Kirjoittanut pertti laesmaa

Sekstettiä & kvintettiä

Lukuaika: < 1 minuutti

Sekstettiä & kvintettiä

Miles Davisin kanssa soittanut Wayne Shorter saapuu Suomeen.

Uudistunut Miles Davis vei uuden sekstettinsä varsinaiseen tulikasteeseen Newportin jazzfestivaaleille heti tuoreeltaan heinäkuussa 1958. Milesin lisäksi siinä soittivat John Coltrane (ts), Cannonball Adderley (as), Bill Evans (p), Paul Chambers (b) ja Jimmy Cobb (r).

Seuraavana keväänä he levyttivät Kind of Bluen. Siksi yhtyettä kutsutaan myös Kind of Blue -sekstetiksi. 

Itse asiassa sekstetti oli hajonnut jo ennen äänitystä. Cannonball ja Evans olivat lähteneet omille teilleen. Evansia korvaamaan tuli Wynton Kelly, joka soitti levyllä jo Freddie Freeloaderissa. Cannonballia korvaamaan ei tullut kukaan.

Syntyi Kvintetti isolla koolla, ei siis mikä tahansa kvintetti. Kvintetti mullisti musiikillaan koko jazzgenreä vuoteen 1960, jolloin Trane lähti täysin omiin kuvioihinsa. Kiertueilla fonisteina toimivat Sonny Stitt ja Hank Mobley, joka jäikin yhtyeeseen vähäksi aikaa.

Vuosina 1965–68 Milesilla oli uusi kvintetti. Monien mielestä vielä kovempi sana kuin se edellinen.

Siihen kuuluivat Miles Davis (tr), Wayne Shorter (ts), Herbie Hancock (p), Ron Carter (b) ja Tony Williams (r).

Suurin osa sekstetin ja kvintettien soittajista on siirtynyt jo ylempiin sfääreihin. Jimmy Cobb, Ron Carter, Herbie Hancock ja Wayne Shorter ovat kuitenkin vielä joukossamme ja soittavat edelleen.

Herbie Hancockilla oli äskettäin mieliinpainuva konsertti Suomessa. Ja nyt Wayne Shorter esiintyy samassa paikassa 5.11. Haluan imeä kaiken irti sekstetistä ja kvinteteistä. Ja taivaassa lisää.

DIG.-festivaali Helsingin Musiikkitalossa 5.–7.11.

Pertti Laesmaa