Stydi blandis

Lukuaika: 2 minuuttia

Stydi blandis

Kuuminta hottia ja kesän bänditärppi: Neljän uskonnon hevibändi Noxa vierailee Suomessa.

Noxa tulee Indonesian pääkaupungista Jakartasta. Bändi koostuu neljästä miehestä, jotka ovat tutustuneet toisiinsa opiskellessaan taloustieteitä Jakartan Sahid-yliopistossa. Mukana on yhtä monta uskontoa kuin jäsentäkin. Nimi Noxa tarkoittaa kaikkea, joka voi väärin annosteltuna olla tappavaa. Bändi pyrkii todistamaan maailmalle, että eri uskontojen edustajat voivat toimia harmoniassa keskenään.

Noxa keikkailee nyt ensimmäistä kertaa Aasian ulkopuolella. Matka ei ole helppo. Rahat Suomen-kiertueelle on jouduttu lainaamaan, ja tilannetta yritetään paikata myymällä keikoilla T-paitoja.

Noxa soittaa grindcore-heviä, joka on erittäin nopeaa ja teknisesti vaativaa. Viimeisimmällä Grindviruses-levyllä kappaleet kestävät minuutista kahteen ja ne on sanoitettu osin englanniksi osin indonesiaksi. Sanoituksissa kritisoidaan ahneutta, köyhyyttä, korruptiota ja rahan valtaa, voimasanojen höystämänä.

Levyn kannessa bändin jäsenet kiittävät omia jumaliaan, jotka edustavat kristinuskoa, islamia, buddhismia ja hindulaisuutta. Levyllä on 31 biisiä, joiden soittaminen vie yhteensä 46 minuuttia. Bändin kaksi aiempaa levyä ovat omakustanteita. Kolmas levytys on tarkoitus tehdä Suomessa Stayheavyrecords-levy-yhtiölle.

Noxan kotisivuilta ja suomalaisilta kontakteilta saan tietooni, että rumpali Oxen on harras kristitty, joka lukee ruokarukouksensa. Hän tapasi vaimonsakin kirkossa. Mielijuomakseen hän mainitsee kivennäisveden. Oxen inhoaa itsekkäitä ihmisiä ja valehtelijoita. Kitaristi Ade on harras muslimi. Hän juo mieluiten makeaa teetä eikä siedä odottamista ja valehtelijoita. Basisti Dipa on hindu, joka pitää vihreästä limsasta ja inhoaa liikenneruuhkia. Laulut lurauttaa Tony, jonka mielijuoma on jäätee ja inhokki valkosipuli.

Bändi esiintyy loppuunmyydyssä Tuskassa lauantaina 28. kesäkuuta. Jollette pääse portista sisään, niin T-paidan saa kuulemma portiltakin ja niitä fanien toivotaan ostavan, ettei keikasta jää pahaa velkaa päälle. Tuskan jälkeen Noxa suuntaa Suomen-kiertueelle.

Jos missaat Noxan livenä, niin ei hätää. Suomalais-japanilainen dokumentaristi Takuja Suzuki ohjaa parhaillaan bändistä dokkaria. Toukokuussa Suzuki oli Indonesiassa ja dokumentin teko jatkuu bändin Suomen-kiertueella.

www.noxagrind.com

Tuska-festivaalit 27.–29.6. Noxa keikkailee suomalaisen Lie In Ruins -bändin kanssa seuraavasti: 2.7. Helsingin Nightlife, 3.7. Hämeenlinnan Rocktown, 4.7. Tampereen Hellä, 5.7. Lahden The Rock. Muutokset mahdollisia, tsekkaa heinäkuun Voimakalenteri.

Julle Tuuliainen

  • 9.9.2009