Kirjoittanut Hannele Huhtala

SAK, miehet & naiset

Lukuaika: 1 minuutti

SAK, miehet & naiset

Suomen Ammattiliittojen Keskusliitto kutsui tasa-arvon päivänä toimittajia keskustelemaan siitä, miten miesten syrjäytymiseen tulisi pureutua tehokkaammin.

SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö Katja Veirto jää pohtimaan: miksi osa miehistä käyttää enemmän valtaa ja saa enemmän palkkaa kuin naiset, mutta toisaalta osa miehistä syrjäytyy entistä pahemmin?

SAK:n tasa-arvovastaava Tapio Bergholm esittelee huolestuttavia lukuja Pekka Myrskylän EVAlle tekemästä tutkimuksesta: 15–29-vuotiaista viisi prosenttia on syrjäytyneitä. Tästä joukosta 64 prosenttia on miehiä.

Vaikka miesten syrjäytyminen huolestuttaa, samaan aikaan ihmetyttää, miksei vuosia puheena olleelle faktalle, että miehen euro on naisen 80 senttiä, ole saatu tehtyä mitään? SAK:n tavoitteena on vuoteen 2015 mennessä kiriä kuilua viisi prosenttiyksikköä pienemmäksi.

”Pahoin pelkään, ettei se tule onnistumaan”, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly myöntää.

Syy on hänen mukaansa siinä, että prosentuaaliset palkankorotukset säilyttävät palkkaerot, kun taas ”markkamääräiset” korotukset tasoittaisivat niitä. Toisaalta tasa-arvoon perustuvat palkankorotuserät ovat olleet vaatimattomia, vain muutamia kymmenyksiä.

Lyly kertoo, että liiton tavoitteena on 1 800 euron minimipalkka, taulukkopalkkoihin. Lylyn mukaan vaatimus osuu juuri naisvaltaisille, matalapalkkaisille aloille.

Lyly toteaakin, että vaikka miehen euro on euro, miehen vuosi on 11 kuukautta. Naisten ja miesten tyypilliset elämät ovat erilaisia: naiset elävät terveellisesti ja pitkään, kouluttautuvat ja muokkautuvat yhteiskunnan vaatimuksiin, siis pysyvät työelämässä. Miehistä osa ei saa kouluttauduttua peruskoulun jälkeen eikä tartuttua työelämään lainkaan. Toiset miehet kouluttautuvat ja jyräävät hyvä veli -verkostoissa bonukset taskussa.

Kaiken kaikkiaan SAK:laisten mukaan työnkuva on murroksessa, kun teollisuuden työpaikat katoavat. Tulevaisuus painottuu hoiva- ja ”hellittely”-palveluihin, joista Bergholmin mukaan äijien on entistä vaikeampi löytää työpaikkoja, jollei syrjäytymiseen puututa.

Veirto sanoo, että SAK:n esittämänä ratkaisu ei ole kummoinen mutta se on ensimmäinen askel: on perustettava työryhmä tutkimaan, mistä miesten roolien polarisaatio johtuu, jotta ongelmiin pystyttäisiin tarttumaan.

Sellaista työryhmää ei ole vielä saatu kuitenkaan perustettua, että naisten ohjautumista matalapalkkaisille aloille olisi saatu estettyä. On muistettava, että naisille kasautuu myös kaikenlainen silpputyö: osa- ja määräaikaisuudet ja vuokratyö. Työ ei ole mikään seesteinen tasa-arvoisuuden tyyssija.

Hannele Huhtala