Sateenkaaren vauvat

Lukuaika: 2 minuuttia

Sateenkaaren vauvat

Tukholmassa avattiin pelkästään lesbopareille tarkoitettu äitiysneuvola ja synnytysosasto.

TOIVEEMME ON, että niin yksinäiset kuin parisuhteessakin elävät lesbot tuntisivat olonsa turvalliseksi raskautensa aikana. Samalla haluamme, että lesbot saavat oikeudenmukaisen kohtelun. Monet heistä tuntevat itsensä ulkopuoliseksi ’tavallisessa’ äitiysneuvolassa”, sanoo terveydenhoitaja Lotta Andersson Mamma Mia -äitiysneuvolasta.

Mamma Mia -neuvolan ja Danderydin sairaalan yhteistyö alkoi vuodenvaihteessa ja nimettiin Sateenkaarihankkeeksi. Sen rahoittavat Tukholman kaupunki ja EU.

Mamma Miassa ja Danderydin synnytysosastolla on homokompetenssia, kuten Lotta Andersson muotoilee.

”Tunnemme lesbojen ongelmat. Täällä lesbopareilla on koko raskauden ajan mahdollisuus tavata muita pareja, jotka elävät samassa elämäntilanteessa”, Andersson sanoo.

VIKTORIA ANDREANSON synnytti Danderydissa Bror-nimisen poikavauvansa seitsemän kuukautta sitten. Kokemus raskausajasta ja synnytyksestä oli myönteinen. Andreanson sanoo, että Mamma Mian tuki on tehnyt hänestä äitinä vahvemman.

”Odotusajan parhaita ja hauskimpia tuokioita olivat ehdottomasti Mamma Mian yhteistapaamiset. Minä ja kumppanini Anna saimme äitiysryhmässä vastaukset kysymyksiin, joita olimme pohtineet jo ennen kuin päätimme hankkia lapsen. Bror on monen vuoden harkinnan tulos. Brorillahan ei ole isää. Anna ja minä valitsimme keinohedelmöityksen. Se tehtiin Tanskassa, ja siellä kaikki spermanluovuttajat ovat nimettömiä. Brorin isättömyys oli täysin tietoinen valinta”, Viktoria Andreanson kertoo.

Synnytystä auttoi lesbokätilö. ”Se oli meille Annan kanssa ihan luontainen valinta. Synnytys oli myönteinen kokemus, ja heti synnytyksen jälkeen pääsin osastolle, jossa oli vain lesboäitejä”, Andreanson nauraa.

Hän harkitsee puolisonsa kanssa uuden lapsen hankkimista.

”Nyt on Annan vuoro tulla raskaaksi. Seuraavan keinohedelmöityksen teemme Ruotsissa, sillä nythän se on laillista. Se ei ollut laillista, kun aloin odottaa Broria”, Andreanson sanoo ja ryhtyy vaipanvaihtoon.

MAMMA MIAN TERVEYDENHOITAJA Lotta Andersson korostaa, ettei Sateenkaarihankkeessa ole kyse raskaana olevien lesbojen erityiskohtelusta vaan inhimillisyydestä.

”Lasta odottavien heteroparien ja lesboparien ongelmat ovat erilaisia. Heteropareille on itsestään selvää, että lapsen syntymän jälkeen perheessä on äiti, isä ja lapsi. Se ei ole lesboparien todellisuutta. Parit joutuvat pohtimaan, onko perheessä kaksi äitiä vai vain yksi äiti. Lesbopareilla on paljon kysymyksiä, joita heidän on vaikea ottaa heteroryhmissä esiin, joten he joutuvat vaikenemaan. Monet tuntevat itsensä epänormaaliksi ja vaikenevat tilanteestaan. Täällä heidän ei tarvitse peittää seksuaalisuuttaan.”

Raskauden loppuvaiheessa Mamma Mian asiakkaat saavat tutustua kahdella vierailulla Danderydin synnytysosastoon.

”Käyntien aikana parit saavat neuvoja imetyksestä ja kaikesta synnytykseen liittyvästä. He voivat myös valita synnytykseensä lesbokätilön, jos haluavat”, Lotta Andersson sanoo.

Sateenkaarihanke toimii vain Suur-Tukholman alueella ja siihen pääsevät mukaan alueella asuvat lesbot. Hanke toteutui sen jälkeen kun seksuaalivähemmistöjen ruotsalainen kattojärjestö Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) oli vuosia vaatinut pelkästään lesboille tarkoitettua äitiysneuvolaa ja synnytysosastoa.

Maria Palo

  • 9.9.2009