Kirjoittanut pertti laesmaa

Utuisen balladin mestari

Lukuaika: < 1 minuutti

Utuisen balladin mestari

Arvostelussa Dexter Gordonin Best of -levy.

Sanat best of eivät levynkannessa kerro aina täyttä totuutta, koska levy-yhtiöt julkaisevat levyissä vain omaa materiaaliaan.

Los Angelesissa syntynyt tenorisaksofonisti Dexter Gordon (1923–1990) muutti Eurooppaan vuonna 1962. Täällä hän viihtyi 15 vuotta, koska piti Eurooppaa vähemmän rasistisena ja enemmän jazzia arvostavana paikkana kuin kotimaataan. Ei hän Suomessa asunut vaan lähinnä Kööpenhaminassa ja Pariisissa.

Vuosina 1961–1965 Dexter levytti Blue Notelle. Osa levyistä äänitettiin Yhdysvalloissa, osa Pariisissa. Ja kyllä täytyy sanoa, että Blue Noten levyt ovat kiistatta herran parhaimmistoa. Voisi sanoa myös, että Dexter oli parhaimmillaan päästessään kunnolla maalailemaan live-esityksissä. Mieleen tulevat tanskalaisen SteepleChase-yhtiön vuosina 1962–65 taltioimat radioidut konsertit kööpenhaminalaiselta Montmartren jazzklubilta. Yhtä kaikki. Samasta ajanjaksosta puhutaan. Ilmeisen luovaa aikaa studiossa ja livenä.

Ken on nähnyt Dexter Gordonin miespääosan Oscar-ehdokkuuteen johtaneessa roolissaan Dale Turnerina elokuvassa Round Midnight – keskiyön soundi, ei unohda häntä ikinä.

Nyt Best of tarjoaakin kolme ykkösluokan levyä yhden ”tavallisen” levyn hinnalla!

Dexter Gordon: Best of (3CD). EMI Music France 2009. Viisi tähteä.

Pertti Laesmaa