Pimeän evä

Lukuaika: < 1 minuutti

Pimeän evä

Luoma: Mikään muu eläin ei ole uhannut meitä niin kuin valkohai, jopa siellä missä sitä ei esiintynyt, ihmiset eivät uskaltaneet uida kunnolla.

Vuokrasin pitkästä aikaa Tappajahai-elokuvan. Katsoin sen. En pelännyt. Aika oli ajanut ohi. Edes uimahallissa uidessa en epäillyt syvää päätä, niin kuin silloin, kun elokuva tuli ensi-iltaan vuonna 1975. Mikään muu eläin ei ole uhannut meitä niin kuin valkohai, jopa siellä missä sitä ei esiintynyt, ihmiset eivät uskaltaneet uida kunnolla.

Yhteiskunta on näinä päivinä niin julma, että jos Tappajahai-elokuva tulisi nyt teattereihin, sitä pidettäisiin lapsellisena. Silloin kun se tuli, yhteiskunta oli paljon naiivimpi ja ihmiset. Elokuvan pelon pitäisi ylittää yhteiskunnan ja ihmisten pelkokäsitykset että se ravistaisi. Mitään todellista pelkoa ei ole, ei aihetta, mistä kannattaisi tehdä elokuva, joka ylittäisi kansan. Eri asia ovat pirut ja paholaiset. Kumma ettei Hitchcockin Linnut-elokuva saanut meitä sankoin joukoin tappamaan lintuja, mutta Tappajahai-elokuva sai meidät ajamaan valkohain sukupuuton partaalle. Nykyään valkohai on suojeltu. Niinhän se on, että heikomman kimppuun ei kannata käydä, lintujen, muuten tulee huonoksi ihmiseksi muiden silmissä, paitsi jos on Mao, länsimaisilla kiikareilla katsottuna. Mao tapatti pikkulintuja, olivatko ne nyt varpusia, jotka söivät viljaa pelloilta. Vesi on mystinen elementti. Ihminen voi hukkua veteen, se on luontainen vihollinen, ja kun siellä asuu valkohai, ylivoimainen pelko on valmistettu.

Hai kuvaa varmaan parhaiten ihmisen pelkoa ja pimeää puolta. Valkohaita pidettiin ennen kaikkein vaarallisempana eläimenä. Nykyään aggressiivisin hai on härkähai. Hyökkää häikäilemättömästi ihmisen kimppuun ja viihtyy matalissa vesissä, missä ihmiset uivat. Mutta se ei ole ulkomuodoltaan niin häijy kuin valkohai; siitä ei kannata tehdä elokuvaa, eikä se sovi symboliksi pimeälle ja pelolle niin terävästi. Valkohaita esiintyy muun muassa Kalifornian edustalla, se häiritsee surffaajien elämää.

Pauli Luoma

  • 9.9.2009