PÄÄKIRJOITUS voisiko tämän järjettömyyden vielä estää?

Lukuaika: < 1 minuutti

PÄÄKIRJOITUS voisiko tämän järjettömyyden vielä estää?

Yhdysvallat on Irakin-politiikassaan, presidentti Bushin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Condoleeza Ricen sanoin, sitoutunut luomaan maan, joka säilyttää alueellisen eheytensä, tuhoaa joukkotuhoaseensa ja lopettaa oman kansansa sortamisen.

Yhdysvalloissa pelattiin viime kesänä tietokonepeliä nimeltä Millennium Challenge. Pentagonin järjestämään peliin osallistui lähes parikymmentä tuhatta sotilasta ja lukematon määrä tietokoneita. Kyseessä oli maailman kaikkien aikojen kallein sotaharjoitus. Virtuaalipelissä siniset taistelivat punaisia vastaan. Siniset olivat Yhdysvaltojen joukkoja, punaiset taas oli julman ja arvaamattoman diktaattorin hallitsema sotilaallisesti vahva valtio, joka sijaitsi maantieteellisesti jossain Persianlahden tienoilla.

Kukahan tuon pelin voitti? Väärin. Punaiset voittivat, tai voittivat ainakin ensimmäisen erän, jossa tuhannet sinisten sotilaat saivat surmansa, kun niiden lentotukialukset huippumodernein täsmäasein varustettuine hävittäjineen kaikkineen upotettiin muutaman kalastusaluksen ja propellikoneen tekemässä yllätyshyökkäyksessä Persianlahden syvyyksiin. Sen jälkeen siniset sotilaat herätettiin kuitenkin eloon, ja toisessa erässä punaiset saivat kunnolla turpiinsa ja maahan palautettiin demokratia.

Miten tuo peli sitten liittyy todellisen maailman tapahtumiin? No ainakin siten, että Yhdysvallat on Irakin-politiikassaan, presidentti Bushin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Condoleeza Ricen sanoin, sitoutunut luomaan maan, joka säilyttää alueellisen eheytensä, tuhoaa joukkotuhoaseensa ja lopettaa oman kansansa sortamisen. Puolustusministeri Donald Rumsfeldin mukaan myös ydinaseiden käyttö voi tulla kyseeseen hyökkäyksessä Irakiin. Lehtitietojen mukaan Yhdysvaltojen Italiassa sijaitsevaan sotilastukikohtaan on jo tuotu sata tuhatta ruumissäkkiä ja 6 000 ruumisarkkua toimitettavaksi edelleen Irakiin. Arkut ilmeisesti omille pojille viimeiseksi leposijaksi, säkit vihollispuolen kuolonuhrien siivoamiseksi pois vapautetun maan kaduilta ennen tv-ryhmien päästämistä alueelle esittämään suoria lähetyksiään.

Peik Johansson

  • 9.9.2009