PÄÄKIRJOITUS maisemakuvia suomesta

Lukuaika: < 1 minuutti

PÄÄKIRJOITUS maisemakuvia suomesta

Vielä täällä Nokia-Suomessa siintää noita puhelinkoppeja, vaikka vaitelias kansa on jonkinmoisen hiipivän sosiaalipsykologisen rakennemuutoksen myötä ruvennut puhumaan ja lähettämään viestejä toisilleen enemmän kuin koskaan.

Syyskuun Voiman kannessa komeilee Porin Mäntyluodossa valokuvattu puhelinkoppi. Jostain ihmeen syystä viereisen kerrostalon talonmies on vetänyt Suomen lipun salkoon keskellä elokuuta.

Täällä Voiman toimituksessa viehätyimme kuvan symboliikasta. Vielä täällä Nokia-Suomessa siintää noita puhelinkoppeja, vaikka vaitelias kansa on jonkinmoisen hiipivän sosiaalipsykologisen rakennemuutoksen myötä ruvennut puhumaan ja lähettämään viestejä toisilleen enemmän kuin koskaan, sillä seurauksella että miltei kaikki kansalaiset ikään ja aviosäätyyn katsomatta velvollisuudentuntoisesti kantavat jatkuvasti mukanaan omaa käsipuhelintansa eikä niin ollen puhelinkoppien ylläpitäminen ole monin paikoin enää liiketaloudellisesti kyllin tehokasta toimintaa. Lisää komeita kuvia puhelinkopeista voitte ihastella tämän lehden sivulta 15.

Suomalainen kulttuuriperintö ja sielunelämä ovat esillä myös toisaalla tässä lehdessä. Anssi Kela muistelee lapsuuttaan ja varttumistaan 70- ja 80-luvun Suomessa. Kimmo Jylhämö kertoo uudesta kotikunnastaan, josta tuoreen pääministerin visioissa maalataan uutta idylliä esikuvaksi koko punamullantuoksuiselle lintukodollemme. Voiman uusi kolumnisti, Don Johnson Big Bandin laulaja Tommy Lindgren kuvailee globaalistuneen, monikulttuurisen kotimaamme tunnelmia jalkapallokatsomosta käsin koettuna.

Suomalaisia on löytynyt myös Norjan Jäämeren rannalta, ja suomalaisuutta esitellään kanssamatkustajalle liettualaisessa bussissa, aluksi vähän vastentahtoisesti mutta esitellään kuitenkin. Ruokapalstalla aiheena ovat puurot, sieltähän se totuus löytyy, ja uusilla kulttuurisivuillamme taas kerromme nousevista, joissain tapauksissa peräti radikaaleista, isänmaan toivoista niin runouden, mediataiteen kuin popmusiikinkin saralla.

Hyvää syksyä vaan kaikille! Ja pitäkää lippu korkealla!

Peik Johansson

  • 9.9.2009