Kirjoittanut Sampsa Oinaala

ryhmä rämä

Lukuaika: < 1 minuutti

ryhmä rämä

Ainakaan suurituloisia ei Paavo Lipposen asettamasta työllisyystyöryhmästä puutu.

Ainakaan suurituloisia ei Paavo Lipposen asettamasta työllisyystyöryhmästä puutu.

Sailaksen työryhmän kymmenestä jäsenestä viisi on toiminut tai toimii liike-elämän johtotehtävissä. Lisäksi joukossa on kaksi työvoima- ja elinkeinokeskusten johtajaa, joiden työhön kuuluu esimerkiksi kanavoida valtion yritystukiä.

Liike-elämän voimakkaina edistäjinä tunnetut kauppakamarit ovat saaneet työryhmään näyttävän edustuksen. Ryhmän jäsenistä Pertti Huuskonen on Oulun kauppakamarin entinen puheenjohtaja. Kirsti Piponius kuuluu Helsingin kauppakamarin valtuuskuntaan ja Riitta Varpe Tampereen kauppakamarin teollisuusvaliokuntaan.

Per-Erik Lundh, Metalliliiton pitkäaikainen puheenjohtaja, nyt eläkkeellä, on puolestaan edustanut Pohjoismaita yksityistämistä ja talouden kontrolloinnin purkamista edistäneen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n toimeenpanevassa komiteassa.

Myös yhtiöiden ääni kuuluu työryhmässä. Piponius toimii ruokailupalveluja tuottavan Sodexho-yhtiön johtajana. Ylikansallinen yhtiö on kasvanut voimakkaasti julkisten palveluiden ulkoistamisen myötä. Nokian edustajana kansainvälisissä tapaamisissa toiminut Huuskonen on sekä Technopoliksen että Innopolin toimitusjohtaja. Juha Punta puolestaan johtaa omaa metallialan yhtiötään Juha Punta Oy:tä.

Christoffer Taxell on Finnairin hallituksen puheenjohtaja ja istuu Stockmannin, Raision ja Sampon hallituksissa. Lisäksi hän on viime vuoteen asti johtanut ylikansallista, muun muassa Etelä-Aasian markkinoita valloittanutta Partek-konsernia.

Työryhmän ainoa akateemikko, Jyväskylän yliopiston kansantaloustieteen professori Jaakko Pehkonen, tunnetaan ”työttömien kurittajana”. Pehkonen on muun muassa ehdottanut, että työttömiltä, jotka eivät löydä työpaikkaa, poistetaan ansioturva.

Työttömien tai opiskelijoiden edustajia työryhmään ei mahtunut, kuten ei muidenkaan ryhmien, joita raportin esitykset erityisesti koskettavat. Edellä mainittujen rooli ei muutenkaan ollut kovin merkittävä. Työryhmä kutsui kuultavaksi 36 asiantuntijaa. Heistä vain kaksi edusti työttömiä, kolme opiskelijoita.

Sailaksen työllisyystyöryhmän loppuraportti osoitteessa www.vnk.fi/julkaisut.

Sampsa Oinaala