Teneriffan pallopäät

Lukuaika: 2 minuuttia

Teneriffan pallopäät

Lokoisasti lepäilevät pallopäävalaat kärsivät röyhkeiden kalastajien tempuista: molemmat ovat kalmarien perään.

Kanariansaarilla, Teneriffan ja Gomeran välisessä salmessa, elää noin 700 lyhyteväistä pallopäävalasta. Pallopäävalaat ovat miekkavalaiden lähisukulaisia ja kuuluvat todennäköisesti planeettamme älykkäimpien lajien joukkoon.

Aikuiset ovat tyypillisesti noin kuusimetrisiä, joskin suurimmat yksilöt voivat venyä yli kahdeksankin metrin mittaisiksi.

Vastasyntyneet poikaset ovat noin metrin pituisia. Niiden pää on todella pallomainen ja muuhun ruumiiseen verrattuna valtava.

Useimmat valaat vaeltavat kuin muuttolinnut. Tavanomaisesti tämä pätee myös pallopäävalaiden tapauksessa. Teneriffan pallopäävalaat pysyttelevät kuitenkin samalla alueella ympäri vuoden. Niitä pitelevät paikoillaan saarten välisessä vedenalaisessa kanjonissa elävien kalmareiden massat.

Lisäksi valaat nauttivat myös maailman kolmanneksi -suurimman tulivuoren, Teiden, tarjoamasta tuulensuojasta. Pallopäävalaat ruokailevat öisin ja nukkuvat päivisin, yksi aivopuolisko kerrallaan. Ne pystyvät nukkuessaankin uimaan laiskasti eteenpäin, joskin toisinaan ne lojuvat pinnalla kuin tukit.

Tuulensuoja vähentää merenkäyntiä ja tekee lepäilystä lokoisampaa. Salmessa elää myös vajaat sata pullonokkadelfiiniä, ja keväisin sen läpi vaeltaa suuria täplädelfiini- ja juoksiaisparvia.

Ympäri vuoden paikoillaan pysyvät valaspopulaatiot ovat harvinaisia. Pallopäävalaat ovatkin tehneet Kanariansaarista maailman tärkeimmän valasturismikohteen, ainakin mitä tulee valasretkille osallistuvien turistien määrään.

Yksinomaan Teneriffan saarella käy vuosittain yli neljä miljoonaa turistia, joista suunnilleen joka neljäs käy myös valasretkellä.

Koska valaat ovat lähellä rantaa, Teneriffan valasretket ovat halpoja, 15 eurosta ylöspäin. Retkiä tehdään sekä yli 200 hengen katamaraaneilla että pienemmillä aluksilla.

Valaiden katselu pienistä veneistä on jännittävämpää, mutta Teneriffan olosuhteissa isot alukset ovat ehkä suositeltavampia, sillä suuri koko vähentää valasveneiden yhteenlaskettua lukumäärää.

Matkailijoiden valtava määrä on tehnyt Kanariansaarista eräänlaisen valasturismin rajoja testaavan koekentän. Monet tutkijat ovat alkaneet pelätä, että valasturismi häiritsee pallopäävalaiden lepäilemistä ja lisääntymistä.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan pallopäävalaat ovat keskimäärin aiempaa pienempiä ja laihempia ja pieniä poikasia on harvemmassa. Mutta missä määrin tämä johtuu juuri valaiden tarkkailuveneistä?

Valasveneet ovat varmaankin pallopäävalaiden näkökulmasta merkittävä häiriötekijä ainakin silloin, kun tuuli ei puhalla Teiden takaa vaan Gomeran suunnasta. Tällöin erityisesti parvet, joihin kuuluu pieniä poikasia, näyttävät siirtyvän kauemmas, Gomeran tarjoamaan tuulensuojaan, ja harvojen jäljelle jääneiden parvien luo kerääntyy isoja valasveneiden rykelmiä.

Toisaalta valasveneet ovat ainoat Gomeran ja Teneriffan välissä liikkuvat alukset, jotka osoittavat valaita kohtaan edes jonkinlaista kunnioitusta.

Sekä kalastajaveneitä että erilaisia huvialuksia on moninkertainen määrä. Yksityiset huviveneet kiitävät estoitta valasparvien keskelle moottori täysillä jyristen. Kalastusalukset käyttäytyvät vielä aggressiivisemmin, ne ajavat usein tahallaan kovaa vauhtia suoraan valaita kohti, joskus jopa kahden parvea seuraavan valaiden tarkkailualuksen välistä. Kalastajat eivät pidä valaista, sillä kalmarien pyynti on heidän tärkeimpiä elinkeinojaan ja he kalastavat kirjaimellisesti samoilla apajilla kuin valaat.

Pallopäävalaat joutuvat kilpailemaan ruuastaan kalastusalusten kanssa, niitä hukkuu verkkoihin, jotkut nielevät vedessä ajelehtivia muovipusseja ja kuolevat tukehtumalla tai suolitukoksiin. Valaiden on myös raportoitu saaneen pahoja korva- ja silmätulehduksia saastuneesta vedestä.

Jos valaat saisivat valita, ne epäilemättä siivoaisivat myös valasveneet pois Kanariansaarilta. Ilman valasturismia Teneriffan pallopäävalaat olisi varmaankin käytännössä jo aikoja sitten hävitetty kalastuksen tieltä, vähän niin kuin maitovalaat ja pyöriäiset Itämereltä. Valasturismilla paljon rahaa ansaitsevat matkailuyritykset ovat valaiden ainoa vahva puolustaja Teneriffalla.

Haluaisin siis suositella myös Teneriffalla käyville suomalaisille valasretkille osallistumista, huolimatta siitä, ettei tilanne täysin ongelmaton olekaan. Jokainen valasretkellä käyvä turisti äänestää käytännössä lompakollaan valaiden säilyttämisen puolesta.

Risto Isomäki

mainos
  • 9.9.2009