussi Tuurna Helsingin teatteri Avoimissa Ovissa kello 19.

3.5. HETKI TUULEN SISÄLLÄ, Maija Kaunismaa & Yhtye Espoon Sellosalossa kello 19.

7.5. UNVEIL esittää Avishai Cohenin musiikkia Helsingin Arabia Popjazzin Galleriasalissa kello 19.

8.5. EINO TOIVASEN sävellyskonsertti, Helsingin Arabian PopJazzin Tiistai Arabia -konsertti Galleria-salissa kello 19.

9.5. UUDESTA MAAILMASTA, Tampereen yliopiston sinfoniaorkesteri TASO:n konsertti, johtaa Kimmo Tullila, solistina Reinis Birznieks, sello, Tampereen yliopiston juhlasalissa kello 19.

13.5. LADYSMITH BLACK MAMBAZO Tampere-talolla kello 18, konsertti 14.5. Helsingin Finlandia-talolla kello 19.30.

mainos

15.5. STADIA BIG BAND Antti Rissasen johdolla, Music of Glenn Miller, Arabian PopJazzin Tiistai Arabia -konsertti Arabia-salissa kello 19.

_______________

Ei syytä huoleen

EUROVIISUT Suomen ensimmäinen Idols-voittaja Hanna Pakarinen on muuttunut iltapäivä- ja sensaatiolehtien kansissa Idols-Hannasta Viisu-Hannaksi. Eikä syytä huoleen. Katsottuani Ylen Euroviisusivuilta läpi eri maiden tulevia kilpailukappaleita selvisi, että Viisu-Hanna ei suinkaan ole sieltä pahimmasta päästä.

Esimerkiksi Ukrainan glitterhumppateknopläjäys on jostakin syystä suomalaisten suosiossa, sillä sen videota on katsottu eniten heti Suomen ja Ruotsin esitysten jälkeen. On vaikeaa ymmärtää miksi. Luultavasti se on mustaa huumoria. Saksaksi laulettu hanurin säestämä diskomusa älyttömissä vetimissä ei voi olla muuta.

Britannian diskostuerttiperformanssi on niin uskomatonta tuubaa, että se ei mene läpi edes mustana huumorina. Brittien tanssiessa ja laulaessa älytöntä esitystään on erittäin vaikea uskoa, että tuo kulttuuri-imperiumi ei tällä kertaa saanut mitään parempaa aikaan.

Israelista on tulossa jonkin verran etukäteen kohistu poliittiseksi kannanotoksikin tulkittavissa oleva ydinpommitusaiheinen viisu, joka on itse asiassa kaikin puolin raikkainta kamaa koko tämänkertaisessa tarjonnassa. Ja sitten on hemmetin monta väkisin kyhätyn oloista biisiä, jotka toivottavasti unohtuvat heti kilpailun jälkeen. Sanoisin, että Viisu-Hannalla on hyvät mahdollisuudet menestyä, jos hän malttaa olla ihan oma itsensä. Toisaalta vaikea se on arvailla minkälainen henkilö hän on omana itsenään. Ehkä kannattaa sittenkin pysyä tuote-Hannana.

Mutta jos Idols-voittajia meinataan vielä lähettää Euroviisuihin, niin täällä olisi sellainen toive, että Idols-Arin suusta saataisiin tulevaisuudessa siivottua omituisen usein toistuvat homottelut. Varsinkin kun maamme pääkaupunki on yrittänyt Euroviisujen lähestyessä kohentaa statustaan homoystävällisenä kaupunkina.

Jukka Vuorio

Euroviisut Helsingissä, 10.5. semifinaali & 12.5. finaali.

AV-arkki Hallelujah – Queer Eurovision, näyttely 5.–27.5. Helsingin Kaapelin galleriassa, ti 11–18, ke–pe 11–17, la–su 12–16. Queer Eurovision -euroviisuseminaari 8.5. Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa kello 10–19.

_______________

KIERTUEET

ANSSI KELA, 17.5. Helsingin Semifinalissa, 18.5. Rovaniemen Irish Timesissa, 19.5. Helsingin Hangout 10:ssä & 22.5. Tampereen Henry’s Pubissa.

OMNIUM GATHERUM 4.5. Turun Klubilla, 5.5. Jyväskylän Bar 68:ssa, 16.5. Helsingin Nosturissa, 17.5. Tampereen Infernossa & 18.5. Vaasan Club25:ssä.

GALLERIAT

Helsinki ATT ÄTA WIENERBRÖD I REGNET, Fanny Tavastilan öljymaalauksia 4.5. asti galleria G18:ssa, ma–pe 9–19, la–su 12–15.

KARVASTA! Johanna Lonkan & Hannamari Matikaisen pehmohahmoja 6.5. asti galleria Myymälä2:ssa, ke–la 12–18, su 12–17.

MIETTIVÄT MINUA, Venla Martikaisen & Kimmo Modigin kuusi audiovisuaalista muotokuvaa 6.5. asti galleria Majakassa, ti–pe 12–18, su 12–16.

JONNE PITKÄSEN teoksia 10.5. asti galleria Maa-tilassa, ti–su 12–17.

mainos

HELSINKI–SAVITAIPALE, Teija Immosen & Sari Koukin grafiikkaa & keramiikkaveistoksia 19.5. asti Malmitalon galleriassa, ma–pe 9–20, la 10–16, paitsi 16.5. kello 9–16.

NEITI PEKANPALO, VELI & KUMMITÄTI, Riikka Pekanpalon maalauksia 13.5. asti & ESSI KAUSALAISEN harjoituksia painovoimalle & valolle, elävä installaatio 17.5.–3.6. galleria Jangvassa, ti–pe 11–20, la–su 11–17.

KAUPUNKI TAITEILIJAN SILMIN, Veronica Östermanin vesivärimaalauksia galleria Krista Mikkolassa & Viktor Krogiuksen vesivärimaalauksia Kristan salongissa 3.5.–3.6., ti–pe 12–17, la–su 13–16.

TAIDEVOIMAA! Pedagoginen katsaus Annantalon helsinkiläisille kouluille tarjoamaan taideopetukseen & kulttuurikasvatukseen, näyttely 4.5.–3.6. Annantalon galleriassa, ma–pe 9–18, la–su 11–17.

Espoo TUULEN KUVIA, Eeva Tervalan installaatioita, piirroksia & värejä 20.5. asti galleria Aarnissa, ti–su 11–18, ke–to 11–20.

Tampere KOVATAIDE, kuvataiteen opiskelijoiden tutkintotyönäyttelyssä Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelman opiskelijoiden töitä 5.–24.5. TTVO:lla, Finlaysoninkatu 7, ma–su 12–18 & 12.5.–1.6. Emil-salissa, Keskustori 4, ma–pe 10–18, la–su 11–17.

Turku ANTTI TEKEE TÖITÄ, Antti Jussilan seinämaalauksia, piirroksia & öljyvärimaalauksia kankaalle & levylle 20.5. asti B-Galleriassa, ti–pe 14–18, la–su 12–16.

_______________

Toivottavasti kuolet pian

LAKI On huhtikuun ensimmäinen maanantaiaamu. Soitan turkulaiseen tekstiilipainoliikkeeseen ja kysyn mihin hintaan he painaisivat minulle mustan L-kokoisen T-paidan jossa olisi kaksi riviä tekstiä, ensimmäinen valkoisella ja toinen punaisella. ”28 euroa”, liikkeestä vastataan. ”Millainen teksti siihen tulee?” myyjä kysyy. ”Tupakointi tappaa, ja sen alle Toivottavasti kuolet pian.”

”Eikö se ole vähän raflaava?” myyjä kysyy. ”Kyllä”, vastaan. ”Mu-mutta eikö sellainen ole vähän ikävää?” myyjä takertelee. ”Niin on”, vastaan tasaisella matalalla äänelläni. ”Eikö siihen voisi laittaa vaikka pelkkä tupakointi tappaa tai vaikka alle tupakointi on hengenvaarallista?” myyjä inttää.

”Paidan idea on juuri siinä että tupakoitsijat tajuavat etteivät kaikki halua hengittää savua käydessään baarissa”, vastaan jo vähän kyllästyneellä äänellä.

Myyjä jatkaa takertelua ja yritän siirtää keskustelua siihen missä formaatissa toimitan kuvan tekstistä ja miten se painetaan. Myyjä jatkaa edelleen inttämistään eikä toimeksiannon selvittämisestä tule mitään. Totean, että ehkä on parempi että soitan seuraavaan liikkeeseen. ”Joo, parempi niin”, myyjä vastaa. ”Kiitos hei.”

Seppo Uimonen

1.6.2007 lähtien tupakointi on mahdollista vain lain hyväksymässä tupakkahuoneessa, ravintolan terassilla tai kadulla, lukuun ottamatta poikkeusluvan saaneita ravintoloita, joissa saa polttaa vielä kaksi vuotta lain voimaantulon jälkeen.

_______________

MUSEOT

Suomi MUSEOT & YHTEINEN PERINTÖ, museoviikko 14.–20.5., kansainvälinen museopäivä 18.5. & eurooppalainen museoiden yö lauantaina 19.5., www.museoviikko.fi.

Helsinki AVOIMET TILAT/YHTEISET TILAT, kolumbialaisen Rogelio Salmonan näyttely suuressa hallissa & MITTA & JÄRJESTYS, työkaluina palikat pienessä hallissa 10.6. asti Suomen rakennustaiteen museossa, ti–su 10–16, ke 10–20, la–su 12–16.

IHMEELLISTÄ ETSIMÄSSÄ – Suomen Taiteen V triennaali & PULSE, Pink Twinsin eli Juha & Vesa Vehviläisen kokeellisia digitaalisia videoteoksia Studiossa 11.5.–10.6. Taidehallissa, ti–pe 11–18, ke 11–20, la–su 12–17.

mainos

ELÄMÄN VÄRIT, Dorrit von Fieandtin teoksia 2.9. asti taidemuseo Meilahdessa, ti–su 11–18.30.

Tampere VALO PUHUU, Carl Bengtsin maalauksia & VUODEN NUORI TAITEILIJA 2007, HC Bergin teoksia 20.5. asti Tampereen taidemuseossa, ti–su 10–18.

Salo ARKKITEHDIN VÄREJÄ ETSIMÄSSÄ, Liisa kanervan maalauksia Salon taidemuseossa & SARJAT, Eeva-Kaisa Ailuksen studionäyttely tornissa 31.5. asti, ti–pe 10–18, la 11–17, su 11–18.

Hämeenlinna TARINOITA & AARTEITA, Hämeeseen liittyviä teoksia & Hjalmar Munsterhjelmin teoksia 2.9. asti Hämeenlinnan taidemuseossa, ti–to 11–18, pe–su 11–17.

Pori ON METAPHORS/METAFORISTA, Luigi Fassin kokoama näyttely Siivessä & IC-98, teesejä yhteiskuntaruumiista, Visa Suonpään & Patrik Söderlundin teoksia Mediapisteessä 20.5. asti Porin taidemuseossa, ti–su 11–18, ke 11–20.

VALOKUVA

Helsinki MAISEMA, Henna Aaltosen, Pekka Hannilan, Pia Inbergin, Annika Rauhalan, Jukka Rapon & Sami Repon valokuvia 9.5. asti Kaapelitehtaan Puristamossa, ma–pe 11–18, la–su 12–16.

KESTÄVÄ KEHITYS – tietoisuudesta toimintaan, Vihreän Sivistys- & Opintokeskus Vision valokuvakilpailun töitä 11.5. asti Café Photossa, Museokatu 9 B, ma–pe 8–18, la 10–15.

SATAMAN TUNTUMASSA, Eeva Sumiloffin valokuvia 12.5. asti Kanneltalon kahvilassa, ma–to 9–20, pe 9–18, la 10–16.

Hyvinkää MINNA HAVUKAISEN & ANNI LEPPÄLÄN valokuvia 27.5. asti Hyvinkään taidemuseossa, ti–pe 11–18, la–su 11–17.

Tampere ULJANOVSK, LENININ KOTIKAUPUNKI – Matti Tohkan kuvia nykyisestä Uljanovskista 10.6. asti Lenin-museossa, ma–pe 9–18, la–su 11–16.

Pori MIRROR MAKER, Fiona Tanin valokuvia 20.5. asti Porin taidemuseon Hallissa & Projektihuoneessa, ti–su 11–18, ke 11–20.

Oulu PIENESTÄ KII, Nanna Söderströmin valokuvia 18.5.–24.6. Kummigalleriassa, ma–su 10–20.

Voimakalenterissa julkaistaan tietoja tapahtumista, kursseista, teatteri- & tanssiesityksistä, musiikkitapahtumista & näyttelyistä. Seuraava Voima ilmestyy 28.5. ja on jakelussa kesäkuun. Tietoja seuraavaan kalenteriin otetaan maanantaihin 14.4. kello 12 asti voima(a)voima.fi. Voima päättää tapahtumatietojen julkaisusta.

Toimittanut: Hannele Huhtala

  • 9.9.2009