Oletko tullut hulluksi?

Lukuaika: < 1 minuutti

Oletko tullut hulluksi?

Teoksessani Lintunainen etualalla on sulkeutuneen ja ehkä vähän surumielisenkin oloinen naishahmo, jonka hiuksiin on pesiytynyt lintuja. Naishahmo viittaa Raffaello Gambogin maalaukseen Hullut vuodelta 1906.

KUVAKUVA Teoksessani Lintunainen etualalla on sulkeutuneen ja ehkä vähän surumielisenkin oloinen naishahmo, jonka hiuksiin on pesiytynyt lintuja. Naishahmo viittaa Raffaello Gambogin maalaukseen Hullut (Le Pazze) vuodelta 1906. Gambogi oli naimisissa suomalaisen taidemaalarin Elin Danielson-Gambogin kanssa, ja sitä kautta maalaus päätyi Suomeen. Nelimetrisestä öljymaalauksesta on jäljellä enää keskiosa, jossa nunna tukee mielisairasta potilasta luostarin pihalla.

Näin maalauksen ensikertaa pari vuotta sitten, kun pohdin hysterian käsitettä ja miten poikkeavaan käytökseen on historiallisesti suhtauduttu. Erityisesti 1800-luvun lopussa naisten sairautena tunnettu hysteria johti ihmisten kontrolloimiseen ja eristämiseen. Sairaalat esittelivät hysteerikkoja valokuvin ja näytöksin. Gambogin teos Hullut muistutti mielestäni näitä kuvia. Linnut naisen hiuksissa viittaavat saksalaiseen sananparteen ”Hast Du einen Vogel?” eli ”Oletko tullut hulluksi?”.

Tein ”hysteerikoista” kymmenkunta muotokuvaa ja kutsun sarjaa potilaskuviksi. Osa potilaista esiintyy keimaillen tai haastaen katsojaa. Toiset pakenevat katsetta, sulkeutuvat omaan todellisuuteensa, kuten Lintunainen. Teokset ovat kaikki kivilitografioita. Tällä vanhalla kirjapainotekniikalla sain aikaan kuultavia, maalauksellisia sävyjä. Kun kerran käytin Raffaello Gambogia muusanani, halusin lainata myös Elin Danielsonia. Tein animaation, joka pohjautuu Danielsonin maalaukseen Teepöydän ääressä (1890). Animaatiossani teepöydän raukea idylli särkyy, kun astiat nousevat ilmaan ja nainen alkaa syöstä tulta, tulee hulluksi.

Hysteria, Annika Dahlstenin teoksia 9.2. asti Tampereella galleria Mältinrannassa, ma–to 12–18, pe–su 12–16.

Annika Dahlsten

  • 2.2.2010