Suomi muuttuu – mikä jyrää Heinolassa?

Lukuaika: < 1 minuutti

Suomi muuttuu – mikä jyrää Heinolassa?

Valokuvasarjat 80-luvulla syntynyt heinolalainen mies & Rautsalo kuvaavat Heinolan teollisuuskaupunkia & sen muuttuvaa identiteettiä.

Valokuvasarjassa 80-luvulla syntynyt heinolalainen mies tutkin teollisen murroskauden aiheuttaman rakennemuutoksen tuottamia ilmiöitä. Kuinka pienten teollisuuskaupunkien työllisyyden romahtaminen vaikuttaa nuoreen sukupolveen ja heidän identiteettiinsä?

Vanhemmilta ja isovanhemmilta perittyä tehdastyökeskeistä elämäntapaa on vaikea soveltaa 2010-luvun Suomessa, joka maantieteellisen sijaintinsa vuoksi on taloudellisesti vääränlainen sijoituspaikka suurille teollisuuden alan yrityksille. Heinolassa 80-luvulla syntyneet ovat saaneet perinnökseen kaupungin ilman identiteettiä ja koulutusmahdollisuuksia. Murroskauden aiheuttaman työttömyyden vaikutukset nuoreen sukupolveen on uusi ilmiö, jonka seurauksista ei vielä tiedetä. Itse synnyin Heinolassa, josta muutin pois 19-vuotiaana vuonna 2005. Kuvattavani ovat heinolalaisia ikätovereitani.

Rautsalo taas on dokumenttivalokuvaprojekti tehdastyöläisyhteisön asukkaista. Rautsalo sijaitsee Heinolassa, neljän kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Rautsaloon rakennettiin 1960-luvun alussa kartonkitehtaan läheisyyteen Maitiaislahden rannalle kolme kerrostaloa, jotka pääasiallisesti oli tarkoitettu kodeiksi tehtaan työntekijöille.

Ilkka Saastamoinen on helsinkiläinen valokuvataitelija, jonka 80-luvulla syntynyt heinolalainen mies -valokuvanäyttely on Jukka Male Museossa 4.1.2014 asti.

Ilkka Saastamoinen

  • 12.11.2013