N.Y. Päikkärit

Lukuaika: 2 minuuttia

N.Y. Päikkärit

Julkisella paikalla nukkuvassa ihmisessä on jotain vastustamattoman kiinnostavaa.

Julkisella paikalla nukkuvassa ihmisessä on jotain vastustamattoman kiinnostavaa. Toisaalta julkinukkuja on riisutun inhimillinen ja haavoittuva, mutta samalla hämmentävän voimakas. Mitään noin intiimiä ei vain tehdä julkisesti ellei voi luottaa kanssakaupunkilaisiin ja tuntea nukkumapaikkaa todella omakseen.

Valokuva- ja videomuotokuvanäyttelyssäni on esillä yli kolmekymmentä tavallista newyorkilaista, jotka käyttävät kaupunkitilaa nukkumapaikkanaan.

Kuvatut nukkujat eivät tiedä olevansa osa Sleepers: New York City -projektia, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Kamerani äänet herättivät kodittoman oloisen miehen kesäiltana 2008 Union Square Parkin lähellä. Havahduttuaan hän tiedusteli aikeitani. Kerroin kuvaavani nukkuvia ihmisiä taideprojektia varten. Mies ei vakuuttunut taiteellisista tarkoitusperistäni, muttei jäänyt asiaa kummemmin ihmettelemään vaan kysyi lakonisin äänenpainoin pientä rahallista avustusta. Vaihtoehtoisesti hän olisi ollut valmis suuseksiin 20 dollarin korvausta vastaan. Annoin taskunpohjalla olleen dollarin.

Toisille kuvatuista julkinen nukkuminen näyttää olevan pakon sanelemaa, mutta valtaosa vaikuttaa valinneen nukkumapaikkansa omasta tahdostaan. Töiden väsyttämät tavalliset duunarit ja East Villagen alueella kesäisin asuvat katupunkkarit ovat kiinnostavia esimerkkejä julkisella paikalla vapaaehtoisesti silmänsä sulkevista.

Punkkarit saapuvat East Villageen ja tarkemmin St. Marks Placelle aina heinäkuun kynnyksellä elääkseen yhdessä toisten punkkareiden kanssa ja ylläpitääkseen alueen anarkistisia perinteitä. Päivisin he hengailevat alueen puistoissa kitaraa soittaen ja kadunkulmissa rahaa kerjäten. Iltaisin punkkareita näkee lähistön keikkapaikkojen edustoilla ja kurittamassa pysäköityjä maastoautoja virtsaamalla niiden kylkiin. Nukkumaan he sitten vetäytyvät lähipuistoihin, tyhjillään olevien liikehuoneistojen tarjoamiin suojapaikkoihin tai vain kadulle.

Katukivetyksillä, puistoissa, metroissa, melkein missä tahansa luottavaisin mielin nukkuvat newyorkilaiset tuovat mieleen kysymyksen kaupunkilaisten peloista ja niiden aiheellisuudesta. New Yorkissa monet ummistavat julkisesti silmänsä, vaikka esimerkiksi kansainvälisen Mercer-tutkimuskeskuksen vuonna 2008 toteuttaman tutkimuksen mukaan heidän kotikaupunkinsa ei mahdu maailman 50 turvallisemman kaupungin joukkoon. Samassa tutkimuksessa Helsinki valittiin maailman toiseksi turvallisimmaksi kaupungiksi. Harvassa ovat ne, jotka pääkaupunkimme julkisessa tilassa vapaaehtoisesti nukkuvat – edes kesäisin.

Tutkimusviite: Mercer survey, Personal safety, Quality of Living, Global City Rankings 2008.

Sleepers: New York City, Marko Vuorisen valokuva- & videomuotokuvanäyttely 10.–21.3. Helsingin 00130Gallery Project Roomissa, Korkeavuorenkatu 27 (sisäpiha), ke 13–18, to–pe 12–17, la–su 12–16.

www.sleepersnyc.com

Marko Vuorinen

  • 1.3.2010