Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Seksirikollinen?

Lukuaika: < 1 minuutti

Seksirikollinen?

Wikileaksin johtohahmoa Julian Assangea epäillään Ruotsissa seksirikoksista.

”Jos Julian Assange tuomitaan Ruotsissa”, toimittaja kysyi, ”harkitseeko Voima uudelleen päätöstään tarjota Wikileaksille palvelintilaa?”

Kysymys oli käsittämätön – palvelintilaa tarjotaan Wikileaksille, Assangea epäillään yksityishenkilönä. Silti tarinat sekoittuvat helposti.

Wikileaksin johtohahmoa epäillään Ruotsissa seksirikoksista. Tapaus käynnistyi elokuussa syyttäjän erikoisilla mokilla. Assangesta annettiin pidätysmääräys, joka peruttiin ja sitten annettiin uudestaan.

Olosuhteet huomioon ottaen ei ole ihme, että sähläys herätti Wikileaks-paljastuksia seuranneen yleisön kiinnostuksen.

Mitä Ruotsissa tapahtui? Vaihtoehtoja on kolme.

1. Assange lankesi houkutuslintuun. Salaliittoteoriat leviävät parhaillaan verkossa huimaa vauhtia. Ei niistä tässä enempää.

2. On kyse aivan tavallisesta rikosepäilystä: Assange on rikollinen, viaton tai jotain siltä väliltä.

3. On kyse tavallisesta rikosepäilystä, jota joku käyttää hyväkseen. Korkean profiilin juttu tilanteessa, jossa Ruotsi uudistaa seksirikoslainsäädäntöään, voi olla merkittävä poliittinen keppihevonen oikeusministeriön sisällä. Lisäksi on syytä epäillä, että diplomaattisähkeiden vuodoista toden teolla suuttunut Yhdysvallat pyrkii vaikuttamaan kulisseissa.

Jos Assange on syyllistynyt rikokseen, ruotsalaisen oikeuslaitoksen on saatava hoitaa tehtävänsä rauhassa ja rikoksen uhreja on suojattava repivältä julkisuudelta.

Jos taas epäily on aiheeton, Assange ansaitsee maineensa puhdistamisen reilussa oikeudenkäynnissä.

Innokkaiden nettietsivien ei toki tarvitse istua toimettomina. Syyttäjän toiminnan tarkkailu on varmasti perusteltua näin kummallisessa tilanteessa: eteneekö juttu lain ja normaalien ruotsalaiskäytäntöjen mukaisesti? Näkyykö prosessissa merkkejä ulkopuolisesta painostuksesta?

Mutta jättäkää naiset rauhaan.

Lue myös artikkelit Me olemme Wikileaks, Ei Wikileaks yhtä miestä kaipaa, Lue Voiman suosikkipaljastukset! & Anonymous vs. maailma.

Hanna Nikkanen