PÄÄKIRJOITUS Terveisiä Venäjältä

Lukuaika: < 1 minuutti

PÄÄKIRJOITUS Terveisiä Venäjältä

Kremlistä johdettu keskushallinto laittaa orastavan demokratian puolesta toimivat tosi ahtaalle.

VENÄJÄN PRESIDENTTI Putin on kuulemma tulossa kesällä kylään. Tulipahan itsekin tehtyä äskettäin pikavisiitti naapuriin. Kesäinen Pietari otti vieraansa lämpimästi vastaan. Aluksi tuli todettua hissien toiminnan epäluotettavuus, mutta myös venäläisittäin yllättävän nopea ja ystävällinen huoltopalvelu. Hissiin juuttuneen matkatoverin nestehuolto saatiin onneksi hoidettua pillin avulla.

Mutta naapurimme poliittinen tilanne on hyvin huolestuttava. Pietarilainen Sotilaiden äitien järjestö kertoi armeijan järkyttävästä tilasta. Henkinen ja fyysinen väkivalta sekä suoranainen kidutus ovat alokkaiden arkipäivää. Viikko vierailun jälkeen järjestön tiloihin murtauduttiin. Viesti on selvä.

KREMLISTÄ JOHDETTU KESKUSHALLINTO laittaa orastavan demokratian puolesta toimivat tosi ahtaalle. Jokainen hiemankin päätään nostava kansalaisaloitteellisuus pyritään tyrmäämään monin keinoin.

Georgian neilikkakumous ja Ukrainan oranssi vallankumous ovat saaneet Putinin hovin varpailleen. Rokkaavia kansanjoukkoja ei haluta Punaiselle torille. Kreml kutsuikin Venäjän johtavia rokkareita neuvonpitoon, jotta ainakaan he eivät osallistuisi kansan villitsemiseen. Tosin siellä, kuten meilläkin, suurin osa kutsutuista laulaa jo panimoiden väreissä, joten huoli lienee aiheeton.

TOTTAHAN VENÄJÄLLÄ on todellisia syitä huoleen. Rajoja saartaa sotilasliitto Nato ja Euroopan unioni tavoittelee asemaa globaalina sotilaallisena supervaltana. Vastakkainasettelu ei ole ideologinen, vaan kyse on maailmantalouden sotilaallisesta hallinnasta.

Suomi on toistaiseksi sotilaallisesti liittoutumaton rajamaa. Moderni liittoutumattomuus tarkoittaa sitä, ettemme voi sulkea silmiämme Venäjän ihmisoikeustilanteelta. Toisaalta se antaa myös mielipiteillemme suuremman painoarvon. Me emme edusta sotilaallista uhkaa.

Tovarištš Putin: tervetuloa Suomeen, mutta älä hämmästy, jos vastaanotto ei kaikilta osin ole ruusuinen. Olemme syvästi huolissamme suurvaltojen kohtalosta – samoin meitä huolettaa Euroopan unionin, muotoutumassa olevan supervallan, kehitys. Mutta me panemme toivomme ihmisyyden voimaan: Ei koskaan enää. Ei Tšetšeniassa, ei Irakissa, ei missään!

Teemu Matinpuro

  • 9.9.2009