Voimakalenteri

Lukuaika: 14 minuuttia

Voimakalenteri

Voimakalenteri kertoo, mitä joulunalusaikaan voi puuhata!

Lilli Piin saappaissa

Buster Keatonin tai Marx-veljesten kaltaisten hahmojen sekoilua kotisohvalta seuratessa on maailmanparannus harvoin päällimmäisenä mielessä. Toisaalta, mikä voisi olla luonnollisempi ja universaalimpi tapa rakentaa siltoja kansojen ja maailmankatsomusten välille kuin nauru. ”Smile when your heart is breaking…”

Anna Roosa Hannikainen, 25, on klovni, joka haluaa tehdä hyvää. Hän opiskeli teatteria ja klovneriaa Tanskan The Commedia Schoolissa vuosina 2003–2005, ja kohtasi jo ensimmäisinä opiskelukuukausinaan hengenheimolaisia. Talvella 2006 Anna Roosa ja hänen koulukaverinsa, ruotsalainen Åsa Lundgren, matkasivat Klovnit ilman rajoja -järjestön puitteissa Ugandaan pitämään kahden kuukauden mittaista työpajajaksoa sisällissodan kokeneille nuorille. Järjestö on kansainvälinen taho, joka välittää kriisialueille vapaaehtoisia taiteilijoita auttamaan etenkin lapsia selviämään arjesta luovuuden ja naurun keinoin.

Ensi tammikuun alusta Anna Roosa nähdään puolestaan Pikku Kakkosen aamuohjelmassa klovnityttö Lilli Piinä.

Hei Anna Roosa. Oliko sinulle heti ammattia valitessasi selvää, että yhdistät pelleilyysi maailmanparannuksen?

”Mulla oli selkeä halu ryhtyä klovniksi, mutta ei aluksi selkeää kuvaa siitä kuinka sillä voisi oikeasti elättää itsensä. Toisaalta esimerkiksi luonnonsuojelu ja ihmisoikeusasiat ovat aina olleet lähellä sydäntä. Mun isä on kansainvälisen oikeuden professori ja niistä asioista on aina puhuttu kotona, on käynyt kansainvälisiä vieraita ynnä muuta. Näen myös, että ihmisessä on sisäänrakennettu, luontainen halu auttaa toisia.”

Kaunis ajatus. Et kuitenkaan seurannut isäsi jalanjälkiä lähtemällä luomaan uraa kansainvälisessä politiikassa?

”Kyllä mä sitä mietin. En kuitenkaan ole ollut koskaan hyvä koulussa, siis hyvä lukemaan, joten forget it. Mulle itsensä ilmaiseminen ja sanoman perille vieminen teatterin kautta on se juttu.”

Tässä kulttuurissa pitää olla tuottava yksikkö ja toisaalta akateeminen loppututkinto taskussa ennen kuin voi sanoa tai tehdä mitään painavaa.

”Se auttaa kun kohtaa kaltaisiaan ja saa todisteita pyrkimyksilleen. Mua inspiroi tosi paljon Klovnit ilman rajoja -järjestö. Näin myös kerran nuorempana sairaalaklovneista kertovan dokumentin, joka jäi vahvasti vaikuttamaan takaraivoon.”

Klovnit ilman rajoja vei sinut ja Åsa Lundgrenin Afrikkaan. Olitko avuksi, parantuiko maailma?

”Ennen kaikkea se oli vuorovaikutusta ja tuntuu siltä, että mekin parannuttiin siten, että tultiin avarakatseisemmiksi ja toisaalta turha naiivius karisi. Jotkut niistä ihmisistä tulivat erittäin traumaattisista olosuhteista, ja he olivat hyvin iloisia itseilmaisun, naurun ja yhdessätekemisen opista. Meillä ei ollut paljoakaan aiempaa kokemusta opettamisesta ja meidän piti todella skarpata pystyäksemme välittämään heille samat luovuuden kokemukset, joita olimme itse koulussa saaneet. Me onnistuttiin mun mielestä hyvin.”

Uitteko suvereenisti ugandalaiseen meininkiin vai koitteko kulttuurien välisiä törmäyksiä?

”Kyllä se oli välillä myös hemmetin raskasta. Varsinkin afrikkalainen aikakäsitys kävi hermoon. Hauska esimerkki kulttuurieroista oli se kun me vedettiin kerran Åsan kanssa sketsi, jossa otamme hullunkurisia, staattisia asentoja taulunkehyksen sisäpuolella. Sketsi, joka on yleensä räjäyttänyt naurupankin lännessä, veti ugandalaiset hiljaisiksi. Myöhemmin tajusimme, että eihän heillä ole mitään tauluja seinillä, ei aina edes seiniä.”

Vierailustanne Ugandassa on jo aikaa. Oletko tietoinen siitä, oliko opeillanne pitkäkestoisempia vaikutuksia vai kävittekö vain vilauttamassa karkkipussin suuta poistuen sitten takaisin omaan turvalliseen todellisuuteen?

”Se on asia, jonka kanssa on välillä vaikea elää. Onko todella niin, että aiheutimme itse asiassa enemmän haittaa? Meillä oli kunnianhimoisia suunnitelmia siitä, että perustamamme teatteriryhmät pystyisivät toimimaan itsenäisesti lähdettyämme. Teimme paljon töitä sen eteen, mutta näillä aikatauluilla ja rahoituksilla se ei vain ollut mahdollista. Tuemme Åsan kanssa kahta ugandalaista nuorta naista, joilta kuulemme säännöllisesti uutisia. Toinen heistä valmistui juuri käsityöläiskoulusta. Ei ole myöskään missään tapauksessa poissuljettu ajatus, ettemmekö menisi Ugandaan joskus uudestaan.”

Nyt kun aloitat pelleilyn Yleisradion leivissä Lilli Pii -klovnin roolissa, mitä toivot ja pystyt välittämään lapsille?

”Mulle on erittäin tärkeää, että kun Lilli Pii on telkkarissa aamuisin, lapset voi herätä turvallisuuden ja onnellisuuden tunteeeseen. Pyrin roolissani puhumaan ihan oikeista, tärkeistä asioista huumorin keinoin. Esimerkiksi yhdessä sketsissä kerron läheisyyden tarpeesta, kuinka kivaa ja tärkeää on, että halataan.”

Mitkä ovat henkilökohtaiset klovniaseesi täyttää Pelle Hermannin jättämät, kirjaimellisesti ja metaforisesti suuret kengät?

mainos

”Lilli Piillä ei ole mitään tekemista Pelle Hermannin kanssa, enkä usko että kukaan olettaakaan mun täyttävän hänen kenkänsä. En myöskään kuvittele, että musta tulee joku julkkis. Vahvuutenani pidän sitä, että mun on aina ollut helppo nauraa itselleni ja uskon, että se välittyy aitoutena.”

Joskus tuntuu, että naiselle nauraminen on tabu. Tv-mainoksissakin vaan miehet urpoilee.

”Niin, en tiedä mistä se johtuu, onks se joku itsetuntojuttu? Kuten sanottu, mulla on ollut itseironiaa jo teininä ja olen aina ollut se joukon pelleilijä. Välillä on ollut sellaisia vaiheita, että on saanut pikemminkin vakuutella ihmisille, että ottakaa mut hei myös tosissaan.”

Mia Keurulainen

Lilli Pii vuodenvaihteen jälkeen Yle -TV2:n Pikku-Kakkosessa.

_______________

TOIMINTA

10.12. IHMISOIKEUKSIEN PÄIVÄNÄ amnestyn kynttilämielenilmauksia: Helsingissä kello 17, kynttiläkulkue Kiasman aukiolta Senaatintorille, teemana Joku raja! -kampanja: seksuaalisen väkivallan vastustaminen & seksuaalinen itsemääräämisoikeus ihmisoikeutena, puhujina Paula Vesala & Leena Schmidt, kynttilöitä paikan päältä, kynttilämielenilmauksen jälkeen kello 19.30 Andorrassa Jasmila Zbanicin elokuva Grbavica, joka kertoo Jugoslavian sodan aikana naisiin kohdistuneesta seksuaalisesta väkivallasta. Tampereella kello 18 kynttilämielenilmaus Keskustorilla. Jyväskylässä kello 17.30 kynttiläkulkue Aren aukiolta & kello 18 paneelikeskustelu naisiin kohdistuvasta väkivallasta yliopiston päärakennuksessa. Joensuussa kello 12–19 ihmisoikeuspäivän kirjemaraton pääkirjaston aulassa, allekirjoita vetoomus naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan ehkäisemiseksi & uhrien auttamiseksi tehtävän työn puolesta. Oulussa kello 20 ihmisoikeuksien päivän bileet 45 Specialissa. Rovaniemellä kello 18 kynttiläkulkue maakuntakirjaston edustalta Lordin aukiolle.

TAPAHTUMAT

12.12. NYNNY-KLUBI, runopaneelissa Henriikka Tavi, Miia Toivio & Satu Manninen, klubin tiskijukat Helsingin Vanhan Kuppilassa kello 19–21.

13.12. LINNUNLAULUJOULU, Hear ry:n joulujuhlassa Keuhkot, Profeetta & Suuri Kuulemisen Tuoma Vapautuminen Bardossa, Avaruuskaiut, Tero & dj:t Baba Legba, El Manuel, Robottitohtori & Liekehtivä Ukkosporo Helvetistä & videotaiteilijat Tofu-Ufo SurrealisticTV, Fluksusmuksu & Pyry-peppi Livecinema Jyväskylän Ilokivessä, suora lähetys radiossa www.hear.fi.

22.12. VENCEREMOS-PIKKUJUOLUBILEET, Septeto Son Oriental, Papa Monteron disco, rommibaari Mojito, kuubalainen menu, kuubalainen lahjapuoti & tanssikoulujen esityksiä, Kulttuurisilta Kuubaan -kampanjan juhlat Helsingin ravintolalaiva Wäiskissä.

29.12. LISÄELÄMÄ – kaupungin uusi peliklubi, livenä X-dump, pelit ilmoitetaan myöhemmin, Lisäelämä on Turussa & Jyväskylässä suosiota saanut tapahtumakonsepti, nyt Helsingin Gloriassa, Lisäelämässä pelataan konsolipelejä turnaustyyppisesti, www.lisaelama.net .

31.12. KOKO PERHEEN UUDENVUODEN VASTAANOTTO Helsingin Senaationtorilla, kello 21–22.30 Pintandwefall, Snipe Drive, HipHop & Rytmiproduktio, kello 23 Seminaarinmäen Mieslaulajat & tuliryhmä Aura tuomiokirkon portailla.

Helsinki KUVATAIDEAKATEMIAN TAIDEJOULUMYYJÄISET Kaapelitehtaalla 14.–16.12. myyjäisissä grafiikan vedoksia, maalauksia, taidekäsitöitä & muuta taidetavaraa, Kuvataideakatemian taidegrafiikan osastolla, Kaapelitehtaalla, C-rappu, 4. kerros, pe 13–18, la–su 11–17.

ARKTISET HELMET, lappilaisten muotoilijoiden & taidekäsityöläisten joulumyyjäiset 15.–22.12. galleria Sarajärvessä, Pursimiehenkatu 1, ma–pe 12–19, la 10–16, su 12–18.

Espoo NUORTEN FILOSOFIATAPAHTUMA 11.–13.1., keskustelujen teemana hyöty, alustamassa Raimo Sailas, Kaarina Hazard, Sara Heinämaa, Iivi Masso, Timo Airaksinen, Yrjö Sotamaa, Tuomas Nevanlinna & Jukka Relander, Henry Bacon, Teemu Laajasalo & Kaisa Leka Espoon Kulttuurikeskuksessa, www.nufit.org.

LUENNOT

10.12. AFRICA, MEDIA & WE -SEMINAARI, teemoina Afrikan maiden median kehitys, kuinka saisimme Afrikan äänen paremmin kuuluviin Suomessa & miten toimittajat & järjestöt täällä voivat olla mukana tukemassa mediaa Afrikassa, Viestintä & kehitys -säätiö VIKESin seminaari Helsingin Caisassa kello 15–17, seminaarin kieli englanti. SUOMALAISET SIVISTYSPERINTEET – VOIMAVARA EUROOPASSA? Mikko Lahtinen & Eero Ojanen luennoivat Kriittisen korkeakoulun & Opintotoiminnan keskusliiton Kriittinen Eurooppa -luentosarjassa Helsingin yliopiston Porthanian salissa III kello 18–20.

KURSSIT

mainos

9.12. MAUKAS JOULU ILMAN KINKKUA -luento, eläinoikeusyhdistys Faunan luennolla opitaan, miten ja miksi loihtia hyvän mielen joulumenu ilman eläinkunnan tuotteita Helsingin Uudella ylioppilastalolla kello 14–16.

11.12. VAIHTOEHTOINEN JOULUPÖYTÄ -kokkauskurssi, eläinoikeusyhdistys Faunan & Kauniaisten kansalaisopiston kurssilla opitaan kokin opastuksella tekemään vegaaninen joulumenu, Kauniaisten Kasavuoren koulukeskus kello 17–21, ilmoittautuminen www.kauniainen.fi/kansalaisopisto.

12.12. SYVÄSUKELLUS LÄHIRUOKAAN -kurssi, Tältä kurssilta saat ideoita & niksejä speltin & ohran, hampunsiementen, härkäpapujen & muiden vähemmän tunnettujen ainesten käyttämiseen, monipuolisen kokkaamisen lisäksi kurssilla kerrotaan ympäristöä vähän kuormittavasta vegaanisesta ruokavaliosta, osallistujien toiveiden mukaan voidaan käydä läpi myös ravitsemusta, kurssipaikkana Vantaan Tonttulan nuorisotalo, Ratatie 2, kello 17, kurssi tarjoaa uutta niin kasvissyöjäkonkareille kuin kasvisvoittoista ruokavaliota suunnittelevillekin, kurssin ohjaa Härkäpapua sarvista -kirjan kirjoittaja Päivi Mattila & järjestää Vantaan Luonnonystävät yhdessä OK-opintokeskuksen kanssa, ilmoittautuminen 10.12 mennessä: toimisto(a)valu.fi, 050 407 2969. VAIHTOEHTOINEN JOULUPÖYTÄ -kokkauskurssi, eläinoikeusyhdistys Faunan kurssilla opitaan kokin opastuksella tekemään vegaaninen joulumenu, Helsingin Katajanokalla kello 18–21, ilmoittautuminen 9.12. mennessä: info(a)fauna.fi, 044 990 1600.

_______________

Geneven pakolaissopimus

Geneven pakolaissopimus on vuonna 1951 solmittu sopimus pakolaisten oikeusasemasta.

Sopimus luotiin miljoonien toisen maailmansodan takia paikoiltaan joutuneiden ihmisten aseman vakiinnuttamiseksi. Siitä muodostui lännelle oleellinen väline moraalis-poliittisessa taistelussa idän kanssa. Pakolainen oli ennen kaikkea idän sosialistisia diktatuureja paennut loikkari.

Sopimuksen ongelmana on täysin vanhentunut pakolaisen käsite. Pakolaisstatuksen saaminen edellyttää yksilöllisen vainon kokemista, mutta nykyään summittaisen väkivallan kohteeksi voi joutua kuka tahansa. Länsimaat eivät tätä tietenkään myönnä – silloinhan ne joutuisivat ottamaan edes jotakin vastuuta niistä verisistä konflikteista, joissa ne ovat itse lähes poikkeuksetta osapuolina, joko suoraan tai välillisesti.

Suomi ratifioi sopimuksen ulkopoliittisista syistä vasta 1968 ja sen soveltaminen on ollut vähintäänkin luovaa. Kylmän sodan aikana Suomi käännytti loikkareita tarvittaessa jopa suoraan rajalta Neuvostoliiton pyynnöstä. EU-aikakaudella turvapaikan eli pakolaisaseman hakeminen on lähinnä byrokraattinen limbo ennen käännytystä. Geneven pakolaissopimukseen vetoaminen ja turvapaikan hakeminen onkin usein vaarallisinta, mitä pakolainen voi tehdä.

Markus Himanen & Jukka Könönen

Vapaaliikkuvuus.net

_______________

TEATTERI

11.12. TAOTTU SYDÄN, Eriteatterin Saima Harmajan runoihin perustuva runo- & lauluilta Helsingin Valtimonteatterissa kello 19.

13.12. ANDROMEDA, Eriteatteri esittää Paavo Rintalan teksteihin perustuvan monologin Helsingin Valtimonteatterissa kello 19, toinen esitys 15.12.

Helsinki GIANT LEAP, lisäesityksiä Circus Maximuksen viktoriaanisesta mysteerinäytelmästä Vaihtolavalla 9., 10., 16. & 17.12. kello 19.

SYLVI, teatteri Poleemi esittää Minna Canthin näytelmän Valtimonteatterissa 9., 16., 17. & 18.12. kello 19.

RETKI, Helsingin Kellariteatterin työryhmän näytelmässä 12 ihmistä lähtee virkistysmatkalle luontoon, esitykset 8., 10., 13. 14. & 15.12. kello 19.

ALICE AD INFINITUM, teatteri Naamiossa & Höyhenessä Eero-Tapio Vuoren ohjaus 12.12.–2.2. kello 19.

Kirkkonummi MITEN HALUATTE, teatteriryhmä Väreilevä ilma esittää Shakespearen romanttisen komedian Masalan nuorisoteatterissa, ensi-ilta 19.12. kello 19, muut esitykset 21.12.–5.1.

mainos

Tampere PASKATEORIA, Arto Salmisen käsikirjoittama komedia Tampereen teatterissa, esitykset Frenckell-näyttämöllä 11.12.–17.5.

LUKKOSULAA & LUMPEENKUKKIA, Heli Laaksosen kirjoittama esikoisnäytelmä kaksoisensi-illassa 10.1. Tampereen Työväen Teatterin Vanhalla päänäyttämöllä, ohjaus Tapio Parkkinen, muut esitykset 9.1.–17.5. & 15.1. Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä, muut esitykset 17.1.–15.5.

Turku EI KERTA HOMOO TEE, teatteri Kantanäyn kabaree ensi-illassa 9.12. ravintola Suxesissa, Yliopistonkatu 9:n sisäpihalla kello 19, muut esitykset 10., 12., 16.–19., 21., 22., 28. & 29.12.

Mikkeli TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖPÄIVÄT, valtakunnallinen harrastajateatterifestivaali 25.–27.1. Mikkelin teatterissa & Työväentalolla, ohjaaja-koreografi Minna Vainikainen & Teatteri-lehden päätoimittaja Annukka Ruuskanen valikoivat vuoden 2008 festivaaleille 12 kotimaista harrastajateatteriesitystä, www.tnp.fi.

Oulu PEKKA TÖPÖHÄNTÄ, Oulun Ylioppilasteatterin esitys yhteistyössä teatteri Airopikin kanssa 12.–16.12. kello 19 Nukun pienessä salissa.

OOPPERA

Helsinki NAISTEN KOSTO, Opera Pienon esitys & Juulia Tapolan ohjaus Niccolò Piccinnin oopperasta ensi-illassa 4.1. Espoon Sellosalissa kello 19, muut esitykset 5. & 6.1. kello 15, 8.–10.1. kello 19.

TANSSI

12.12. MEETING POINT, improvisaatioryhmä Häpeämättömät & Helsinki Meeting Point, tanssin & musiikin jamit samassa illassa Helsingin KokoTeatterissa, esitykset kello 19 & 21.

Helsinki KUMMAN KALAN PALOJA, Reetta-Kaisa Pirhosen koreografia & yhteisohjaus William Ilesin kanssa, ensi-illassa 8.12. kello 19 KokoTeatterissa, muut esitykset 11., 13., 15., 18., 20. & 21.12.

Tampere POLIISIKOIRAOPISTO, Mari Rosendahlin käsikirjoitus & koreografia, tanssiteatteri Mobita/Danscon esitys Hällä-näyttämöllä 10., 11. & 13.12. kello 10, 12.12. kello 18.30 & 15.12. kello 14.

ELOKUVAT

16.12. ELÄVÄ KUVA -leffaklubi Helsingin Gloriassa, kello 16 Autot, kello 18 E. T. & kello 20 Memento.

Helsinki DOCPOINT, Helsingin dokumenttielokuvafestivaali 23.–27.1., Ulrich Seidl -retrospektiivi & teemamaana Itävalta, Helsingin elokuvateattereissa.

Inari SKÁBMAGOVAT, alkuperäiskansojen elokuvafestivaali 23.–27.1. www.siida.fi/skabma.

KIRJALLISUUS

12.12. TALVI- & JOULUAIHEISIA RUNOJA, Turun lausuntakerhon esityksellinen ilta Turun Kirjakahvilassa kello 19.

RADIO

14.12. RADIOATELJEE ESITTÄÄ: LAULU KUUJÄRVESTÄ, Yrjö Jylhän runoutta, ohjaus: Tiia Louste, runojen tulkkeina: Helka-Maria Kinnunen, Heikki Kinnunen, Aki Raiskio & Eero Saarinen, Yle Radio 1:ssä kello 23.

22.12. PIKKUMAMMUTTI, Yle Radio 1:ssä kello 14.05 ihminen on tehnyt taidetta heti kun on siihen kyennyt, ohjelma kertoo pohjoisen Espanjan & Etelä-Ranskan luoliin luodusta taiteesta, joka on jopa 35 000 vuotta vanhaa, ohjelma kertoo myös nykyihmisen uteliaisuudesta, hellittämättömästä halusta nähdä jotain, vaikka se osoittautuisikin kielletyksi, toteutus Kirsti Becker & Pentti Männikkö, uusinta 23.12. kello 23.05. RUNO & SÄVEL ON VAPAA, Tarleena Sammalkorven & Risto Nordellin juontama runotoiveohjelma Yle Radio 1:ssä kello 18, runojen esittäjinä Jarmo Heikkinen & Ritva Oksanen, toiveita voi lähettää etukäteen osoitteeseen toive.runot(a)yle.fi, lähetyspäivänä toiveita aletaan ottaa vastaan kello 18 numerossa (09) 144 800.

mainos

FESTARIT

Helsinki HELSINKI BURLESQUE FESTIVAL 31.1.–2.2., Miss Sugar Kane, The Amazing Knicker Kittens Burlesque Revue, Miss Anne Trophy, Olivia Rouge, Atomic Blast & The Skreppers 2.2. ravintola Kaisaniemessä, .

Kaustinen XXX KAUSTISEN KAMARIMUSIIKKIVIIKKO 26.1.–2.2., kantaesityksessä P. H. Nordgrenin 10. jousikvartetto, juhlaviikon teemana JousikvartettiPLUS, mukana Tempera, Meta4, Rantatie- & Kokkola-kvartetit.

_______________

Sota keskuudessamme

TOIMINTA Kristian Smeds on kohuttu ja kehuttu ohjaaja. Ei toki syyttä. Hän on erityisen taitava tekstien yhdistelijänä ja vahvojen näyttämökuvien luojana. Samalla yksittäiset kohtaukset saattavat kasvaa jonkinlaisiksi mininäytelmiksi ja esitys laajentua katsomon tai vaikka koko teatteritilan ulkopuolelle. Uusin Smedsin taidonnäyte on versio Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta. Tilankäytön avaamisessa tärkeä rooli on ollut esitysten videosuunnittelusta vastaavalla Ville Hyvösellä. Luova audiovisuaalisen tekniikan käyttö myös luo esityksiin arkitodellisuuden mediavaltaistumisesta muistuttavan tason.

Kansallisteatteriin tehdyssä Tuntemattomassa sotilaassa toimeksiantona on ollut alun perin kiistellyn mutta sittemmin kanonisoidun Väinö Linnan teoksen radikaali aikalaistulkinta. Tämä lähtökohta on omiaan tuottamaan näyttämäsovitukseen sisäisen jännitteen sen suhteen milloin provokaatio on itseisarvoista ja milloin se palvelee esityksen syvempiä päämääriä. Tosin liekö sillä lopulta edes väliä, koska juuri provokaatiossa on siemen sille, kuinka kansalliseepos valuu näyttämöltä ulos kansalaisten keskuuteen.

Smedsin Tuntemattomassa sotilaat eivät ole vain aika velikultia, vaan myös siviilien raiskaajia, vammaisia vihaavia natseja ja äijäenergiaa uhkuvia juntteja. Smedsin sotaa ei käydä vain isänmaan puolesta, vaan ennemmin rahan ja herrojen aivoitusten puolesta. Liioin sitä ei käydä vain toisen maailmansodan kehyksessä, vaan myös Irak–Afganistan-linjalla ja Jokelassa. Hävityn sodan loppuessa eivät kuolekaan tuntemattomat sotilaat, vaan kansalliset ikonit ja me itse.

Katsojan koottavaksi jää paljon, sillä suuri osa näytelmää käydään iltapäivälehtien lööppien, tuohtuneen yleisökeskustelun ja kulttuuriväen kultapoikaa varmuuden vuoksi jo ennakolta puolustavan kriitikkokaartin tasoilla. Tästä huolimatta ja erityisesti juuri siksi näytelmää sopii suositella hyvän teatterin ystävien ohella niin konservatiiveille kuin kommunisteille, koululaisille ja tietenkin niille myyttisille kansan syville riveillekin.

Tuomas Rantanen

Tuntematon sotilas Kansallisteatterissa, esitykset 10.12.–24.5.

_______________

ROCK, POP, REGGAE

9.12. MR. PERFECT & KANGA ROOTS Helsingin Redrumissa.

11.12. ANNA JÄRVINEN Helsingin Tavastialla.

12.12. LUNK Vantaan Tikkurilan Rio Grandessa. SAMI PEKKOLA SOOLO & VELJENI VALAS, Fly Rite Festival Tampereen Vastavirrassa. THE PROPS, NEPTUNA’S MACHINE & CORPORATES Tampereen Yo-talolla.

13.12. VICARIOUS BLISS Helsingin Redrumissa. KEN STRINGFELLOW & THE DISCIPLINES Helsingin 6. linjalla. DEATHBED, PRESLEY BASTARDS & DEADSUNRISE Tampereen Vastavirrassa. THE FRIENDS, IDOLAE & TAPES Tampereen Yo-talolla.

14.12. KUMIKAMELI, VELJEKSET PERSE & TUHO Tampereen Vastavirrassa. DEEP INSIGHT, PINTANDWEFALL & SWEETIES Tampereen Yo-talolla.

15.12. PORCUPINE TREE & HIDRIA SPACEFOLK Helsingin jäähallissa. RAVE AGAINST DRUGS 7, Amber D, Ana, Jnks, Waily, Wert, X-Em, Sergei Shkuroff, Meke, Aapee, Toni L, Jonesy, Kylian, Quakey, Kolibriscope, Yoni K, Zonex, Quip, Pi, vj Kim & Tuliryhmä Polte, ikäraja 16 vuotta, Helsingin Gloriassa. CLUB SCENE! Dj:t Slim Mike & John Wayne Helsingin Bellyssä. JUGGLING JUGULARS, POLTTOITSEMURHA & DISKELMÄ Tampereen Vastavirrassa. BIGPOP, dj:t Sami & Riku Tampereen Yo-talolla.

16.12. KOMPOSTI SOUND & DJ VILHELM Helsingin Redrumissa. VASTAVIRTA-ILTA, open stage Tampereen Vastavirrassa. PORCUPINE TREE & HIDRIA SPACEFOLK Tampereen Pakkahuoneella.

mainos

18.12. DISTRESS Tampereen Vastavirrassa.

19.12. TUURE KILPELÄINEN Helsingin Bellyssä. BLACK MOTOR MEETS JO’BUDDY Tampereen Vastavirrassa. YO-TALON PERINTEINEN JOULUPAKETTI Tampereen Yo-talolla.

20.12. THE MAGIC NUMBERS & LYKKE LI Helsingin Tavastialla. DOLLYS DIAMOND BRA, LURIDO & FARINE Tampereen Vastavirrassa. MYNE, GETAWAYCAP & ON VOLCANO Tampereen Yo-talolla.

21.12. GOTHICA, KUROSHIO CURRENT & dj:t Ohmi & Malakai Helsingin Gloriassa. HUUTO 49 & PHANTOM LEAF, Katakombi vs. Redemption Club Tampereen Vastavirrassa.

22.12. LOVEX, WHITE FLAME & AUTOMATIC EYE Helsingin Gloriassa. HÄIRIKÖT, NAZI DEATH CAMP, TURN OFFS & THE STRÖSSELSSÖNS Tampereen Vastavirrassa.

23.12. BOMMITOMMI, ANTZAH & SELEKTONI, Mad X-mas Bashment! Helsingin Redrumissa. DJ SKARI & JOULULEVYT Tampereen Vastavirrassa.

24.12. PUNCH & SAVIKIEKOT, Punainen joulu Tampereen Vastavirrassa.

25.12. JERE DANGEROUS & FRIENDS, Joulureggae Tampereen Vastavirrassa.

26.12. CHILL & IVIAN Tampereen Vastavirrassa. TAPANINTANSSIT, dj:t Slim Mike & Simppu Tampereen Yo-talolla.

27.12. PEACEPALA-KLUBI, dj:t Kuuro K & Läskipeto Tampereen Vastavirrassa.

28.12. THE LARIOTS, THE TRASSLES, THE HEARTBURNS & SICK BOYS PLAY SOCIAL DISTORTION, Club Hellfire Tampereen Vastavirrassa. KAUKO RÖYHKÄ & MOSES HAZY, Talvipotpuri Tampereen Yo-talolla.

29.12. PELLE MILJOONA UNABOMBER, NEWS FROM THE FRONT, MELENA & THE BLOW Tampereen Vastavirrassa. MIAUFORMERS, dj:t Kimik, Uke & Infekto Tampereen Yo-talolla.

30.12. LARKIM GRIMM, MICAH BLUE SMALDONE, ASA IRONS & PEKKA KÄPPI, Mental Alaska Tampereen Vastavirrassa.

31.12. AJATTARA, TORTURE KILLER, DISCARD, THE ZOMBI, TUHO, BARBE Q-BARBIES Helsingin Gloriassa. RADIO FLIES PLAYS PSYCHOPLASMA, RUIDOSA INMUNDICIA & SOTATILA Tampereen Vastavirrassa. UUDENVUODENAATON BIGPOP, dj:t Sami tai Riku Tampereen Yo-talolla.

6.1. KOMPOSTI SOUND Helsingin Redrumissa.

13.1. SELEKTONI & DJ FRANCIS Helsingin Redrumissa.

20.1. INTERGALAKTIK SOUND Helsingin Redrumissa.

27.1. CHAPPA & RESUPEKKA Helsingin Redrumissa.

3.2. VG+ & KOMPOSTI Helsingin Redrumissa.

BLUES, JAZZ, VIIHDE

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

8.12. HILJAISUUS, jazz-tähtien joulukonsertti Helsingin Kallion kirkossa kello 19.

11.12. PERINNEARKKU RY:N KANSANMUSIIKKIJAMIT Helsingin Painobaarissa.

12.12. ORCHESTRA BAOBAB Helsingin Savoy-teatterissa.

14.12. HILJAISUUS, jazz-tähtien joulukonsertti Oulun Karjasillan kirkossa kello 19.

16.12. ADDICTIO-KUORON JOULUKONSERTTI, Taivainen valo Helsingin Pyhän Sydämen kappelissa, Kirstinkatu 1, kello 18.

19.12. ADDICTIO-KUORON JOULUKONSERTTI, Taivainen valo Helsingin Laajasalon kirkossa, Reposalmentie 13, kello 19. GYAN DOOKIE & TELECASTER COMBO, CAT LEE & CO. Helsingin Malmitalossa.

22.12. JOHN MAUS Helsingin KokoTeatterissa, illan aloittaa cembalisti Marianna Henriksson.

24.1. THE IDAN RAICHEL PROJECT Helsingin Kulttuuritalossa.

KIERTUEET

KENT 30.1. Lahti Hallissa, 31.1. Tampere Arenalla, 1.2. Vaasa Arenalla & 2.2. Oulun Club Teatriassa.

MOTÖRHEAD & HANOI ROCKS 11.12. Helsingin jäähallissa, 12.12. Tampereen jäähallissa & 13.12. Oulun Club Teatriassa, HANOI ROCKS 5.12. Helsingin jäähallissa, 29.12. Hotelli Juvassa, 30.12. Himos Areenalla, 31.12. Helsingin Virgin Oilissa, 4.1. Kotkan Amarillossa & 5.1. Riihimäen RiksuRollissa.

NINE & PATH OF NO RETURN 24.1. Kuopion Henry’s Pubissa, 25.1. Mikkelin Vaakunassa (& Naildown), 26.1. Jyväskylän Lutakossa, 30.1. Turun Klubilla, 31.1. Tampereen Klubilla & 1.2. Helsingin Nosturissa.

PEPE DELUXÉ 16.1. Turun Klubilla, 17.1. Porin Bar Kinossa, 18.1. Tampereen Klubilla, 19.1. Jyväskylän Lutakossa, 20.1. Oulun 45 Specialissa, 31.1. Helsingin Tavastialla & 1.2. Mikkelin Vaakunassa.

_______________

Mielisairaala katsomon alla

TEATTERI Kun Saatana saapuu Moskovaan Ryhmäteatterissa, katsoja ei hetkeen muista, missä on: tapahtumat etenevät livenä näyttämöllä, mutta yhtä lailla televisioruuduissa. Niitä on näyttämöllä runsaasti.

”Näytelmähän kertoo mielen hajoamisesta ja totalitarismista”, ohjaaja Esa Leskinen sanoo. Siksi videotekniikan ja livekuvan käyttö yhdessä perinteisen näyttelemisen kanssa oli hänestä selvä ratkaisu aivan käsikirjoituksen teon alusta lähtien.

Livekuvat ja videot toimivat loistavasti. Katsojana en alussa tajunnut, ovatko monitorien tapahtumat livekuvaa vai ennalta äänitettyjä – ihmettelin vain, miten täydellisesti rytmitykset toimivat. TV-kuva on näytelmässä valtaosin liveä: se näyttää Stalinin ajan Moskovan houreet näyttämön alla, seinän takana ja päähenkilön pään sisällä.

Leskinen kertoo, että valmiita nauhoituksia on vain muutama, joista yksi on väliajan jälkeinen pitkä kohtaus Saatanan tanssiaisista. Hänen mukaansa kuvaukset ovat toimineet täsmällisesti kuin ”kellokoneisto”.

”Jotkut – hyvin harvat – vanhemmat kollegat ovat olleet ennakkoluuloisia, ja kaikki minun tietooni tullut videoita koskeva yleisöpalaute on pelkästään positiivista”, Leskinen kertoo ja toteaa, että tällaiset ratkaisut ovat muualla Euroopassa jo ihan arkipäivää.

mainos

Toiseen maailmansotaan liittyvien dokumenttifilmien käytöllä hän viestittää sitä, että ”sota sijaitsee nykyään televisiossa, mutta me emme voi tehdä mitään. TV:tä on kuitenkin pakonomaisesti, jopa masokistisesti katsottava”.

”TV lisää ahdistustamme ilman, että se antaa vastapainoksi mitään. Ja mitä pahempi uutinen, sitä paremmin se myy.”

Esa Leskinen muistuttaa, että näytelmän keskeinen teema on, että ”pelkuruus on synneistä suurin”. Näytelmässä pelkuruutta edustaa Pontius Pilatus.

”Ei voi vaatia toisilta, että maailma pitää muuttaa, jos ei itse ole valmis muuttamaan omaa elämäänsä.”

Pirkko Kotila

Saatana Saapuu Moskovaan, Esa Leskisen ohjaus Helsingin Ryhmäteatterissa Helsinginkadun näyttämöllä 1.3. asti. Esitykset on loppuunvarattu. Lunastamattomia lippuja kannattaa kysellä esityspäivinä heti aamuyhdeltätoista (09) 718 622.

_______________

GALLERIAT

Helsinki SARA NUORTIEN piirustuksia 21.12. asti Kulmagalleriassa ma–pe 12–18, la–su 12–16.

HANNA HAASLAHTI, TUOMO TAMMENPÄÄ, HEIDI TIKKA, mediainstallaatioita 29.12. asti Forum Boxissa, ti–pe 11–17, la–su 12–16, 16.12. taiteilijatapaaminen kello 14, Tikan takkirekonstruktioita voi sovittaa ti–pe 14–16 & la–su 12–16.

UNDER AN IMPRESSION, Salla Salinin installaatioita 30.12. asti galleria Jangvassa, ti–pe 11–19, la–su 11–17.

ZSÓFI BARABÁSIN maalauksia 23.1. asti galleria U:ssa, ma–pe 10–18.

RUJOT RUUKUT & KYLMÄT KUKAT, Kaarina Kuusisto-Lukkarin keramiikkaa & teräslankaveistoksia 4.1. asti parvella & TALO, Eeva-Liisa Mannisen maalauksia & rakennelmia 12.1. asti Malmitalon galleriassa, ma–pe 9–20, la 10–16.

TALO ON VALOSSA, Annantalon valokalenteri Annankadun julkisivussa 20.1. asti, näyttely on osa Valon voimat -tapahtumaa.

ATSUKO ARAIN teoksia 12.–21.12. HIAP Project Roomissa, ma–pe 10–17.

CAFÉ SANS CAFÉ, Laura Harjun & Kersti Tainion kippoja & kuppeja kahvilateemaisessa näyttelyssä 20.1. asti, näyttely suljettu 21.12.–6.1., Annantalon taidekeskuksen 2. kerroksessa, ma–pe 9–18, la–su 11–17.

LAND SHAPES THE ARCTIC COURT – näyttelyelämyksiä arktisessa hovissa, fantasiapukuja, koruja, piirroksia & valokuvia 12.12.–5.1. Stoan galleriassa, ma–to 10–20, pe 10–18, la–su 10–16.

PUNAINEN LANKA – KRASNAJA NITJ, venäläistä nykytaidetta 6.1. asti galleria Krista Mikkolassa, ti–pe 13–17, la–su 13–16 & galleria Kadieffissa, ti–pe 12–18, la–su 13–16.

Espoo PAULA HOLOPAISEN maalauksia valosta & vedestä 5.1. asti & SAMULI NIEMINEN, SAMI KORKIAKOSKI & WILLELM KRIJGSMAN, Vantaan taiteilijaseuran vaihtonäyttely 9.1.–3.2. galleria Aarnissa, Tapiolan WeeGee-talossa, ti, pe–su 11–18, ke–to 11–20.

Vantaa MIEHEKÄS TAI EDES KARVAINEN, Vantaan taiteilijaseuran joulunäyttely 29.12. asti galleria Gjutarsissa, ke–pe 12–18, la–su 12–17.

mainos

Tampere AAMUPISSA, Riikka Kuoppalan kaksi kokeellista lyhytelokuvaa 30.12. asti Työväenmuseo Werstaan Komuutissa, ti–su 11–18.

MICHELANGELO SETOLAN & AMANDA VÄHÄMÄEN piirustuksia 11.–30.12. Pispalan nykytaiteen keskuksessa, ti–su 12–18.

Turku LAAKEREILLA LEPÄILYÄ, Turun rullalautailijat ry:n yhteisnäyttelyssä valokuvia & maalauksia skeittauksen maailmasta 23.12. asti B-galleriassa, ti–pe 14–18, la–su 12–16.

MUSEOT

Helsinki ARVAA MIKÄ JOULULAULU? -joulunäyttely 6.1. asti Suomen kansallismuseossa, 15.–16.12. kello 11–15 mahdollisuus yhdessä iloisten joulutonttujen kanssa selvittää joululaulujen & esineiden yhteys, ti–ke 11–20, to–su 11–18.

HELSINGIN MUSIIKKITALO -arkkitehtuurinäyttely & UUDEN ETSIJÄT – ITÄ-EUROOPPA NYT! Uusinta arkkitehtuuria itäisen Euroopan entisistä sosialistimaista 17.2. asti Suomen rakennustaiteen museossa, ti, to–su 10–16, ke 10–20.

TYHJÄ ON TÄYSI, Kuvataideakatemian piirustusluokan näyttely & TIMO VAITTISEN teoksia Studiossa 11.12.–13.1. Taidehallissa, ti–pe 11–18, ke 11–20, la–su 12–17.

Hyvinkää INGA SIPILÄISEN maalauksia muistonäyttelyssä & KAAPO WIRTANEN PARIISISSA, teoksia perikunnan lahjoituksesta 30.12. asti Hyvinkään taidemuseossa, ti–pe 11–18, la–su 11–17.

Tampere SPUTNIK – 50 vuotta ensimmäisestä satelliitista, näyttely 13.1. asti Lenin-museossa, ma–pe 9–18, la–su 11–16.

ROBOTIT, robotteja erilaisissa rooleissa 27.1. asti mediamuseo Rupriikissa, ti–su 10–18.

DORA JUNG – PELLAVAN LUMO, tekstiilitaiteilijan elämäntyön näyttely 1.10. asti Vapriikissa, ti, to–su 10–18, ke 11–20.

Turku FULL CANDY PRIORITY, Jukka Korkeilan teoksia 13.1. asti Turun taidemuseon Studiossa, ti–pe 11–19, la–su 11–17.

Kuopio AJAN TIETÄJIÄ – Ilmoja & ilmiöitä, sadan vuoden museohistoriaa juhlitaan näyttelyllä, jossa kohtaavat toisensa erilaiset asiat ja ilmiöt, mitä kertovat tietäjäeläimet, puut, isännät, torin & museon miehet, mitä kellot & ilmapuntarit? Aineistona ovat kokoelmat & niihin läheisesti liittyvä kirjallinen materiaali, juhlanäyttely 13.1. asti Kuopion museossa, ti–pe 10–17, ke 10–19, la–su 11–17.

Lappeenranta MIELEN TEATTERI, kuvanveistäjä Tapani Kokon teoksia vuosilta 2002–2007 10.2. asti Etelä-Karjalan taidemuseossa, ti–su 11–17.

MEDIATAIDE

Helsinki SPEAKEASY, Andy Bestin & Merja Puustisen videoita & robotteja 16.12. asti Muu-galleriassa, ti–pe 12–17, la–su 12–16.

SILMÄ SILMÄSTÄ, Hanna Maria Anttilan kolme videoteosta 30.12. asti Kluuvin galleriassa, Unioninkatu 28 B, sisäpiha, 4. kerros, ti–la 11–17, su 12–16.

SOME KIND OF DEER, Daniel Peltzin mediainstallaatioita & performanssidokumentaatioita 8.–21.12. Kaapelin Galleriassa, ti 11–18, ke–pe 11–17, la–su 12–16.

_______________

Puhelimessa väkivaltaa vastaan

mainos

TAPAHTUMA Naisiin kohdistuva väkivalta ei ota laantuakseen Suomessakaan. Vuonna 2001 puolet nuorista naisista oli joutunut jonkinlaisen seksuaalisen häirinnän kohteeksi kahden viimeisemmän vuoden aikana. Väkivallasta myös vaietaan aivan liian usein. Neljä naista kymmenestä ei kerro kokemastaan väkivallasta kenellekään.

Naisten Linjan tavoitteena on tehdä väkivalta näkyväksi yhteiskunnassa ja parantaa sen kohteeksi joutuneiden naisten asemaa. Naistenlinjalaiset korostavat, että naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusrikkomus ja luonteeltaan rikollista. Samalla väkivaltaa kokeneille naisille tarjotaan voimaa ja tukea vaikeaan elämäntilanteeseen.

”Naisten Linjalla naiset auttavat naisia. Puheluihin vastaa 60 vapaaehtoista Helsingissä ja Oulussa. Voimamme on vapaaehtoisissa”, projektipäällikkö Pirjo Pehkonen kertoo.

”Linjan koulutetut vapaaehtoiset kuuntelevat, ohjaavat soittajia palveluiden pariin ja antavat ensineuvoja lakiasioissa.”

Vuonna 2002 perustettu palvelulinja on verkostohanke, jota koordinoi Naisten Linja Suomessa ry. Mukana on lisäksi useita naisjärjestöjä sekä esimerkiksi Suomen Amnesty.

Naisten Linjalle soittaa joka kuukausi noin sata naista ja määrä kasvaa koko ajan. Palvelua saa suomen lisäksi englanniksi, venäjäksi ja ruotsiksi.

Naisten Linjan toimintaa on tähän asti rahoittanut Raha-automaattiyhdistys, mutta ensi vuoden rahoitus on vielä joulukuun alussa auki.

”Olemme toiveikkaalla mielellä, sillä palvelu on osoittanut itsensä erittäin tarpeelliseksi”, Pehkonen toteaa.

Anna-Sofia Joro

Valoa kohti -tapahtumassa 15.1. runoja & musiikkia Helsingin Temppeliaukion kirkossa. Illan tuotto käytetään Naisten Linjan hyväksi. Naisten Linjan numero on 0800 02400. www.naistenlinja.com

_______________

VALOKUVAT

Helsinki HAKATUT, Harri Pälvirannan valokuvia 21.12. asti galleria Uusitalossa, ti–pe 11–17, la–su 12–16.

KAWANGWAREN KASVOT, KAPUA 06 -ryhmän matkatunnelmia Nairobista 22.12. asti Stoan parvella, ma–to 10–20, pe 10–18, la–su 10–16.

HELSINGIN ELÄIMIÄ, valokuvanäyttelyssä Helsingissä asuvia tai muuten tavattuja lintuja & hyönteisiä 31.12. asti Kaisaniemen metroasemalla.

KERROSTUMIA – LAYERS, Ismo Luukkosen valokuvia 5.1. asti valokuvagalleria Hippolytessä, ti–pe 12–17, la–su 12–16.

INSIDES, Anders Petersenin valokuvia 27.1. asti galleria Luova.fissä, ti–pe 12–18, la–su 12–16.

Turku SUOMETTAREN POIKA, Rax Rinnekankaan taide-elokuva & elokuvan kertomukseen liittyviä värivalokuvavedoksia 20.1. asti Wäinö Aaltosen museon Studiossa, ti–su 11–19.

Oulu SIVUSTAKATSOJAN HENKILÖKOHTAISIA SOTAKERTOMUKSIA & MUITA TARINOITA, Jari Silomäen valokuvia 6.1. asti Pohjoisen valokuvakeskuksen Rantagalleriassa, joka päivä 10–20.

Outokumpu VUODEN HUONO KUVA 2007, valokuvanäyttely & kilpailu kuluneen vuoden kehnoimmista näppäilyistä 27.12. asti Outokummun kaupunginkirjastossa, ma, ti, to 12–19, ke 11–19, pe 12–17.

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

Viro ELSEWHERELAND, kuvia turismin näyttämöiltä, Juha Suonpään valokuvanäyttely 19.12. asti Tarton Taidetalossa (Tartu Kunstimaja).

Voimakalenterissa julkaistaan tietoja tapahtumista, kursseista, teatteri- & tanssiesityksistä, musiikkitapahtumista & näyttelyistä. Seuraava Voima ilmestyy 4.2.2008 ja on jakelussa helmikuun. Tietoja seuraavaan kalenteriin otetaan maanantaihin 14.1. kello 12 asti voima(a)voima.fi. Voima päättää tietojen julkaisusta.

Toimittanut: Hannele Huhtala

  • 9.9.2009