Kirjoittanut anna-sofia joro

Tyhmät nuoret?

Lukuaika: 2 minuuttia

Tyhmät nuoret?

Suomi säästää päihdehuollossa & nuorissa. Jäljet siivoaa elokuvatarkastamon täti.

Reindeerspottingin traileria on katsottu YouTubessa jo noin 36?000 kertaa. Kommenteista päätellen Rovaniemen narkkarikuvioista kertovan dokumentin maailma on purrut:

”Vähä helvetin karuu, huumeisiin en ikinä koske, vaikka silloin tällöin 1 kerta kuussa viinaa juonkin ja tupakkia polttelen pari kertaa päivässä. Huumeet on PERSEESTÄ!!!!!”

Elokuvan ikärajaksi lätkäistiin K-18, kolmatta kertaa Suomen elokuvahistoriassa. Elokuvatarkastaja Leena Karjalaisen mielestä elokuvassa ”huumeiden negatiivinen vaikutus jää vähemmälle huomiolle kuin käytön ihannointi. Näytetään, kuinka reissattiin ulkomailla ja tehtiin rötöksiä.”

Amatööriohjaaja Joonas Neuvonen kuvaa elokuvassa omia kavereitaan vuoden ajan käsivarakameralla. Dokumentissa on paljon absurdia huumoria, mikä saattaa lisätä vettä arvostelijoiden myllyyn. Päähenkilö Janin huumehöyryinen örvellys itkettää ja naurattaa.

”Toiston kehä on tragikoominen. Mikään ei tunnu miltään eikä tyhjyydelle löydy selitystä oman pään sisältä”, kertoo elokuvan tuottaja Oskari Huttu.

Jani on sympaattinen ja avoin kaveri, jota ei kyllä käy kateeksi. Jani elää fiksistä toiseen. Hän haluaa uuden elämän Espanjassa, mutta möröt piilevätkin oman pään sisällä eikä muutos ole helppo.

Lopulta Janin tie vie takaisin kotiin. Kun Rooman öisellä kadulla hortoilee alaston mummo, Jani muistelee Rovaniemen Mairea: ”Kaikkea vaan jotenkin vertaa Rovaniemeen.”

Mikä ajaa niin syvään ahdinkoon, että poispääsy tavalla tai toisella muodostuu elämän ainoaksi sisällöksi? Sillä lopultakin Janin ja kavereiden haaveet ovat arkisia, jopa konservatiivisia. Oma tupa ja peltoläntti, vaimo ja pari lasta ja perusduuni.

Oskari Hutun mukaan elokuva näpäyttää reality-sarjoja, jotka kiihtyvällä tahdilla syöttävät helpon muutoksen mahdollisuutta.

Tekijät ehdottivat elokuvalle 15 vuoden ikärajaa. Samaa mieltä oli kaksi nuorisotyön dosenttia, joille elokuva näytettiin.

”Elokuvatarkastamon päätös aliarvioi nuorten ajattelua. Lapsille saa näyttää fiktion nimissä mitä vain. Tapahtumat ovat totta ja siksi parasta huumevalistusta.”

Tekijät aikovat valittaa tarkastamon päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

”Tämä kaikki on osa hyvinvointiyhteiskuntaamme, jossa arvot kovenevat. On väärin demonisoida alkoholistit ja muut syrjäytyneet. Se lisää kaikkien häpeää ja painolastia eikä edistä toipumista.”

”Ehkä elokuva muistuttaa, miksi maksamme veroja ja miksi on tärkeää miettiä niiden käyttöä.”

Joonas Neuvonen: Reindeerspotting. Ensi-ilta 9.4. Artikkeli kokonaisuudessaan Fifissä.

Anna-Sofia Joro