Siirtolaisuus, osa 1

Muuttoliikettä kotimaasta tai kotiseudulta uuteen asuinpaikkaan.

Nykyään etelästä pohjoiseen suuntautuvia muuttoliikkeitä nimitetään maahanmuutoksi. Maahanmuuttajien liikkumista valvotaan, kontrolloidaan ja torjutaan niin kaukaisissa lähtömaissa kuin eurooppalaisten suurkaupunkien keskustoissakin. Historiallisesti paremman elämän tavoittelu liikkumalla ei ole uusi ilmiö, sen sijaan muuttoliikkeiden kontrolloinnin tavat ovat muuttuneet.

Nykysiirtolaisuus ei ole ensisijaisesti liikettä maasta maahan, maaseudulta tehdaskaupunkeihin tai periferiasta keskustaan. Siirtolaisten kokemukset kertovat etäisyyksien supistumisesta ja kiinteiden identiteettien liukenemisesta. Monille siirtolaisille liike eurooppalaisessa rajaviidakossa edellyttää äärimmäistä kekseliäisyyttä: uuden identiteetin omaksumisesta (väärät henkilöpaperit) ruumiin muokkaamiseen (sormenjälkien polttaminen).

Markus Himanen & Jukka Könönen

Kommentoi Facebookissa

Liity rauhanarmeijaan
voima
  • 9.9.2009

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.