Oikeutta edes rahalla

Lukuaika: 2 minuuttia

Oikeutta edes rahalla

Todisteena Damien Echolsia vastaan käytettiin Stephen Kingin kirjoja, Baldwinin taas syyllistivät mustat bändi-t-paidat sekä Blue Oyster Cultin ja Pink Floydin sanoitukset.

Toukokuun 5. päivä 1993 alkoi kuin mikä tahansa päivä West Memphisin kaupungissa Yhdysvaltojen Arkansasissa. Kahdeksanvuotiaat Steve Branch, Christopher Byers ja Michael Moore lähtivät kouluun, kävivät tuntinsa läpi ja lähtivät kotiin. Eivätkä ikinä päässeet perille asti. Seuraavana iltapäivänä pojat löydettiin Robin Hood Hillsin alueen läpi virtaavan puron rantamilta kuoliaaksi pahoinpideltyinä. Byersin murha oli viimeistelty kastraatiolla.

Niinpä hartaan uskonnollisessa 28 000 asukkaan pikkukaupungissa oli syyllinen pakko saada kiinni. Paikalliselle poliisille kyseessä oli ensimmäinen tämän raakuus- ja kokoluokan rikos. Rikospaikkaa tutkiessaan (ja myöhemminkin) viranomaiset syyllistyivät taitamattomuuttaan lähes kaiken todistusaineiston tuhoamiseen ja hukkaamiseen.

Kenelläkään ei ollut mitään käsitystä siitä, kuka moiseen julmuuteen olisi voinut kyetä – paitsi paikallisella nuorisovalvojalla. Hän oli jo vuosia ”joutunut” kuulustelemaan tummatukkaista, tummiin pukeutuvaa ja synkänoloista Damien Echolsia, mikäli jotain rikollista ilmeni.

Potentiaalisella syntilistalla oli muun muassa laserlaitteiden varastaminen junasta, joka oli ajanut kaupungin läpi vauhtiaan hidastamatta. Myös sadan mailin päässä tapahtuneesta murhasta Echols jäi tuomitsematta todisteiden puutteessa. Nyt oli kuitenkin aika saada nalkkiin Echols ja hänen mitä ilmeisimmin johtamansa satanistikultti.

Erinäiset syyllistämisyritykset tuottivat hedelmää vasta kun (ehkäpä sen tarjotun 30 000 taalan vihjepalkkion houkuttelemana) 17-vuotias kehitysvammainen Jessie Misskelley, äo 72, ilmoittautui silminnäkijäksi. 12 tuntia kestäneen, vain osittain tallennetun kuulustelun aikana hän onnistui syyllistämään paitsi Echolsin, myös itsensä sekä ikätoverinsa Jason Baldwinin.

Tohtori Richard Ofshe, Pulitzer-palkittu johdateltujen todistuslausuntojen tutkija kuvasi oikeudenkäynnissä Misskelleyn puheita ”klassiseksi esimerkiksi” poliisin pakottamasta tunnustuksesta. Kaiken lisäksi Misskelley oli todistettavasti kertonut murhien tapahtuneen uhrien istuessa vielä koulussa, mutta muuttanut lausumaansa kuulustelijan johdattelemana.

Pikkukaupungin julma huhumylly piti huolen asioiden kulusta, vaikka minkäänlaisia konkreettisia todisteita nuorten syyllisyydestä ei ollut. Koska heidän alibinsa perustuivat vain tuttujen ja sukulaisten todistuksiin, niitä ei pidetty pitävinä. Todisteena Echolsia vastaan käytettiin Stephen Kingin kirjoja, Baldwinin taas syyllistivät mustat bändi-t-paidat sekä Blue Oyster Cultin ja Pink Floydin sanoitukset.

Pitkällisen käsittelyn jälkeen oikeus päätyi tuomitsemaan Echolsin kuolemaan sekä Baldwinin ja Misskelleyn elinikäiseen vankeuteen.

The West Memphis Threeksi nimetyn kolmikon vapauttamista ajavan ryhmittymän nettisivuilta www.wm3.org on löydettävissä kasapäin informaatiota esimerkiksi siitä, miksi puukotushaavoihin sopiva, Christopher Byersin isäpuolen John Mark Byersin omistama kääntöveitsi ei päätynyt oikeuteen todistuskappaleeksi. Poliisi oli kyllä tutkinut veitsessä olleet veritahrat, joiden verityyppi oli sama kuin Christopherin, mutta sen jälkeen sotkenut veitsen dna-testiin kelpaamattomaksi.

Syksyllä 1996 ilmestyi Joe Berlingerin ja Bruce Sinofskyn tapausta käsittelevä dokumenttielokuva Paradise Lost, jota toissavuonna seurannut jatko-osa pisti liikettä myös legendaarisen Black Flag punkyhtyeen pääjehuun, vakaaseen oikeuden mieheen Henry Rollinsiin. Hän kasasi edesmenneen yhtyeensä soittamaan klassikkonsa uudelleen ja laulajiksi pestattiin Motörheadin Lemmy, Slipknotin Corey Taylor, Iggy Pop, Ryan Adams ja Ice-T.

Tämän lokakuussa ilmestyvän Rise Above levyn tuotolla aiotaan hankkia pojille riittävän pätevää lakiapua, jotta oikeus vihdoin toteutuisi.

”Toivottavasti levyä ei ladata netistä, koska nämä jätkät tarvitsevat oikeutta, eikä sitä saa ilman rahaa. Hankitaan heille dna-tyyppi. Hankitaan heille Barry Sheck! Hankitaan heille mitä vain, millä he pääsevät vapauteen”, on Rollins sauhunnut.

Jaa kukako Barry Sheck? No se dna-lakimies, jonka auttamana saatiin jopa ilmiselvästi syyllinen O. J. Simpson vapaalle jalalle.

Rise Above. 24 Black Flag songs to benefit the West Memphis Three. 21361 Records. www.wm3.org

Markku Halme

  • 9.9.2009