Sankariseikkailija filosofoi

Lukuaika: < 1 minuutti

Sankariseikkailija filosofoi

Javier de Isusi: Maattomien mailla. Maattoman Juanin matkat IV. Like 2012. 168 s.

Maattomien mailla on Javier de Isusin vallankumoushenkisen sarjakuvasarjan neljäs ja viimeinen osa. Kadonnutta ystäväänsä Juania jäljittävä Vasco on matkansa aikana tavannut Meksikon zapatisteja ja nähnyt niin Nicaraguan verisestä historiasta muistuttavat kadut kuin Amatsonin sademetsänkin.

Viimeisessä osassa Vasco päätyy Brasiliaan, maareformin ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta kamppailevien maattomien maatyöläisten maille.

Maattoman Juanin matkat -sarja on läpileikkaus Latinalaisen Amerikan kipupisteistä. Kirjat käsittelevät esimerkiksi vallankumouksellisia liikkeitä, alkuperäiskansojen oikeuksien ja kolonialismia.

Sarjan poliittisuus on ohuimmillaan kirjasarjan viimeisessä osassa, vaikka maattomien maatyöläisten liike (MST) tarjoaisi mahdollisuuden sosiaalisten ja ympäristöongelmien käsittelylle. MST kamppailee maareformin ja sosiaalisesti sekä ekologisesti kestävämmän kehitysmallin puolesta, ja liikkeen vastustajia ovat kansallinen eliitti ja monikansalliset yritykset. Maattomien maat ja kamppailu muodostavat kuitenkin lähinnä symbolisen päätepisteen Vascon ja Juanin matkoille.

De Isusi antaa neljännessä albumissa aiempaa enemmän tilaa juuri symboliselle kerronnalle. Hän ammentaa tunnetun ranskalaisen sarjakuvataiteilija Moebiuksen tavoin hallusinogeenien tarjoamista kokemuksista kuvatessaan initiaatioriittiä, joka heittää sekä Vascon että lukijan eksistentiaalisten kysymysten äärelle.

Lisäksi kirja käsittelee herkullisella tavalla sarjan aiemmistakin osista tuttua länsimaisen sankariseikkailijan myyttiä; de Isusi kritisoi ”eksoottisen” romantisointia ja piikittelee pinnallisia erilaisuuden tavoittelijoita ja solidaarisuusturisteja.

Maattomien mailla on de Isusin kirjoista filosofisin. Aiempien osien tavoin sarjan päätösosa tuntuu paikoin terapeuttiselta itseapukirjallisuudelta. De Isusi kuitenkin kehittää tarinan filosofista juonnetta katu-uskottavasti ja välttää paulocoelhomaisen siirappisen ja yksinkertaistavan elämänhallinnan opetuksen.

Javier de Isusi: Maattomien mailla. Maattoman Juanin matkat IV. Like 2012. 168 s.

Johanna Suhonen

  • 5.11.2012