Kirjoittanut Jari Tamminen

Usko, kaupunki & rakkaus

Lukuaika: < 1 minuutti

Usko, kaupunki & rakkaus

Matti Pentikäisen jumalkokemukset löytyvät luonnosta.

Ei ole yllättävää, että keskellä Kiasman modernia maisemaa Pentikäinen mietiskelee teknisiä sovellutuksia metsäretkille. Pentikäisen jumalkokemukset löytyvät luonnosta.

”Mun olisi vaikeaa miettiä vaikka ympäristökysymyksiä ja ihmisen eloa tässä maailmassa ilman, että jumala sekoittuisi siihen jonkinlaisena animistisena kokemuksena jumaluudesta tai jostain vähän isommasta kaiken alla.”

Teologisessa tiedekunnassakin opiskelleella Pentikäisellä kaikki aiheet kiertävät jumalan kautta. Muita kestoteemoja ovat kaupunki ja rakkaus. Vuonna 2005 omakustanteena julkaistu Aavaavaa-runokokoelma levitti skaalaa räpistä kirjallisuuteen.

”Siinä soi maalainen kaupungissa -kokemus ja ympäristön seuraaminen, ihmissuhteet ja uskonto. Olen lähtöisin Juupajoelta, eli maalta, ja kristitystä kodista. Olen kelaillut jumalaa ja muita käsittämättömän isoja asioita ihan tarpeeksi ja tulin siihen tulokseen, että sillä ei saa muuta kuin itsensä sekaisin ja solmuun. Päätin keskittyä olemiseen ja elämiseen.”

Teoksen punaisena lankana on kuitenkin tukahduttava kaupunki.

”Ei maalle jääneet kaveritkaan missään lintukodossa elä, mutta Helsinki voi kuitenkin olla äärimmäisen prässäävä paikka. Aavaavaa on kirja siitä prässäävyydestä.”

Aavaavaa, kirja+cd. Katusea 2005. 100 s.

Jari Tamminen