Nicaraguan radikaali demokratiakokeilu

Lukuaika: < 1 minuutti

Nicaraguan radikaali demokratiakokeilu

Marraskuussa pidettäviin presidentinvaaleihin valmistautuva Nicaragua on juuttunut Latinalaisen Amerikan köyhimpien maiden joukkoon.

Marraskuussa pidettäviin presidentinvaaleihin valmistautuva Nicaragua on juuttunut Latinalaisen Amerikan köyhimpien maiden joukkoon.

Ihmisten usko politiikkaan ei ole korkealla, mutta seuraava vallankumous voi jo kyteä paikallistasolla. Kunnissa kokeillaan ja kehitetään osin suomalaisin varoin osallistavia päätöksentekomenetelmiä. Samanlaisia hankkeita voisi kehittää suomalaiseenkin politiikkaan.

Boacon ja Chontalesin maakunnissa toteutetaan Suomen kehitysyhteistyövarojen turvin varsin radikaalia kunnallishallinnon ohjelmaa, jonka yhtenä elementtinä on osallistava budjetointi. Esimerkiksi Chontalesin maakunnan 62 000 asukaan pääkaupungin Juigalpan tämän vuoden budjetin valmisteluun osallistui lähes 1 500 kuntalaista.

Eri puolilla kuntaa järjestetyissä tilaisuuksissa kuntalaiset pääsivät paitsi sanomaan mielipiteensä kunnan hankkeista myös tekemään omia esityksiään ja asettamaan niitä tärkeysjärjestykseen. Juigalpassa kaikkiaan 87 vaatimuksesta tämän vuoden budjettiin hyväksyttiin 35, joten kuntalaisten ääntä myös kuultiin.

Muissa kunnissa ei ole päästy aivan yhtä hyviin tuloksiin, mutta myös niissä palaute on ollut positiivista. Kuntalaiset esittivät vaatimuksiaan myös valtionhallinnolle ja esimerkiksi yrityksille. Kuntalaisille jaettiin myös kunnan vuosibudjetti ja heille kerrottiiin työntekijöiden palkat.

Juigalpan kunnanvaltuuston jäsenet ja hallinnon virkamiehet ylistävät kokemuksia puoluekannasta riippumatta.

Nicaraguan politiikalle tyypillinen voimakas kahtiajako ja vastakkainasettelu oikeiston kristillisliberaalin PLC-puolueen ja vasemmiston sandinistien välillä ei näytä estävän yhteistyötä paikallistasolla.

Kunnan strategisesta suunnittelusta vastaava virkamies José Francisco Almanzan mukaan kuntalaisten voimattomuuden tunne on vähentynyt. Ennen uskottiin, että voimakkaimmat saavat tehdä mitä lystäävät. Toisaalta Almanza painottaa sitä, ettei pidä luvata liikoja. On korostettava kuntalaisten omaa vastuuta.

Myös Chontalesin maakunnan kuntien yhteistyöelimen puheenjohtajana toimiva La Libertadin pienen 14 000 asukkaan kunnan johtaja Marina Lorio vakuuttaa tyytyväisyyttään suomalaisten tukemaan kunnallishallinnon kehittämishankkeeseen.

”Koen todellakin, että olemme saavuttaneet paljon”, toteaa itseluottamusta hehkuva Marina Lorio. Ja kaiken pääasiassa ilman valtionhallinnon tukea.

Kirjoittaja vieraili keväällä Nicaraguassa ulkoministeriön kehityspoliittisen viestinnän järjestämällä matkalla.

Teemu Matinpuro

  • 9.9.2009