Oma oikea

Lukuaika: < 1 minuutti

Oma oikea

Bagdadin kutsu on ajankohtaisuudessaan tärkeä kaunokirjallinen teos. Se kuvaa nuoren irakilaisen beduiinimiehen ajautumisen terroristiksi.

Bagdadin kutsu on ajankohtaisuudessaan tärkeä kaunokirjallinen teos. Se kuvaa nuoren irakilaisen beduiinimiehen ajautumisen terroristiksi. Sota tunkeutuu  aavikkokylään pikkuhiljaa. Ensin tarkastuspisteen sotilaat tappavat kehitysvammaisen pojan ”vahingossa”. Sitten verinen ilmaisku hääjuhlaan järkyttää kyläläisiä, mutta vasta kun aseita etsivät amerikkalaiset sotilaat pakottavat päähenkilön isän ilkosilleen, tämän kokema nöyryytys ja häpeä on niin syvää, ettei hän näe tilanteesta muuta ulospääsyä kuin liittymisen vastarintajoukkoihin. 

Amerikkalainen sotilas tuskin on itseään sivistänyt beduiinien tai arabien kunnia-käsitteeseen liittyen. Päähenkilö ei myöskään kykene näkemään tilannetta ulkopuolisen silmin, sillä hän ei tunne eri kulttuureja ja niiden erilaisia arvoja. Hän toimii kulttuurinsa tarjoaman maailmankuvan mukaisesti ”oikein” aikoessaan terroristina räjäyttää ja polttaa. 

Kirjailija on entinen Algerian armeijan upseeri ja oikealta nimeltään Mohammed Moulesseheul. 

Yasmina Khadra: Bagdadin kutsu. WSOY 2008. 234 s.

Johanna Sarjas

  • 9.9.2009