Monikulttuurisuus

Lukuaika: < 1 minuutti

Monikulttuurisuus

Maahanmuuttopoliittinen sanasto: M, osa 2

Periaate, jonka mukaan maahanmuuttajilla on oikeus omaan kulttuuriin myös uudessa kotimaassa.

Rasisiminvastaisuuden ja nationalismin kritiikistä syntynyt monikulttuurisuuden vaatimus on nykyään nimi erilaisuuden hallinnan projektille. Diversity managerit näkevät vieraat kulttuurit ja uskonnot joko taloudellisina voimavaroina tai esteinä työmarkkinoille sopeutumisessa – vaarallisimmillaan potentiaalisina rikollisuuden ja terrorismin lähteinä.

Monikulttuurisuus on länsimaisen liberaalin omantunnon itsepetoksen muoto. Erilaisia kulttuureja juhlitaan niin kauan kuin ne eivät ole todella erilaisia. Kun kohdataan jokin perinne, joka ei rajoitu vain ruokatottumuksiin tai musiikkityyleihin vaan joka koetaan vastenmielisenä ja kauhistuttavana, puhe siirtyy kaikille yhteisiin sääntöihin. Lähtökohta on lopulta rasistinen. Liberaali joutuu tekemään aina eron pelkän kulttuurin ja universaalien arvojen välille. Ne, jotka eivät tätä eroa tee, ovat vaarallisia fundamentalisteja.

Äärioikeiston propagoiman uusrasismin suosio on osaltaan seurausta poliittisesti korrektin monikulttuurisuuspuheen tulvasta. Se ohjaa keskustelun eroihin ja identiteetteihin siirtolaisten yhteiskunnallisen aseman ja jaettujen riiston ja kamppailujen kokemusten sijaan.

vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 9.9.2009