Kirjoittanut jukka vuorio

Ulos & tulos

Lukuaika: 2 minuuttia

Ulos & tulos

Potkittiinko Greus ulos sivarikeskuksesta bonusten takia?

Voiman numerossa 3/09 kerrottiin siviilipalvelustaan suorittaneen Aki Greusin ongelmista sivarikeskuksen ja sen johtajan Eero Soinion kanssa. Soinio määräsi Greusille laittomasti lykkäystä eli lopettamaan toistaiseksi siviilipalveluksensa. Monivuotisen oikeusprosessin jälkeen Greus löysi itsensä vankilasta ja ryhtyi 32 vuorokauden nälkälakkoon. Muutamia päiviä lakon päättymisen jälkeen presidentti Tarja Halonen armahti Greusin.

Lapinjärven siviilipalvelusmiesten koulutuskeskuksella on suurimman osaa 2000-lukua ollut käytössä tulospalkkiojärjestelmä, jonka epäillään toimivan vastoin siviilipalvelusmiesten etua. Tulospalkkiojärjestelmässä on käytössä erilaisia mittareita. Hallinnon mittareihin lukeutuu muun muassa työpalveluspaikkaa löytämättömien sivareiden eli legioonalaisten määrän pitäminen alle tietyn pääluvun.

Lykkäyksen määrääminen sivarille, kuten Greusin tapauksessa, auttaa pääluvun kontrolloimisessa. Tulospalkkiotaso on ollut selvästi yli kuntien yleensä maksaman keskiarvon. Palkkio lisätään työntekijöiden palkkaan kerran vuodessa – mikäli tulospalkkiomittarit näyttävät plussaa ja mikäli koulutuskeskuksen budjetti sekä kunnan budjetti ovat plussalla.

Nimettömänä pysyttelevä sivarikeskuksen entinen työntekijä suostui vastaamaan muutamaan kysymykseen koskien lykkäyksiä ja tulospalkkausta.

Kun ajatellaan tulospalkkausta ja sen mittareita, onko mahdollista, että legioonan sivari ei saa suorittaa palvelustaan keskeytyksettä loppuun vaikka haluaisi?

“Ennen Greusin tapauksen esilletuloa minulle ei olisi tullut mieleen, että eturistiriitoja olisi voinut olla. Sivarikeskuksen ja tulospalkkauksen näkökulmasta legioonalaisten palveluksen lykkääminen, siirtäminen henkilökohtaiselle syylomalle (HSL) tai palveluksen keskeyttäminen terveydellisin syin on vain ongelman siirtämistä tulevaisuuteen.”

Kuinka yleistä on, että miehelle määrätään lykkäystä vastoin tämän omaa tahtoaan?

”Greusin tapaus on ensimmäinen kerta kun kuulen, että terveen miehen palvelus keskeytetään. Yleisesti keskeyttämiset ja vapautukset palveluksesta terveydellisin syin ovat lisääntyneet, myös armeijan puolella. Käytännössä tämä tapahtuu aina miehen ja lääkärin yhteisellä päätöksellä.”

Greusin tapauksessa lääkärinlausuntoa ei tehnyt lääkäri. Itse asiassa Greus kävi tapaamassa lääkäriä, joka katsoi, että lääketieteellisesti ei ole syytä määrätä lykkäystä. Lääkärintodistuksen virkaa toimitti diagnoosipaperi, jossa sekä diagnoosinumero ja lykkäysluokka oli väärin täytetty. Paperista puuttui lääkärin nimi ja leima. Niiden sijaan allekirjoituksena oli ”E.S.”.

Mitä mieltä olet tulospalkkauksesta?

“Ainoa hyvä asia kaiken tuon byrokratian jälkeen on, että se laittaa edes kerran vuodessa työntekijät pohtimaan työnsä tavoitteita ja niiden saavuttamista.”

_______________

Lapinjärven kunnanvaltuuston sivarikeskuksen lautakunta on päättänyt, että koulutuskeskuksessa tulospalkkioihin voi käyttää maksimissaan kolme prosenttia vuotuisesta palkkasummasta. Esimerkiksi 31.10.2007 maksettiin kullekin työntekijälle 293,97 euroa + 14 prosenttia kunkin kuukausipalkasta. Tämä bonus tulee edellisen vuoden työstä ja vain niille, jotka olivat olleet edellisenä vuonna töissä ja olivat edelleen töissä.

_______________

Vapaa Greus

Adressiin Aki Greusin vapauttamiseksi kertyi 4 000 nimeä ennen kuin Greus vapautettiin Suomenlinnan vankilasta 27. maaliskuuta. Vajaa kuukausi vapautumisensa jälkeen Greus vaikutti puhelimessa rentoutuneelta.

Miten olet palautunut normaaliin elämään?

”Nälkälakon jälkeen terveys on ollut ihan ok. Tosin nälkälakosta seuranneen B-vitamiinin puutteen takia mulle tuli toiseen pohkeeseen osittainen halvaus, ja nyt kävelyni on vähän semmosta akuankka-tyylistä. Nilkkatukea joudun käyttämään. Lääkäri sanoi, että palautumisessa menee puolesta vuodesta vuoteen.”

Mitä olet vapaudessa puuhannut?

mainos

”Käyn Eiran aikuislukiota loppuun. Kouluttamattomalle, juuri vankilasta päässeelle kaverille ei ole mitkään parhaimmat työmarkkinat, joten keskityn opiskeluun. Asunnon haku on ollut asialistalla myös aika korkealla. Ja asianajajani kanssa viilataan vielä YK:lle lähtevän ihmisoikeusvalituksen sanamuotoa.”

_______________

Jukka Vuorio