Lukuaika: < 1 minuutti

Thor vieköön!

Tarjolla popkulttuuria sekä tuhannen että neljänkymmenen vuoden takaa.

On vaikea olla pitämättä kirjasta Óðinnin ratsu, jonka ensisivulla kerrotaan huurretursas Ymiristä. Tämä jääjättiläinen oli ensimmäinen elävä olento ja pakkasjättiläisten kantaisä. Skandinaavisista jumaltaruista innostumista avittaa, että olen pienen ikäni lukenut Marvelin sarjakuvia. Ukkosenjumala Thor on Marvelin hepuista se kovin.

Sarjakuvissa ukkosenjumala Thorille toi kiintoisaa lisäarvoa juuri jumaltarusto. Vaikka tarinat olivat enemmän tai vähemmän pullollaan palasia skanditaruista oli samalla selvää, että se ei ollut coca-colaa aidompaa.

Óðinnin ratsun esipuheessa suomentaja Anni Sumari toteaa, että skandinaaviset sodanjumalat keksittiin väkivaltaistuneen yhteiskunnan vaatimuksiin. Rauhaisat talonpojat kaipasivat hieman erilaisia tarinoita sotaisten aikojen alla.

Onkin siis kovin soveliasta, että Yhdysvalloissa muinaisskandinaavinen ukkosen jumala Thór valjastettiin populaarikulttuurin välineeksi 1960-luvulla. Sotaisa yhteiskunta on ollut oiva alusta samoille taruille. Marvelin sarjakuvaseikkailuissa sekoitetaan vanha mytologia, kylmän sodan kommunismin vastainen propaganda, teknologiausko ja 1960-luvun psykedelia iloiseksi sekamelskaksi.

Amerikkalaisen supersankarisarjakuvan yksi tuotteliain ja genreä eniten mullistanut parivaljakko Stan Lee ja Jack Kirby ammensivat häpeilemättä muinaisuudesta.

Eroja toki alkuperäisen mytologian ja banalisoidun sarjakuvaversion välillä piisaa. Siveässä ja poliittisesti korrektissa 1960-luvun Yhdysvalloissa ei panostettu Thorin murhanhimoisten verikekkereiden ja riettaiden naisseikkailuiden kuvaamiseen. Jälkeen jäätiin skandiesikuvista, mutta myös Kennedy-klaanin arjesta, naisseikkailuista ja murhista. Sen sijaan kaino ja velvollisuuden painama sarjakuva-Thor ei treffeille meinaa uskaltaa mielitiettyään pyytää. Hengiltäkään ei ketään tahdota saada.

Kertakaikkisen lystin lukukokemuksen tarjoaa alkuperäisten jumaltarujen ja 1960-luvun seuraajien lomittainen lukeminen. Nykysuomelle käännetyt vanhat tarut ovat melkoisen suoraviivaista seikkailua, jossa runomitta loistaa poissaolollaan.

Tarjolla olisi siis popkulttuuria sekä tuhannen että neljänkymmenen vuoden takaa.

Óðinnin ratsu – Skandinaaviset jumaltarut. Like 2007.

Stan Lee, Jack Kirby & muut. The Essential Thor vol. 1. Marvel Comics 2001.

Jari Tamminen