Pahoin brihoin pajatukset

Lukuaika: 2 minuuttia

Pahoin brihoin pajatukset

Folk-rockia paukuttava Santtu Karhu & Talvisovat tulee rajan takaa Karjalasta. Yhtyeen nimen valinta taitaa olla tarkoituksellista provosointia.

Santtu Karhu & Talvisovat on tiettävästi maailman ainoa livvin eli Aunuksen karjalan kieltä soittava etnofolkrock-yhtye. Yhtye on perustettu 1980-luvun alussa Karjalan pääkaupungissa Petroskoissa.

”Soitamme äijäpohjaista sekamehua”, Santtu Karhu virnuilee. ”Tavoittelemme uudella levyllämme livemäisempää otetta ja soundia. Toivottavasti siinä myös onnistuttiin.”

Haastattelu tehtiin vappupäivänä Kuopion K-klubilla, jossa yhtye heitti kaksi tuntia kestävän keikan. Folk-rock soi kuulaan kauniina ja tempo oli hengästyttävä.

”Tällä hetkellä Venäjällä ja Karjalassa tilanne on sellainen, että esiintymään haluavilta soittajilta lähinnä pyydetään rahaa!” huudahtaa Karhu ja nauraa sitten väsyneesti.

”Soittimia ei tahdo saada. Internetin kautta ei voi tilata, koska firmat kieltäytyvät lähettämästä mitään Venäjälle edes postiennakolla. Käteiskauppa on ainoa tapa. Sitten jää ongelmaksi se, miten kitara saadaan Suomesta Karjalaan. Uusi levymme on kuitenkin nyt miksausvaiheessa. Ilmestymisajankohdan tietää Jyrki.”

Karhu viittaa Jyrki Raatikaiseen, Radiopuhelimien rumpaliin. Hän on ollut perustamassa suomalaista Hot Igloo -levymerkkiä, jolle Talvisovatkin levyttävät.

Karjalan kieltä taitavat pitävät Santtu Karhua taitavana sanankäyttäjänä, oikeana kielinerona. Yhtyeen nimen valinta taitaa olla tarkoituksellista provosointia, arvelen ääneen. Laulaja Santtu Karhu vilkuttaa silmää ja kertoo, että ”talvisovat tarkoittaa talvivaatteita, ei talvisotaa”.

Suomalainen ymmärtää, tai luulee ymmärtävänsä, karjalan kielestä noin 80 prosenttia, niin tutulta se suomalaisen korvaan kuulostaa.

”Savonmurre ja livvi ovat lähellä toisiaan, kummassakaan ei ole kahta vokaalia peräkkäin”, tuumii Santtu Karhu. ”Puhtaasti savoa tai karjalaa äidinkielenään puhuvien lukumääräkään ei suuremmin poikkea toisistaan. Livviä puhuu enää noin 30 000 henkilöä. Itse yritämme – vaimoni opettaa yliopistolla karjalan kieltä – siirtää kieltä omille lapsilleni.”

Livvin valitseminen esityskieleksi on samalla Karhun poliittinen kannanotto, sillä Neuvostoliiton väestönsiirtojen seurauksena on moni kieli kuollut.

”Me emme alistuneet!” huudahtaa Karhu.

”Tietenkin tavoittaisimme suuremman yleisön valtakielellä, venäjäksi, mutta haluamme säilyttää sydämemme kielen.”

_______________

Karjala kierteessä

Karjala sijaitsee kaukana Moskovan miljonääreistä, suuren maan katvealueella.

”Ihmiset siirtyvät kaupunkeihin, koska maaseudulla ei ole töitä. Työvoima on halpaa runsaan saatavuuden takia, joten palkat ovat pieniä tai töitä ei saa. Kurjuus hukutetaan viinaan. Kapitalismin myötä rikollisuus on muuttanut muotoaan. Se on siistimpää mutta suurempaa”, Santtu Karhu kertoo.

Viipuri tosin on väkivaltainen paikka. Karjalan apuprojekteista ja humanitaarisesta työstä Karhu sanoo ettei ole varma onko siitä apua.

”Mutta jotain täytyy tehdä, on hyvä että jotkut jaksavat yrittää. Maaseutu ei saa kuolla. Minä en välitä onko vallassa kommunismi vai kapitalismi, se on samantekevää. Ihmisyys on tärkein.”

Santtu Karhu & Talvisovat: Allus oli muna. Hotlgloo 2008.

mainos

Talvisovat keikalla 18.6. Oulun Never Grow Old, 21.6. Pajalan Meänfestivaali Erkheikki, 28.6. Haapavesifolk, 17.7. Varkauden Kesäkatu & 18.7. Heinävesi Gasthaus.

Riikka Söyring

  • 9.9.2009