Vapaa sana kulkee

Lukuaika: 2 minuuttia

Vapaa sana kulkee

Bussilastillinen demokratiaa herättelee EU-keskustelua.

Kesäkuun 1. päivänä juhlittiin eduskunnan satavuotispäivää. Juhlallisuuksiin osallistui suomalaista ja ulkomaista valtaeliittiä.

Juhlallisuuksiin osallistui myös tanskalainen europarlamentaarikko Jens-Peter Bonde. Hän kuuluu Euroopan parlamentin Independence/Democracy -ryhmään (ID), joka ei kannata EU:n perustuslakia.

ID-ryhmä vetää demokratia-bussikiertuetta, joka vierailee jäsenmaissa tiedottamassa EU:n perustuslakiin liittyvistä kysymyksistä. Bussi oli paikalla kesäkuun alussa Oopperatalon edessä, jossa eduskunnan satavuotispäivän juhlallisuudet huipentuivat gaalaillalliseen.

Demokratia-bussikiertueen kampanjapäällikkö, maltalainen Sharon Bonic kertoo poliisin vieraanvaraisuudesta.

”Kun saavuimme Oopperatalolle, poliisi kyseli ulkoministeriöstä tietoja bussistamme. Koska bussi ei ollut osa virallista ohjelmaa, se pyydettiin siirtämään Oopperataloa vastapätä olevalle parkkipaikalle, jonne jäimme odottamaan Jens-Peter Bonden saapumista. Hetkessä poliisiautot ja raskaasti aseistut poliisit ympäröivät meidät. Yksi poliisi kuvaili bussia puhelimessa, samaan aikaan siviilipukuinen poliisi otti kuvia bussista. Sen jälkeen siviilipukuinen poliisi tuli bussiin ja alkoi kysellä mitä olimme tekemässä. Jouduimme näyttämään henkilöllisyyspaperimme ja passimme.”

”Te pilkkaatte pääministereitä”, yksi poliiseista kommentoi viitaten kuvaan bussin kyljessä. Siinä EU:n jäsenvaltioiden pääministerit esitetään pikkulasten näköisinä.

”Poliisit jopa lähettivät paikalle siviilinä esiintyneen poliisin pyytämään lentolehtistä. Bussissa mukana ollut suomalainen toimittaja antoi hänelle lentolehtisen. Myöhemmin poliisit olivat bussia tarkastaessaan erityisen kiinnostuneita suomalaisesta. Poliiseille selitettiin, että hän oli bussissa vain vieraana. Poliisit sanoivat, että heillä oli todisteita lentolehtisten jakamisesta.”

Demokratiabussi on osa Euroopan unionin K-suunnitelmaa, kansanvaltaa, kuuntelemista ja keskustelua ajavaa kansanäänestyskampanjaa. Se käynnistettiin, kun Ranska ja Hollanti viime syksynä hylkäsivät EU:n perustuslain kansanäänestyksessä.

Tarkoituksena on käydä avointa keskustelua Euroopan tulevaisuudesta. Kampanjaa käyvät niin EU:n perustuslakia vastustavat tahot kuin sitä puoltavatkin.

EU:n tulevaisuudesta käydään monenlaista keskustelua jäsenmaissa. Sharon Bonicille Suomen poliisin toiminta oli yllätys. Muissa maissa he ovat saaneet avuliaan vastaanoton viranomaisilta, myös poliisilta.

Mediassa on tullut tänä keväänä esiin kaksi tapausta, joissa Suojelupoliisin on väitetty käyttäneen poikkeuksellisia otteita.

Suomen Kuvalehdessä kerrottiin Supon ottaneen yhteyttä aktivistiin sähköpostilla 11. toukokuuta. Aktivistille oli ehdotettu, että hän alkaisi tiedottaa poliisille ”häiriköinnistä, hulinoinnista tai muusta laittomasta toiminnasta”.

Toisessa tapauksessa Supo oli somalialaissyntyisen Farah Idirisin mukaan yrittänyt värvätä hänet ilmiantajaksi somaliyhteisöön.

Idiris on aktiivinen suomensomalialaisten yhteisössä ja on toiminut muun muassa yhteyshenkilönä suomalaisten ja somalialaisten välillä. Kesäkuun alussa Iltasanomat kirjoitti Supon yrittäneen lahjoa hänet oleskeluluvalla.

1. heinäkuuta Suomessa alkaa EU:n puheenjohtajuuskausi. Tällöin ristiriitaisia mielipiteitä EU:sta tullaan näkemään ja kuulemaan entistä enemmän.

”Aiomme järjestää väkivallattoman mielenosoituksen 9. syyskuuta. Tämä on viesti niin poliisille, medialle kuin myös ennen kaikkea ihmisille jotka haluavat osallistua siihen”, kommentoi Juhani Lohikoski suunnitteilla olevaa H2006-suurmielenosoitusta.

Mielenosoitus ajoittuu samaan aikaan EU:n valtiovarainministereiden kokouksen kanssa. Lohikosken mukaan H2006-mielenosoituksen järjestäjät ovat etukäteen yhteydessä poliisiin, kuten on ollut yleisenä tapana mielenosoitusten yhteydessä.

Lohikoski on kiinnittänyt huomiota siihen, että poliisin otteet ovat tiukentuneet sitä mukaa, mitä lähempänä Suomen EU:n puheenjohtajuuskausi on.

”En tiedä, mitä hyötyä on siitä, että mielenosoittajien joukkoon soluttaudutaan, toivoisin, että tämmöistä ei käytetä Suomessa”, Lohikoski kommentoi.

mainos

Jos tunnelma mielenosoittajien ja poliisin välillä kiristyy, tilannetta ei välttämättä rauhoita yhtään se, että mielenosoittajat huomaavat vieressään tökerösti hipiksi naamioituneen poliisin.

Helsingissä järjestetään 9. syyskuuta suurmielenosoitus H2006.

www.helsinki2006.net

Ari Sardar

  • 9.9.2009