Paluu nykyisyyteen

Lukuaika: 2 minuuttia

Paluu nykyisyyteen

Vashti Bunyan teki levyn, katosi & palasi vasta, kun hänen musiikkiaan arvostettiin. Siinä vierähti yli 30 vuotta.

Hän veti hätäisiä johtopäätöksiä.

”Musiikkini ei toiminut silloin, kun albumi julkaistiin. Ajattelin, että lauluni olivat roskaa”, Vashti Bunyan, 65, kertoo kotoaan Edinburghista.

Friikkifolkin kummitädiksi kutsuttu Bunyan julkaisi ensilevynsä Just Another Diamond Day joulukuussa 40 vuotta sitten. Se oli vuodenaikaan sopiva, hiljainen levy.

”Minua pidettiin osana 60-luvun hippiliikettä.”

Rock, heavy ja disco nostivat 1970-luvun alussa karvaisia päitään, joten Bunyania ei arvostettu. Musiikinteko jäi tyystin. Ex-muusikko muutti luonnon keskelle Skotlannin ylämaille – keskelle ei mitään. Kirjaimellisesti.

”Kasvatin lapsiani ja eläimiä, viljelin maata ja kunnostin kierrätettyjä huonekaluja”, Bunyan sanoo.

Kadotuksen aikana pienipainoksisesta debyytistä tuli yksi kaikkien aikojen etsityimmistä levyistä. Legendan mukaan Just Another Diamond Day olisi myyty 2 000 dollarilla eBayssa.

Bunyan muutti takaisin kaupunkiin 2000-luvun alussa ja huomasi musiikkinsa arvonnousun.

”Käännekohta oli, kun minua pyydettiin laulamaan taustoja Piano Magicin Glen Johnsonille.”

Vuosikymmenten hiljaiselo katkesi Crown Of The Lost -kappaleeseen. Pian Just Another Diamond Day julkaistiin uudelleen. Sen jälkeen Bunyania on kuultu Simon Raymonden, Devendra Banhartin ja Animal Collectiven julkaisuilla.

”Olin yllättynyt, että jotkut tyypit Brooklynistä olivat edes kuulleet minusta.”

Kokeellisen indierockin arvostetuimman yhtyeen, Animal Collectiven kautta Bunuyan päätyi brittiläiselle Fat Cat -levymerkille, joka julkaisi artistin kakkosalbumin Lookafterin (2005).

”Leijuin ilmassa! Olin niin onnellinen, kun ympärilläni oli jälleen muusikoita ja sain tehdä uutta musiikkia.”

Nykyään Joanna Newsomin ja Banhartin kaltaisten artistien tyyliä kutsutaan freak folkiksi.

”Nykysukupolvella on intohimoa elämää, maailmaa ja muita ihmisiä kohtaan niin kuin nuoruudessani. Banhart on sen henkilöitymä mistä unelmoin, kun aiemmin tein musiikkia.”

He tutustuivat, kun Bunyania 37 vuotta nuorempi Banhart kysyi, pitäisikö hänen lopettaa musiikinteko.

”Vastasin ei.”

Soittajia pyörii parhaillaankin Bunyanin ympärillä, sillä hän on tekemässä kolmatta albumiaan, jonka deadline oli kaksi vuotta sitten.

”Levy ilmestyy sitten joskus.”

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

Huvittunut Bunyan lupaa ainoastaan julkaista albuminsa nopeammin kuin edellisen.

”Olen valmis kokeilemaan kaikkea uutta, mutta luultavasti levy kuulostaa samalta kuin muutkin. Nykyään minulla on aikaisempaa enemmän määräysvaltaa tekemisiini. Ennen tuottaja määräsi lopputuloksen. Minä olin vain laulaja ja kirjoittaja. Olin liian ujo sanoakseni ideoitani ääneen.”

Bunyan sanoo olevansa musiikinteon riivaama.

”En enää edes kokkaa. Aiemmin elimme todellista kotielämää. Huolehdin lapsista, siivosin… Nyt teen vain musiikkia.”

Vashti Bunyan Helsingin Korjaamon Vaunusalissa 8.5.

_______________

Outojen sattumusten elämä

Vashti Bunyan syntyi vuonna 1945 Lontoossa. Hänellä on kolme biologista ja kolme ottolasta sekä yksi lapsenlapsi. ”Meidän sukupolvella oli kolme lasta jo parikymppisinä.”

Bunyan opiskeli kuvataiteita Oxfordin yliopistossa, josta hänet erotettiin. Hän ei ilmaantunut tunneille, koska kirjoitti lauluja. Poispotkittu matkusti 18-vuotiaana New Yorkiin, ihastui Bob Dylanin biiseihin ja ryhtyi kokopäivätoimiseksi muusikoksi.

Palattuaan Lontooseen The Rolling Stonesin manageriguru Andrew Loog Oldham löysi Bunyanin, jolta julkaistiin ensimmäinen Some Things Just Thick In Your Mind -single vuonna 1965. Vasten tahtoaan artisti sai liikanimet ”naispuolinen Bob Dylan” ja ”uusi Marianne Faithfull”.

Bunyan kirjoitti laulut Just Another Diamond Day -albumilleen matkustettuaan hevoskärryillä folk-tähti Donovanin kommuuniin Hebrideille (saariryhmä Skotlannin länsipuolella) poikakaverinsa kanssa. Reissu kesti niin kauan, että Donovan häipyi ennen kuin pariskunta ehti perille.

Levy julkaistiin vuonna 1970. Mukana oli muusikoita Fairport Conventionista ja The Incredible String Bandista. Aikalaiset eivät ymmärtäneet, joten Bunyan erakoitui musiikkibisneksestä kolmeksi vuosikymmeneksi.

Uusi matka alkoi vasta uudella vuosituhannella, kun Bunyan julkaisi toisen albuminsa Lookafterin. Se sai loistavan vastaanoton.

_______________

Marko Ylitalo

  • 26.4.2010