Kirjoittanut Hannele Huhtala

Popin kuningatar

Lukuaika: 2 minuuttia

Popin kuningatar

Italiaksi regina tarkoittaa kuningatarta. Suomeksi Regina tarkoittaa trooppista indie-diskopoppia parhaimmillaan.

Paras aika vuodesta -kappale on ensimmäinen makupala Reginan uudelta levyltä, joka ilmestyy maaliskuussa. MySpace-sivulla julkaistu biisi keräsi heti parisenkymmentä positiivista kommenttia. Eivätkä kommentit ole vain suomalaisilta, vaikka yhtyeen esityskieli onkin suomi.

“Minulle oli itsestäänselvää, että sanoitan Reginalle suomeksi. Kun englanti ei ole äidinkieleni, ilmaisukykyni olisi ehkä yksi kolmasosa. Ja minusta suomen kieli on niin siisti, mä tykkään siitä”, Iisa Pajula, Reginan laulaja-sanoittaja sanoo.

Pajula pitää itseään sanoittajana vielä aloittelijana. Ensimmäinen levy Katso maisemaa sai vuonna 2005 yleisesti hurmioituneen vastaanoton. Jotkut kritisoivat Pajulaa naiiveista laulunsanoista ja laulutyylistä.

“Osalle sanoitukset kuulostivat kylmiltä. Ymmärrän sen, sillä tekstit on kirjoitettu tarkkailijanäkökulmasta”, Pajula sanoo.

“Onhan meille tullut ulkomailta pyyntöjä, että lähettäkää sanat, niin voin opetella suomea!”, Mikko Pykäri lisää. Hän on Reginan säveltäjä, basisti ja syntetisaattorien soittaja.

Katso maisemaa julkaistiin Japanissa. “Sieltä ei ole kuulunut mitään. Levyjä varmaan myyty joku ämpärillinen”, Pykäri nauraa.

Yhtyeen rumpali Mikko Rissanen huomauttaa, että yhtyeen levyjä on myyty Ruotsissa levy-yhtiö Songs I wish I had writtenin kautta. Ulkomaan keikoilla bändi on käynyt Ruotsin lisäksi Venäjällä.

Uutta levyä Regina on tehnyt aktiivisesti viime lokakuusta lähtien. Yhtye innostuu kehumaan uuden levyn kansia, jotka on tehnyt Marimekolta tunnettu suunnittelija Maija Louekari.

“Minusta se on kyllä jollakin tavalla liikuttavaa, että Suomessa aina asetetaan vastakkain muoto ja sisältö. Jos levy on tyylikäs, siitä heti arvellaan, että sisältö ei olisi niin kummoista ja päinvastoin. Ei me haluta tehdä rumaa musiikkia tai rumaa levyä”, Pykäri tuohtuu.

“Usein indietä pidetään Suomessa vain huonosaundisena poppina. Vaikka käytännössähän se tarkoittaa, ettei musiikkia ole tehty minkään suuren levy-yhtiön suojissa”, Pajula huomauttaa.

Iisa Pajulan ja Mikko Pykärin muodostaman pariskunnan rinnalla rumpali Mikko Rissanen ei sano olevansa kolmas pyörä.

“En haluaisikaan tehdä enempää. Voin vaikuttaa sovituksiin, ja eihän Reginan biisit pohjaudu bluesjammailuun. Enkä minä jaksaisi hioa biisejä kaikkia öitä Pykärin tietokoneen vieressä”, Rissanen naurahtaa.

Pykärille Regina on paikka, jossa hän voi tehdä täysin vapaasti omaa juttuaan. “Enkä halua lähteä enää mukaan sellaiseen, että johonkin biisin on pakko saada kitarasoolo tai Jaska loukkaantuu.”

Reginan keikoilla mukana on miksaajana Iiro Hokkanen. Levyllä vierailee Boys Of Scandinavian Tuomo Kuusi laulamassa Pajulan kanssa dueton.

“Meitä on verrattu niin miljoonaan bändiin, että minua ei enää ihmetytä vaikka meitä verrattaisiin Metallicaan. Oikeastaan se on hyvä merkki, ettei ole mitään tiettyä bändiä, johon verrattaisiin aina. Haluaisin ajatella, että meillä on niin sairaan omalaatuinen juttu, jota ihmiset eivät osaa lokeroida”, Mikko Pykäri sanoo. “Johonkin radio-ohjelmaan soittanut henkilö sanoi, että Regina kuulostaa keskeneräiseltä Maija Vilkkumaalta. Kyllä se kertoo enemmän siitä, mitä musaa kyseinen henkilö kuuntelee.”

Reginan Oi miten suuria voimia! ilmestyy 21.3., julkaisijana Next Big Thing.

Regina keikalla 21.3. Helsingin Kuudennella linjalla, 30.3. Turun Päiväkodin Club Thessalonikissa & 31.3. Tampereen Yo-talon Indie Lördagissa.

Hannele Huhtala