Savun laskeuduttua

Lukuaika: 2 minuuttia

Savun laskeuduttua

Toisinajattelija: Pari viime vuotta Suomessa on ihmetelty, miksi pätkätyöläiset eivät lähde barrikadeille. Nyt lähtivät.

Vapun EuroMayDay oli viime vuosien parhaat bileet. Mielenosoitukset ovat usein aktivistien leppoisia iltapäiväkävelyjä, mutta tähän marssiin osallistui mitä erilaisempia ihmisiä.

Porukan energia oli iloinen, mutta samalla voimakas, vellova ja uhkaava. Ihmiset tanssivat eteenpäin kepeän popin, iloisen diskon ja vihaisen räpin tahtiin. Jossain vaiheessa kuulin nuoren miehen soittavan kaverilleen: ”Tuu tänne, tää on ihan mieletöntä.”

Marssin loppuvaiheilla mielenosoituksia vuosia kiertäneen puolitutun kasvoilla oli leveä hymy: ”Mitään tällaista ei oo tapahtunut Suomessa ainakaan seitsemään vuoteen.”

Mielenosoituksen aikana mielessäni eivät päällimmäisenä olleet sen poliittiset seuraukset. Tärkeintä oli, että epämääräinen ja voimakas massa piti kaduilla hauskaa. Niin voimauttavaa meininkiä näkee tässä maassa harvoin.

Pari viime vuotta Suomessa on ihmetelty, miksi pätkätyöläiset eivät lähde barrikadeille. Nyt lähtivät. Ja kyllä, jotain on nyt muuttunut.

Vapun jälkeen Helsingin Sanomien taloustoimittaja kirjoitti Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n lopettaneen marmatuksen ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. SAK vaatii vuokratyöntekijöille oikeuksia – ja nyt joku saattaa jopa kuunnella.

Sisäministerin vaatimukset kontrollin lisäämisestä kertovat, että pitkästä aikaa valtaapitävillä on uhka, josta olla huolissaan. Voi olla, että vapun tapahtumat ovat alku uuden työn liikkeelle.

Samaan aikaan poliitikot kauhistelevat vapun tapahtumia, EuroMayDayn järjestäjille on virrannut hiljaista tukea. Sähköpostien keskeinen sisältö on ollut kysymys, miten omalle paikkakunnalle voisi järjestää toimintaa.

Tukea on tullut eri-ikäisiltä, eri sosiaaliluokista ja yllättävissä tilanteissa. Tähän tapaan:

”Tosi hyvä juttu, että pidätte pienituloisten puolta”, sanoivat suomileijonakoruihin sonnustautuneet harteikkaat miehet Kalliossa.

”Parhaat bileet ikinä. Nyt vaan miekkari pystyyn kerran kuussa”, kommentoi nuori metrossa.

”Minä niin ihailen näitä ranskalaisia, ihan oikein, että täälläkin vihdoin tapahtuu”, sanoi tv-alalla työskentelevä keski-ikäinen nainen.

”Täällä sinua 50 vuotta vanhempi pappa Seinäjoelta. Kyllä nyt ollaan oikealla asialla. Eihän tästä mittään tule jos ei perustuloa saaha”, kuului puhelimen toisesta päästä.

Ei ole vaikeaa päättää, pitääkö suuremmassa arvossa 7000 euron palkalla elävän poliitikon vai työmarkkinatuella kitkuttavan pitkäaikaistyöttömän mielipidettä.

Yllättävin tuki tuli Ritva Santavuorelta Iltalehden kolumnissa. Oikeistolainen entinen syyttäjä vaati tietysti kaikille rettelöitsijöille kovia rangaistuksia. Samaan aikaan hän huomautti tuloerojen kasvaneen niin suuriksi, että toivoi mielenilmausten olevan merkki uuden luokkataistelun alkamisesta. Santavuoren mukaan näin eriarvoisessa tilanteessa sille olisi hyvät edellytykset.

’Luokkataistelu’ on sana, jonka käyttöä jopa vasemmistolaiset varovat. Kun toive luokkataistelusta putkahtaa esiin itseään poroporvariksi kutsuneen isoäidin suusta, ei voi kuin hymyillä.

Savun laskeuduttua myös makasiinien tapahtumat ovat alkaneet tuntua yhä poliittisemmilta. Mediassa on arveltu pienen provokaattoreista koostuneen ydinjoukon olleen vastuussa rähinöistä. Mitä enemmän olen loppuun asti paikalla olleiden kanssa keskustellut, sitä vähemmän uskon teoriaan.

Mellakkapukuiset poliisit olivat rynnineet sanaakaan sanomatta makasiinien viimeisiin bileisiin, ja valtava joukko nuoria oli ollut heti valmiina puolustamaan tilaa. En usko, että kyseessä olivat provokaattorit, vaan kymmenet tavalliset nuoret, joilla itsellään tai heidän ystävillään on kielteisiä kokemuksia virkavallasta.

Makasiineilla nähtiin, mihin nollatoleranssi ja kaupunkitilan hygienisointi johtavat. Näyttää siltä, että poliisin univormu on alkanut herättää ihmisissä aivan muita tunteita kuin luottamusta, kun kokemukset poliisin ja vartijoiden mielivallan kohteeksi joutumisesta leviävät.

mainos

Kirjoittaja on Voiman avustaja ja yksi EuroMayDay-mielenosoituksen järjestäjistä

Anna-Reetta Korhonen

  • 9.9.2009