Lukuaika: < 1 minuutti

Taiteella mutua vastaan

Timo Wrightin näyttelyssä äänen saavat ne, joilla on pitkä matka kotiin.

The Race Code on tietokoneinstallaatio, joka ottaa näyttelyn kävijöistä kasvokuvan ja käyttäen kasvojentunnistusta arvostelee heidät rodulliseen paremmuusjärjestykseen. Kuvat heijastuvat seinälle taulukkoon, jossa vasemmassa ylänurkassa on rodullisesti korkea-arvoisimmat kasvot. Valokuvaaja Timo Wright on tehnyt teoksen yhdessä Matti Niinimäen kanssa.

”Toivon, että teos herättäisi katsojat miettimään, millaisia johtopäätöksiä he tekevät muista ihmisistä pelkän ulkonäön tai etnisen alkuperän perusteella”, Timo Wright sanoo.

Wrightin näyttely If you tolerate this… käsittelee rasismia Suomessa ja Euroopassa. Näyttelyssä on The Race Coden lisäksi toinen iso installaatio, Pitkä matka kotiin.

Wright on haastatellut teosta varten Karjalan evakkoja, Ruotsiin aikoinaan lähetettyjä sotalapsia sekä tämän päivän pakolaisia.

Sen jälkeen haastattelut on kirjoitettu puhtaaksi ja niistä on poistettu aikaan ja paikkaan viittaavat määreet. Näyttelijä Vesa Vierikko on lukenut tarinat nauhalle. Kukin radio soittaa yhtä tarinaa, eikä kuulija voi tietää, mikä on kenenkin tarina.

”Tarinoita yhdistää se, että ihmisten on ollut pakko lähteä kotoaan, eivätkä he tiedä, pääsevätkö he koskaan takaisin. Moni kertoi myös, että oli rankkaa jättää kotieläimet, koska eläimet ovat viattomia kohtaloonsa. Ja niin ovat nämä ihmisetkin. Tuskinpa kukaan heistä olisi lähtenyt kotoaan, jos ei olisi ollut pakko.”

”Arvostan sananvapautta ja mielestäni kaikesta pitää keskustella, myös maahanmuutosta. Olen kuitenkin huomannut, että julkinen maahanmuuttokeskustelu perustuu liian usein faktojen sijaan mutu-tuntumaan. Sananvapautta ei ole se, että perustaa mielipiteensä valheisiin. Pitäisi muistaa, että sananvapauteen kuuluu myös vastuu”, Wright sanoo.

Hän kertoo tekevänsä taidetta siksi, että haluaa tuoda sen kautta yhteiskunnallisia näkemyksiään esille. Wrightia huolestuttaa se, että viime vuosina avoimen rasistinen puhe tuntuu muuttuneen sallitummaksi.

”Euroopassa arvot ovat koventuneet. Ihmiset haluavat löytää syntipukin, kun itsellä menee huonosti. Maahanmuuttajia on helppo syyttää, sillä heidän asemansa yhteiskunnassa on niin heikko, etteivät he pysty puolustautumaan.”

Timo Wright: If you tolerate this…, 4.3. asti Helsingin Galleria Kluuvissa, ke–su 11–18.

Heidi Huhtala

Kommentoi Facebookissa
  • 27.2.2012