Kirjoittanut Kimmo Jylhämö

Vaatimattomasti teidän

Lukuaika: < 1 minuutti

Vaatimattomasti teidän

Pääkirjoitus:Voima-lehdessä ei täydellinen itseriittoisuus onnistu, vaikka riippumattomuus onkin lähtökohtamme.

AKI KAURISMÄKI puhuu Voiman haastattelussa sadan prosentin määräys vallasta, joka on mahdollista Kaurismäen luomassa elokuvamaailmassa. Asenne herättää ihailua: kuuluisa suomalainen, itsenäinen ajattelija, yksityisyrittäjä ja suuri elokuvantekijä.

Voima-lehdessä ei täydellinen itseriittoisuus onnistu, vaikka riippumattomuus onkin lähtökohtamme. Me elämme sadoista avustajista, ilmoittajista ja tuhansista lukijoista ja tilaajista. Viime kädessä lehden suurimmat omistajat, kirjankustantamo Like ja Suomen Rauhanpuolustajat, ovat varmistaneet Voiman selustan. Henkisesti lehti on paljon velkaa Liken haastajaroolille kustannusalalla.

SIKSI INKKARILEIRIMME KOKIKIN MELKOISEN SOKIN, kun ilmeni, että Liken Hannu Paloviita oli myynyt mittavaksi kasvaneen kirjankustantamistoimintansa Otavalle. Tuli outo olo, kun Liken hallituksessa istuva Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja, subcomandante Teemu Matinpuro vakuutteli yritysjärjestelyistä tutulla mantralla, ettei työntekijöitä irtisanota eikä linja muutu. Ei vaikka Rauhanpuolustajien yhteiskunnallinen Pystykorva-sarja siirtyy kustannettavaksi Otava-Kuvalehdet-konsernille, jonka hallituksessa istuu Nokian Jorma Ollila. Matinpuro vakuutti, että kapitalismin mustat kirjat julkaistaan Pystykorva-sarjassa jatkossakin.

Aika näyttää, miten käy. Liken omistustusjärjestelyt eivät vaikuta kuitenkaan suoraan Voimaan. Otavasta ei tullut Voima Kustannus Oy:n osakasta.

VOIMA JOLKOTTELEE EDELLEEN ITSENÄISENÄ, vaikka muut yksinäiset sudet alkavat mediamaailmassa olla vähissä. Mediakeskittymisen tahti kiihtyy. Ensi vuonna Voimakin painetaan Erkon konserniin kuuluvassa Sanomapainossa.

Intohimoinen journalismi jatkuu, vaikka täydellisiä emme ole. Voimaa jaetaan yhä saastuttavalla pakettiautolla, sitä rahoitetaan mainoksilla eikä sitä vieläkään voida painaa FSC-sertifioidulle kierrätyspaperille, koska sellaista ei ole tarjolla kuin tuontipaperina Saksasta.

Kimmo Jylhämö