Kirjoittanut Veli Itäläinen

Vankeja valuuttaa vastaan

Lukuaika: 2 minuuttia

Vankeja valuuttaa vastaan

Okei, kirjoitan Valko-Venäjästä lähinnä siksi, että ehkä kirjoitetulla sanalla on jotain taikavoimia, jotka vääntävät jostain vivusta, joka saa kaverini ulos vankilasta.

Okei, kirjoitan Valko-Venäjästä lähinnä siksi, että ehkä kirjoitetulla sanalla on jotain taikavoimia, jotka vääntävät jostain vivusta, joka saa kaverini ulos vankilasta. Mutta kyllä Valko-Venäjä kiinnostaa muutenkin. Esimerkiksi tällä hetkellä on julkinen salaisuus, että Lukašenko on päättänyt, että jostain on nyt pakko lypsää rahaa valtiontalouden täydellisen romahtamisen estämiseksi. Hän ymmärtää myös, että ilman poliittisia myönnytyksiä IMF:n valuuttahanat eivät aukene. Kulissien takana käydään siksi parhaillaan tiukkaa kädenvääntöä siitä, kenet joulukuun 19. päivän vangeista päästetään ulos ja millä ehdoilla.

Luulisi aiheen kiinnostavan lännessä. Onhan se aika noloa, että keskellä Eurooppaa möllöttää harvahiuksinen viiksiveikko, joka ruokkii lehmän kolhoosissa kuin kolhoosissa, voittaa jääkiekossa joukkueen kuin joukkueen ja antaa piutpaut Strasbourgeille, Brysseleille ja Etyk-kokousten lisäpöytäkirjoille.

Siis varmasti valistuneiden porvareiden lehdet The Guardian ja The Economist kirjoittavat tästä jotain, fiksusti ja viileän sileän objektiivisesti eikä punaviherlasien läpi katsoen.

Mutta ei mitään! Porvaritoimittajat ovat pihalla. Miksi vielä hiljattain kiivaasti kasvanut Valko-Venäjän talous on niin kuralla, että maa joutui devalvoimaan valuuttansa viime toukokuussa rajummin kuin mikään muu maailman maa viimeiseen neljäänkymmeneen vuoteen? Ja mitä länsimaat ovat vaatimassa uusia lainoja vastaan, ja missä Lukašenko on valmis antamaan periksi?

Ei vastauksia. Joulukuun 19. päivän jälkeen Valko-Venäjä on taas kerran kadonnut valveutuneen porvariston maailmankartalta.

Voisiko olla mitään vähemmän kiinnostavaa kuin Valko-Venäjä? Jo Venäjä on jotain vähän junttia, jotenkin suuri, kömpelö ja alkukantainen. Valko-Venäjä edustaa kaikkea Venäjän junttiutta potenssiin kaksi. Ei siellä ole mitään paitsi perunaa, traktoritehdas ja elementtitaloja. Pietarissa voi käydä kuosaamassa viikonloppuna, koska siellä on 1800-luvulla asunut pari suurta kirjailijaa ja säveltäjää ja koska siellä on empire-taloja, mutta kuka kävisi koskaan Valko-Venäjällä ja miksi ihmeessä? Minä olen käynyt, mutta en edes yritä selittää, ette te kuitenkaan tajua.

Mutta käykää allekirjoittamassa tämä vetoomus, jotta anarkistivangit lisättäisiin vapautettavien listalle: www.gopetition.com/petitions/in-defense-of-belarus-imprisoned-anarchists.html.

Itäläinen on Fifin Kirjeenvaihtaja. Lue merkintä kokonaan Fifistä.

Veli Itäläinen