Kirjoittanut Hannele Huhtala

Vaaralta maailmalle

Lukuaika: 2 minuuttia

Vaaralta maailmalle

Stalingrad Cowgirls on tämän vuoden kuumin juttu. Itä-Lapista, Sallan kunnasta kotoisin olevat tytöt punkrokkaavat jalat alta, mutta eivät lähde grillaamaan aivan helposti.

”Pyysin niitä tuleen grillaan makkaraa, mut ei ne tullu”, Metallica-paitainen poika tilittää ja kaveri harmittelee, ettei ollut näkemässä.

On kuuma kesäpäivä Aavasaksan vaaranlaella, Aawastockin festarialueella Ylitorniossa. Viereisen pöydän pojan kännykässä on kuva Stalingrad Cowgirlseistä. Edellisenä iltana on ollut Cowgirlsien keikka Aawastockissa ja bändi on yöpynyt leirintäalueella.

Laulaja-kitaristi Enni Kivelä ja rumpali Riina Kivelä ovat sisaruksia, basisti Henna Vaarala Ennin pitkäaikainen ystävä. Jotain täydellisen valloittavaa lehmitytöissä on, ja sen tietää varmasti Stalingrad Cowgirlsit itselleen napannut levy-yhtiö Warner Music Finland.

“Meillä on ollut kolme keikkaa Tavastialla ennen ensimmäisen levyn julkaisua. Kyllä se tuntuu ihmeelliseltä”, Riina pyörittää päätään.

“Pohjoisessa on lyhyemmät matkat keikoille eikä meitä niin tunneta vielä etelässä, että kyllä siellä jännittää enemmän mennä keikalle”, hän lisää.

“Toisaalta sitä pidetään niin eksoottisena, että me tullaan Lapista. Kai siksi saadaan helpommin keikkoja etelään kuin paikalliset bändit”, Enni toteaa.

“Helsingissä hukkuisimme bändimassaan, siellä on paljon halukkaita keikkailijoita”, Henna lisää.

“Eipä Sallassa ole hirveästi mitään tekemistä, ja me ollaan aina soitettu jotain”, Enni kertoo bändin perustamisesta.

Enni ja Henna ovat 17-vuotiaita, Riina 18-vuotias. Yhdestä suusta bändi vakuuttaa, että mitään pahantahtoista tytöttelyä he eivät ole kohdanneet.

“Levy-yhtiön kanssa sovittiin, että kaikki tehdään meidän ehdoilla ja siten, että ehdimme käydä myös koulussa”, Riina huomauttaa. Enni ja Henna ovat Sallan lukiossa, Riina matkaa syksyllä Ouluun opiskelemaan bioanalyysia.

“Koulunkäynnin hoitaminen on vain järjestelykysymys. Lukion kurssejakin voi lukea itsenäisesti. Ja meillä on kuitenkin hyvä syy poissaoloihin”, Riina huomauttaa. “Ehkä tilannetta helpottaa myös se, että Sallan lukion rehtori on musiikki-ihmisiä!”

“Olihan meillä jo vuoden 2006 aikana paljon keikkoja ja minä ja Henna kuitenkin saatiin kursseista ihan hyviä arvosanoja”, Enni vakuuttaa.

Aikaa keikkamatkat vievät. Bändin levy on nauhoitettu myös Helsingissä, joten kilometrejä kertyy. Matka keikalle Helsinkiin kestää 13 tuntia.

“Pahin oli kyllä kerran paluu keikalta Lieksasta. Olimme reissussa junalla ja jouduimme vaihtamaan yöllä junaa. Se oli kyllä korvessa”, Riina puuskahtaa.

Vaasalainen Sturm und Drang on toi-nen nuoruudella markkinoita haaliva bändi rokkiskenessä. Cowgirlsien ilmeet ovat paljonpuhuvia, kun kysyn, että näkevätkö he olevansa kilpailuasetelmissa vaasalaispoikien kanssa.

“Ei me olla heitä tavattu, mutta heitä mainostetaan enemmän sen nuoruuden kautta. Niillä kuulemma liikkuu vanhemmat mukana keikoilla”, Enni huomauttaa.

Stalingrad Cowgirlsien kappaleet syntyvät ensin Ennin sanoituksina ja aihelmina. Kappaleet hiotaan loppuun yhdessä treenikämpällä. Jotain apua vanhemmista on Stalingrad Cowgirlseillekin.

“Me saamme soittaa isän bändin treenikämpässä. Me itseasiassa soitetaan varmaan siellä enemmän kuin he. Treenipaikan saaminen heidän kauttaan oli hyvä juttu, muuten soittaisimme varmaan koulun luokassa iltaisin”, Riina kertoo.

Kesän keikkoja Stalingrad Cowgirls on kiertänyt erityisesti pohjoisen festareilla. Cowgirlsien suuri innoittaja musiikin suhteen on ollut Sime eli Samuli Yliaska, rovaniemeläinen rockpuuhamies ja festarijärjestäjä, jonka Simerockissa vedetyn keikan bändi rankkaa kesän parhaimmistoon.

mainos

Musiikkitarjonta Lapissa on tyttöjen mielestä kattava, he ovat itse käyneet keikoilla Kemijärvellä ja Rovaniemellä katsomassa muita bändejä. Rovaniemi on tyttöjen mukaan hyvä keikkapaikka omillekin keikoille.

“Tulevaisuudesta ei osaa oikein sanoa nyt mitään. Vuonna 2005 istuttiin ensimmäistä kertaa treeniksellä ja nyt ilmestyy levy. Kaikki on käynyt niin nopeasti”, Henna tiivistää bändin ajatukset tulevaisuudesta.

Stalingrad Cowgirlsien levy Somewhere High ilmestyy 19.9.

Stalingrad Cowgirls ja Iggy & The Stooges 9.9. Helsingin Jäähallissa.

Hannele Huhtala