Tytötkin saa hurjastella

Lukuaika: < 1 minuutti

Tytötkin saa hurjastella

Feministin käsikirjassa kannatetaan siskojen solidaarisuutta.

Rosa Meriläisen ja Liisa Huhdan kirjoittamassa Feministin käsikirjassa käsitellään paljon arkielämässä näkyviä oletuksia naisten ja miesten käyttäytymisessä. Miten tytöt jo pienestä pitäen opetetaan pukeutumaan leikkimään barbeilla ja käyttäytymään rauhallisesti. Miten poikia kannustetaan leikkimään sinisillä autoilla, väkivaltaleikkeihin ja yleiseen hurjasteluun.

Nuorten tyttöjen ja poikien Suomi näyttää edelleen eriarvoiselta. Onhan se selvää, että yläasteikäiset pojat arvostelevat tyttöjen vartaloita. Huhdan ja Meriläisen vinkki nuorille on ryhtyä puolustamaan arvostelun kohteita. ”Siskojen solidaarisuutta” kannatetaan.

Meriläinen muistelee kirjan julkistamistilaisuudessa erästä koulupäivää, jolloin sosiaalityöntekijä tuli kertomaan työstään opinto-ohjauksen tunnille. ”Pojat voivat mennä odottamaan käytävään”, opinto-ohjaaja kehotti.

Onneksi siitä ajasta on päästy eteenpäin. Feminismin saavuttamat voitot näkyvät ihan konkreettisestikin nykynaisten elämäntavoissa. Molemmat kirjoittajat ovat perheellisiä ja elävät käsikirjansa ohjeiden mukaisesti.

”Yritän tietoisesti kasvattaa lapset ilman sukupuolijärjestelmän paineita”, kahden lapsen äiti Huhta kertoo. ”Mieheni kanssa jaamme kotityöt, ja jaamme sen ajan, jolloin toinen on töissä perheenelättäjänä ja toinen kotona.”

Liisa Huhta ja Rosa Meriläinen: Feministin käsikirja. Ajatus Kirjat 2009. 265 s.

Johanna Metsänheimo

  • 9.9.2009