Kirjoittanut Otto Bruun

Päiväkoti konkurssissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Päiväkoti konkurssissa

”Äiti, äiti, miksi päiväkoti on kiinni?” lapsi kysyy. ”Se on konkurssissa”, äiti vastaa.

Kuvitteellinen keskustelu on muuttunut todeksi Australiassa. Maailman suurin yksityinen päiväkoteja ylläpitävä yritys ajautui konkurssiin marraskuussa. ABC Learning Centers -yritys oli velalla laajentanut palveluitaan USA:han ja Eurooppaan, mutta ei enää selviytynyt yli 600 miljoonan euron laajentumisvelkojensa maksamisesta.

Yritys pyöritti vuoteen 2008 asti yli tuhatta australialaista päiväkotia, joissa käy arkipäivisin noin 120 000 lasta. Tämä vastaa noin 25:tä prosenttia Australian päiväkotilaisista. Nyt päiväkodeista 55 on lakkautettu ja 241 pyörii julkisen hätärahoituksen varoin ainakin maaliskuun loppuun. ”Lakkautettujen päiväkotien 4 000 asiakasta siirretään muihin lähiseutujen keskuksiin”, totesi yrityksen edustaja Bloombergille.

Päiväkotien keskittyminen yhdelle yritykselle onnistui alun perin, kun voittoa tavoittelemattomien päiväkotien tuki lopetettiin ja vanhemmille annettiinkin suora veronpalautus ostamistaan päiväkotipalveluista John Howardin konservatiivihallituksen valtakaudella.

Päiväkotiyrityksille valui julkisen rahan virta. Yritykset nostivat hintoja, koska verohyvitykset korvasivat vanhemmille suoraan lähes koko nousseen hinnan. Hoidon kustannuksia selvittänyt Task Force on Care Costs -ryhmän mukaan palveluiden hinnat nousivat vuosien 2001 ja 2006 välillä 65 prosenttia, vaikka palkat nousivat keskimäärin vain 17 prosenttia.

Myös palveluiden taso on laskenut. Vuonna 2005 tehdyn Australia Instituten toimittaman tutkimuksen mukaan viidennes yksityisten päiväkotien työntekijöistä ei lähettäisi omaa alle 2-vuotiasta lastaan niihin päiväkoteihin, joissa työskentelee. Paikallisyhteisöjen pienemmissä päiväkodeissa vain yksi kahdestakymmenestäviidestä työntekijästä sanoi samaa.

”Valinta, kilpailu, parempi laatu ja alemmat hinnat. Kaikkea luvattiin yksityisten päiväkotien laajentuessa. Mitään ei saatu”, toteaa sosiaalipolitiikan tutkija Deborah Brennan International Herald Tribune -lehdelle.

Australiassa kysellään nyt, mistä ongelmat johtuvat. Onko perusongelma päiväkotien keskittyminen yhdelle yritykselle, minkä vuoksi päivähoidon jatkuminen on vaarantunut finanssikriisin seurauksena? Vai oliko yksityisten päiväkotien varaan rakentaminen alun perin huono idea?

Otto Bruun