Sydän, aivot ja lihakset

Arvostelussa Eva Gabrielssonin ja Marie-Françoise Colombanin kirja Stieg, minä ja Millenium. Stieg Larssonin puolison
tarina.

Katkeraa tilitystä on raskas lukea. Erityisen raskasta se on Stieg Larssonin avopuoliso Eva Gabrielssonin tapauksessa.

Millenium-sarja julkaistiin vasta Larssonin kuoltua. Köyhältä antifasistisen Expo-lehden taistelevalta päätoimittajalta jäi näkemättä kokonaan hänen luomansa kirjasarjan suosio ja sen tuottamat miljoonat. Larssonin suku jätti puolison perinnöttä.

Eva Gabrielsson kertoo Stiegin ja oman tarinansa pienessä kirjassa, jonka olemassaoloa ei voi kuin ihmetellä. Se ei ole kovin hyvin kirjoitettu. Ja kuitenkin Gabrielssonin apuna on ollut Elle-lehden ammattitoimittaja. No, sen kyllä lukee muun tirkistelevän sosiaalipornon puutteessa etenkin jos on kiinnostunut Milleniumin hahmojen taustoista

Kirjan takakansitekstin lupaa totuuden Millenium-trilogiasta. En tiedä totuudesta, mutta se herättää kysymyksen: miten ihmeessä aktivistitoimittaja Larsson loihti menestyssarjansa? Ehkä selitys on tosiaan Larssonin omat kokemukset.

Kirja anti tiivistyy lauseeseen ”ilman Stiegin taistelua ja poliittista sitoutumista Milleniumia ei olisi. Niissä on sen sydän, aivot ja lihakset”.

Eva Gabrielsson,
Marie-Françoise Colomban:
Stieg, minä ja Millenium.
Stieg Larssonin puolison
tarina. Minerva 2011. 175 s. Kaksi tähteä.

Kimmo Jylhämö

Kommentoi Facebookissa

Kimmo Jylhämö

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.