Kirjoittanut anu brask

Ruokatohtori, osa 10: Blinitalkoot

Lukuaika: 2 minuuttia

Ruokatohtori, osa 10: Blinitalkoot

Ei ole rahaa eikä ystäviä. Ruokatohtori auttaa jälkimmäisten hankkimisessa.

Kysymys:

”Teen paljon työtä, josta maksetaan kehnosti. Laskujen jälkeen käteen jää käyttörahaa noin satanen kuussa. Ei-niin-herttainen luonteeni, töihin käytetty aika ja etenkin köyhyys ovat tehneet minusta yksinäisen ihmisen. Tilanne pitää korjata. Koska minulla ei ole rahaa käydä ravintoloissa, ajattelin pitää ystävänpäivänä kutsut. Mitä hyvää voisin tarjota halvalla, että saisin viekoiteltua paikalle entiset ystäväni ja ehkä napattua pari uuttakin kalaa rysään?”

Vastaus:

Äkkiseltään yksinkertaisen oloinen kysymys onkin tarkemmin hauduteltuna ongelmavyyhti, jota ei pikkupurtavalla ratkota.

Kyökkipsykologisen tulevaisuustiimin mukaan usein paluuta entiseen ei ole. On katsottava eteenpäin. On verkostoiduttava uudelleen.

Kutsu joukko toisistaan tietämättömiä ihmisiä saman pöydän ääreen. Maailmalla edelläkävijät illastavat sujuvasti ja luontevasti ventovieraiden kodeissa. Jotta olisit kiinnostava ja trendin harjalla, tuo lisämausteeksi tähän sosiaaliseen ruokailuun ripaus yhteisöllisyyttä: talkoot (vapise Ravintolapäivä).

Tokihan tätä ennen kutsuttiin nyyttikesteiksi, mutta usko pois, talkoissa nyt vaan on hipstereille jotenkin eksoottisempi boksin ulkopuolinen klangi.

Tee ruokalista teeman mukaan ja huomioi sesonkiajattelu. Ruokatrendipuolella Venäjä on nyt kovassa nousussa, ja lähestyvät olympialaiset sekä sateenkaarikommentit takaavat sen, että ruokapöydässä eivät puheenaiheetkaan lopu.

Jotta et vaikuttaisin täysin luuserilta, on tärkeää, että itse myös valmistat jotain rustiikkia ja kiinnostavaa (eli halpaa ja helppoa).

Järjestä asiat niin, että luot illalliselle pohjan. Blinithän eivät maksa juuri mitään. Tee taikina ja suunnittele lisukkeet. Orkestroi jokaiselle osallistujalle valmistettavat lisätilpehöörit ja muut tuotavat tasapuolisesti.

Naurettavan helppoa. Sinun ei sitten tarvitse kuin vain yrittää olla mahdollisimman läsnä.

Uutta matoa koukkuun! (Ja koeta nyt hyvä ihminen saada jotain muuta kuin orjatyötä!)

_______________

Resepti: Blinit

n. 20 pientä bliniä

5 dl kasvimaitoa

1 pussi kuivahiivaa

4 dl tattarijauhoja

1 tl sokeria

mainos

2 rkl öljyä

2 dl soijahapankermaa/ maustamatonta kasvijogurttia

2 dl olutta/ vissyä

1–2 tl suolaa

Vegaanista margariinia paistamiseen.

1. Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi. Yhdistä jauhot ja kuivahiiva. Sekoita jauhoseos kevyesti vatkaten kasvimaidon joukkoon. Lisää öljy, sokeri ja soijahapankerma. Anna taikinan nousta huoneenlämmössä vähintään kolme tuntia (tai jääkaapissa yön yli).

2. Ennen paistamista lisää taikinaan olut/vissy, ja mausta suolalla maun mukaan.

3. Paistata taikinasta blini- tai ohukaispannulla miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä. Tarjoa tirisevän kuumana vieraiden tuomien lisukkeiden kera.

Lisukevaihtoehtoja:

Merileväkaviaari ja sipulihakkelus, munakoisokaviaaria, belugalinssikaviaaria, adzika-kastiketta, soijahapankermaa ja suolakurkkua, punajuuri-piparjuurisalattia, suolasienisalattia, hapankaalipaistosta, jne. Kyllä ne foodiet tietää.

Anu Brask