Kirjoittanut Jari Tamminen

Mokaus

Lukuaika: < 1 minuutti

Mokaus

Maailman paras julkaisematon levy & levy-yhtiön tappio.

Burton tunnetaan muun muassa luvatta ja tekijänoikeuksista piittaamatta tehdystä Beatlesin ja Jay-Z:n Grey Album -nokkakolarista, jota jaetaan netissä ilmaiseksi. Taideanarkisti Banksyn kanssa tehdyn Paris Hilton -parodialevyn lisäksi Burton on myös myyntilistoilla jyränneen Gnarls Barkley -yhtyeen takana.

Burton loi yhdessä Sparklehorse-yhtyeen kanssa Dark Night of the Soul -albumille äänimaiseman, jolle istutettiin artisteja Suzanne Vegasta ja Nina Perssonista Iggy Popiin ja Lynchiin. Jälkimmäisen tarinoita kuullaan albumilla rahinan säestämän vocoderin lävitse. Albumi oli tarkoitus julkaista yhdessä Lynchin 100-sivuisen valokuvakirjan kera, mitä ei kuitenkaan tapahtunut.

Burton on ilmeisesti kiukustuttanut myös Beatlesia edustavan levy-yhtiö emin siinä määrin aikaisemmilla hassutteluillaan, että levyn julkaisusta saatiin aikaiseksi iso riita. Burtonin kimmastuttua levy-yhtiölle hämäräksi jääneestä syystä hän pahoitteli ettei levyä julkaista nyt eikä ehkä koskaan.

Samalla Burton kuitenkin toivoi fanien kuulevan levyn tavalla tai toisella ja albumi ilmestyi nettiin torrent-tiedostona. Dark Night of the Soul -valokuvakirja puolestaan päätyi myyntiin varustettuna tyhjällä cd-r-levyllä ja neuvolla, että kukin käyttäisi levyn parhaaksi katsomallaan tavalla. Albumin voi myös kuunnella voittoa tavoittelemattoman National Public Radio -mediaorganisaation nettisivulla.

Surulliseksi tämän kehityksen tekee erityisesti se, että netistä kuunneltavissa ja ladattavissa tiedostoissa äänenlaatu on riipaisevan keskinkertainen. Paremmalla äänenlaadulla varustetulle versiolle löytyisi varmasti maksavia asiakkaita.

EMI onnistui päästämään käsistään harvinaisen hartaasti odotetun levyn, jonka takana on poikkeuksellisen nimekäs tekijäkaarti. Ehkä levy-yhtiöiden rahahuolet on jälleen kerran hieman helpompia ymmärtää.

Danger Mouse & Sparklehorce: Dark Night of The Soul. Netissä.
David Lynch: Dark Night of the Soul. PowerHouse Books, 104 s. + cd-r, 2009.

Jari Tamminen