Kirjoittanut pertti laesmaa

Polakka, tyttöjen ystävä

Lukuaika: < 1 minuutti

Polakka, tyttöjen ystävä

Kalenteri: Pertti Laesmaa muistelee Paul Ankaa & tEllun Brigitte Bardot -hamosta. Anka konsertoi huhtikuussa Helsingissä & Turussa.

KONSERTTI Elvis Presley ja Paul Anka olivat ensimmäiset teini-idolit. Urbaani nuoriso jakautui 50-luvun lopussa ja 60-luvun alussa kahtia: toiset pitivät Elviksestä ja toiset Ankasta. Gimmat tykkäs Polakasta ja kundit Elviksestä. Anka ruokki haaveita ja unelmia, Elvis uhmaa ja kapinointia.

Ja kyllähän me kunditkin Ankasta pidettiin. Minäkin ostin vähäiseen levykokoelmaani kaksi Ankan eepeetä, sen jossa oli Diana ja sen, jossa oli Adam And Eve.

Polakan levyissä oli mahtavat ja jämptit orkkaosuudet ja sovitukset. Levyjä soitettiin tuohon aikaan niin nuukaan, että ne osattiin täysin ulkoa.

Kun Anka 1959 kävi Lintsillä, sinne painuivat varmaan kaikki Valkan sussut, Marianne Krunikasta, Halosen Tarja Kalliosta ja tuhannet muut. Kundien osaksi jäivät tuhahtelut ja syljeksimiset kartsalla sekä jalkakäytävän reunojen potkiskelut.

Radiossa pyöri Viikon huippuiskelmä. Joka viikko tuli viiden minuutin ohjelma, jossa vuorottelivat kotimaiset ja ulkomaiset iskelmät. Ohjelma meni kovin yksitoikkoiseksi, koska siinä soivat viikkotolkulla pelkästään Paul Ankan You Are My Destiny ja Erik Lindströmin säveltämä ja Helena Siltalan esittämä Pikku midinetti. Ehkä siksi koko ohjelma lopetettiin.

Ellun kanssa opittiin Mäkläri kahdentoista porttarissa jive Aatamin ja Eevan tahdissa. Ellulla oli Brigitte Bardot -hame ja mulla vaaleansiniset Wranglerit ja nahkarotsi. Maailma oli meidän ja elämä vielä niin kovin, kovin alussa.

Paul Anka 22.4. Helsingin Hartwall Areenalla. Turkuhallissa 23.04.

Pertti Laesmaa