Kirjoittanut Oona Juutinen

Voima puhuu | Nouskaa barri… katusuluille!

Lukuaika: 2 minuuttia

Voima puhuu | Nouskaa barri… katusuluille!

Toimituksessa käytävässä aivomyrskyssä oli pieni pää pyörällään.

MUISTAN ELÄVÄSTI ensimmäisen viikkoni Voimassa. Tai lähinnä sen yhden ainoan ajatuksen, joka päässäni pyöri: Jestas. Nyt minut on sitten virallisesti todistettu tyhmäksi.

Toimituksessa käytävässä aivomyrskyssä oli pieni pää pyörällään. Sivistyssanoja lenteli ja sitten olivat vielä IFF, WTO ja UPJ. Anteeksi! Olenko minä ainoa, jolla ei ole mitään hajua siitä, mistä täällä puhutaan!

Tai ainaski se w on kai wöörld?

Hävetti.

Eipä silti tehnyt mieli nostaa kättä pystyyn, että uusi tyhmä toimittajanne tässä hei. Hymistelin ja nyökyttelin ja menin sitten palaverin päätyttyä nettiin katsomaan, mistä oli juuri puhuttu. Chat- ja IRC-maailmassa kasvaneelle nykynuorelle tuttuja lyhenteitä ovat ainoastaan WTF, OMG ja LOL. Revi siitä sitten elämää suurempaa journalismia.

VOIMAN JUTTUAIHEET OVAT HYVIÄ, kivoja ja ennen kaikkea tärkeitä, mutta voisiko niistä joskus puhua sellaisella kielellä, että ihan kaikki ymmärtäisivät? Joskus tuntuu, että meillä vähemmän akateemi silla pitää olla lukiessa sivistyssanakirja valmiina toisessa kädessä. Ja entä sitten kun pitäisi kirjoittaa!

Onneksi on netti. Niin, ja ne sivistyssanakirjat. Mutta kaikilla ei ole, ja mitäs sitten kun 50 prosenttia potentiaalisista vallankumouksellisista jää kotiin vain siksi, ettei ymmärrä tarkoitusta koukerokielen takana? Barrikadikin on suomeksi katusulku, ettäs tiedätte. Noustaan niille ja vaaditaan takaisin kielen pyhä yksinkertaisuus!

TÄTEN EHDOTANKIN, että seuraava Voima tehtäisiin leikkaa, liimaa ja kehity -periaatteella. Napsaistaan edellisistä numeroista kaikki kivat sanat – mitä useampi gee ja bee, sitä parempi, ja yli kymmenkirjaimisista sanoista lisäpisteitä – ja laitetaan paperille yhteen pötköön. Henkilöstökuluissakin voisi halutessaan säästää ja ottaa lähimmän päiväkodin askarteluryhmä hoitamaan homman kotiin.

Globaalin uusliberalismin fundamentalistinen kritiikki! Prekariaatin antagonistinen autovalorisaatiodiskurssi!

Minä varmaan menisin lankaan.

Mutta kuten esimerkeistä huomaa, tyhmäkin voi sivistyä. Tai ainakin oppia viljelemään teksteissään sujuvasti kaikenlaista kivaa kapulakieltä.

Siperia siis opettaa, ja Voima myös. Nyt olen valmis mihin vain!

Kirjoittaja oli Voiman toimitusharjoittelijana helmikuun alusta toukokuun loppuun eikä käyttänyt yhdessäkään jutussaan ainoatakaan sivistyssanaa, mikäli tätä tekstiä ei lasketa.

Oona Juutinen