Silta Bronxista Afrikkaan

Lukuaika: < 1 minuutti

Silta Bronxista Afrikkaan

Viisi punaista tähteä.

NEW YORKIN BRONXISTA poliittisen musiikin maailmankartalle singahtanut Afrika Bambaataa on yksi hiphopin kummisedistä, tai vaikka koko elektrofunkin luoja. Bam, alkuperäiseltä nimeltään Kevin Donovan, varttui getoissa Black Spades -nimisen jengin kasvattina. Myöhemmin Bam perusti oman kulttuurivaikutteisen katujengin, Zulu Nationin. Nimi viittasi 1960-luvulla valmistuneeseen elokuvaan, jossa zulut taistelivat brittiläisiä siirtomaaherroja vastaan Afrikan pimeässä sydämessä. Myös Afrika Bambaataa kohotti musiikilliset aseensa riistoa ja sortoa vastaan.

ZULU NATIONIN PERIAATTEET kiteytyivät käsitteisiin rauha, yhteisyys ja solidaarisuus. Arkitodellisuus teki pilkkaa näistä utopistisista ihanteista, mutta ne saivat vimmaisen ilmaisunsa biiteissä ja riimeissä, jotka päätyivät pian myös levyille. Afrika Bambaataa alkoi tehdä ja tuottaa raivokkaaseen tahtiin 12-tuumaisia, vihaisia elektro-funk-hiphop-kiekkoja. Maailman epäkohtia oli korjattava, vaikkapa juuri musiikin kautta. Alkuaikojen raikkaimmat, ärhäkimmät ja myös yhteiskunnallisimmat kappaleet koottiin vuonna 1986 albumille Planet Rock – The Album.

PLANET ROCK – THE ALBUM heittää kättelyssä kehiin elektrobeatkappaleen ”Planet Rock” ja megahitin ”Looking For the Perfect Beat”. Levyn biletyskuori murtuu viimeistään ”Renegades of Funk” -biisissä. Ärhäkkä, Yhdysvaltojen kansalaisiinsa kohdistaman sorron vastainen verbaalitykitys on vielä nykyäänkin kuultuna hulppeaa saarnaa, sanan myönteisessä merkityksessä. Samaa huolta maailman tilasta ja ihmisten eristyneisyydestä kannetaan myös kappaleissa ”Frantic Situation” ja ”They Made a Mistake”. Albumin yhteiskunnallisuus ei ole päälleliimattua uhoa, vaan sydänverellä vuodatettua huolta veljistä ja siskoista. Zulu Nationin henki – rauha, yhtenäisyys ja solidaarisuus – on Planet Rockin lämmin pohjavirta.

Jukka Kangas

  • 9.9.2009